Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Φάμελλος: Αντιπολίτευση με εναλλακτική πρόταση και ενάντια στην ηγεμονία Μητσοτάκη

Φάμελλος: Αντιπολίτευση με εναλλακτική π...

Ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα βρεθεί απέναντι στις αναχρονιστικές θέσεις της ακροδεξιάς

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια αξιωματική αντιπολίτευση προβάλλοντας την εναλλακτική του πρόταση, στο όνομα των πραγματικών αναγκών του ελληνικού λαού ενώ παράλληλα θα επιδιώξει την σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και κοινωνικών συμφερόντων από την ηγεμονική πολιτική του Κ. Μητσοτάκη.

 Αυτό επισήμανε σήμερα στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις στην Βουλή ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Επισήμανε παράλληλα το μέτωπο που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον νεοναζισμό και την ακροδεξιά. Από την ομιλία του μάλιστα δεν έλειψε η εκτεταμένη αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Σωκράτη Φάμελλος αναφέρθηκε στο αντιπολιτευτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «θα ασκήσουμε τα καθήκοντα αυτά με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα. Όχι εν ονόματι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αλλά εν ονόματι όλου του ελληνικού λαού, είτε μας ψήφισε, είτε δεν μας ψήφισε. Θα αγωνιστούμε για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη αυτών που μάς στήριξαν εκλογικά, αλλά πολύ περισσότερο θα αγωνιστούμε για όλους εκείνους και εκείνες που δεν προσήλθαν στην κάλπη. Για να τους πείσουμε πως υπάρχουν λύσεις μέσα από την πολιτική και για το ό,τι δεν πρέπει να αφήνουν το δικαίωμα επιλογής για τη ζωή τους, αλλά και ότι δεν είμαστε όλοι και όλες ίδιες».

Μάλιστα ειδικά για την Βουλή ανέφερε ότι «είδαμε δυστυχώς, να εκλέγονται στη Βουλή κόμματα με προτροπή καταδικασμένου για εγκληματικές πράξεις ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής. Να επανέρχονται μισαλλόδοξες, φασιστικές και ρατσιστικές απόψεις αλλά και από άλλους κομματικούς σχηματισμούς να ανοίγουν συζητήσεις που το ευρωπαϊκό κεκτημένο έχει αφήσει πίσω. Ξεκαθαρίζω ότι είναι απαράδεκτο να εκφράζονται το 2023 απόψεις που αμφισβητούν το δικαίωμα των γυναικών να εξουσιάζουν το σώμα και τη ζωή τους».

Παράλληλα στην ομιλία του ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα. Λέγοντας ότι «θέλω να ευχαριστήσω, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Αλέξη Τσίπρα για την προσφορά, το πολιτικό κεφάλαιο και τη μεγάλη παρακαταθήκη που κληροδοτεί στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αλλά και στην Ελλάδα. Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο Πρωθυπουργός που, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, έβγαλε την Ελλάδα από το τούνελ της χρεωκοπίας και της επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018. Ήταν αυτός ο επικεφαλής που αξιοποίησε τη δημοκρατική εντολή των εκλογών του 2015 αλλά και την ισχυρή εντολή του δημοψηφίσματος. Που αξιοποίησε το ΟΧΙ του λαού και ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων ώστε να αλλάξει την πρόταση των δανειστών, όπως ακριβώς αποφασίσαμε στο δημοψήφισμα. Αυτός που πέτυχε μία συμφωνία ώστε το 2018 η Ελλάδα να έχει ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος της, καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας, φθηνότερο από ποτέ κόστος δανεισμού στις αγορές».

Ο Σωκράτης Φάμελλος παράθεσε την διαφοροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ με την Ν.Δ στο σύνολο των πολιτικών που πρόκειται να ασκήσει. Όπως είπε «εχουμε μία απολύτως διαφορετική πολιτική πρόταση από τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Η πρότασή μας βασίζεται στους εξής βασικούς πυλώνες: Σε μία ισχυρή σύγχρονη καινοτόμα πολιτεία, που θα έχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα και δεν θα αφήνει τους πολίτες μόνους. Στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας με συντεταγμένο σχέδιο για την οικονομία του πραγματικού προϊόντος, ώστε η ευημερία να αφορά μία πλουραλιστική αγορά, και όχι με διασπάθιση και μοίρασμα δημόσιου χρήματος σε κολλητούς. Στη διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών στα βασικά δημόσια αγαθά. Στην ενέργεια, στο νερό, στην Υγεία στην Παιδεία στην Πρόνοια στο υγιές περιβάλλον. Η πολιτική μας βασίζεται επίσης στις αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης».

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη πραγματοποιείται με όρους φαρ ουεστ, χωρίς κανόνες, χωρίς έλεγχο, με επικοινωνιακές εξαγγελίες. Και υποθηκεύει το μέλλον και τη βιωσιμότητα της οικονομίας, αλλά και το φυσικό περιβάλλον της χώρας όπου η καθυστέρηση είναι και τραγική». Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην υγεία λέγοντας πως «είναι επιλογή της ΝΔ να μην στηρίζει τη δημόσια υγεία. Αντί να αξιοποιήσει την ευκαιρία της πανδημίας για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ, περίμενε να «περάσει η μπόρα» για να επιστρέψει στο βασικό της πολιτικό σχέδιο που ήταν και είναι η υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και η ιδιωτικοποίηση των «φιλέτων» του».

Έμφαση έδωσε ο Σωκράτης Φάμελλος στο θέμα των μισθών και της ακρίβειας. Είπε πως «στη νέα περίοδο υπόσχεται η κυβέρνηση αύξηση μισθών κατά 25%. Όμως η υπόσχεση αυτή διαψεύδεται από το Πρόγραμμα Σταθερότητας που η ίδια έστειλε στην ΕΕ. Εκεί όπου φαίνεται ότι: Οι δαπάνες του μισθολογίου του δημόσιου τομέα σε σταθερές τιμές - δηλαδή σε όρους δηλαδή αγοραστικής δύναμης μειώνονται. Μιλάμε για εργαζόμενους που επί δώδεκα χρόνια δεν έχουν δει καμιά αύξηση στους μισθούς τους και που σύμφωνα με μελέτη του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ έχει καταγραφεί μείωση κατά 25,6% του μέσου μισθού τους μεταξύ 2008 – 2020. Το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα όπου σαφώς δεν περιλαμβάνεται η προεκλογική δέσμευση για 25% ονομαστική αύξηση έως το 2027 αλλά μία αύξηση 12,8%. Η ακρίβεια όμως επιμένει, ιδίως στα τρόφιμα και ενώ ο κος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί στις προγραμματικές του δηλώσεις το 2019 ότι θα συνδέσει τους μισθούς με την ανάπτυξη, για να έχουν όλοι μερίδιο στην ευημερία. Σύμφωνα όμως με τον ΟΟΣΑ, την περίοδο 2019-2022 ο μέσος καθαρός μισθός μειώθηκε κατά 1.6% όταν το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές) αυξήθηκε κατά 5% (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ). Μόνο το 2022 το μέσο εισόδημα μειώθηκε κατά 7,4%. Το πραγματικό λοιπόν αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ κερδών και μισθών την περίοδο 2019-2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 17% όταν, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2%».

Τέλος ενδιαφέρον πολιτικό στοιχείο στην ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αναφορά του στην ανάγκη προοδευτικών συγκλίσεων. Όπως δήλωσε «οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι την τελευταία περίοδο δεχτήκαμε και πυρά από προοδευτικά κόμματα στα οποία απευθυνθήκαμε μάλιστα με στόχο τη συνεργασία στο πλαίσιο της απλής αναλογικής με την οποία δόθηκε η πρώτη εκλογική μάχη. Επέλεξαν να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για θα καρπωθούν μικροκομματικά οφέλη. Από την άλλη ισχυροποιήθηκαν συντηρητικές απόψεις και πολιτικές δυνάμεις και ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας ηγεμονικής επιλογής του κ. Μητσοτάκη. Αυτή η εξέλιξη επιβάλλει κατά προτεραιότητα τη συνεργασία στον προοδευτικό χώρο. Ιδιαίτερα σήμερα που επωάζονται τόσοι κίνδυνοι, με τα κοινωνικά συμφέροντα να απειλούνται από τον κ. Μητσοτάκη και με συντηρητικές θέσεις και απόψεις να προσπαθούν να κυριαρχήσουν. Η συνεργασία όμως πρέπει να αφορά την κοινωνία, να ξεκινά από αυτήν και να περιλαμβάνει και τα θέματα του κράτους δικαίου και δημοκρατικών αξιών. Δεν έχουμε χώρο και χρόνο για παραγοντισμούς, αυθεντίες και κομματικούς εγωισμούς που λειτουργούν τελικά εις βάρος των αναγκών της κοινωνίας και προς όφελος συντηρητικών και αντιλαϊκών πολιτικών».

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις