Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Πώς θα είναι το φαρμακείο του 2030;- Δείτε τις καινοτόμες αρχιτεκτονικές προτάσεις- ΦΩΤΟ

Πάτρα: Πώς θα είναι το φαρμακείο του 203...

Στιγμιότυπα από την τελετή απονομής και την παρουσίαση των μελετών του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Τα βραβεία ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δόθηκαν στην Πάτρα πριν λίγες μέρες.

Πρόκειται για το Φαρμακείο του μέλλοντος, και συγκεκριμένα για το φαρμακείο του 2030, που σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας αλλάζει φυσιογνωμία.

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν  να διατυπωθούν καινοτόμες αρχιτεκτονικές προτάσεις και ιδέες που να αναδεικνύουν τους στόχους της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP) για το φαρμακείο κοινότητας του 2030, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις παρεχόμενες σε αυτόν υπηρεσίες υγείας. Το πρότυπο ελληνικό φαρμακείο φιλοδοξεί να αποτελέσει μία ουσιαστική παροχή της πόλης, και της γειτονιάς για το σύνολο της κοινότητας, και ειδικότερα για άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Ο αρχιτεκτονικός οραματισμός έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει δυναμικά, και με κοινωνική ευαισθησία την εξέλιξη της φυσιογνωμίας του πρότυπου ελληνικού φαρμακείου.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη από το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Οι στόχοι της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας για το φαρμακείο κοινότητας του 2030 περιορίζουν την πώληση φαρμάκων, και παραφαρμακευτικών προϊόντων, σε ένα μόνο μέρος της λειτουργίας τους και επικεντρώνουν στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, ακόμη και συμβουλευτική για θέμα που απασχολούν τους επισκέπτες των φαρμακείων όπως το θέμα της απώλειας βάρους, συμβουλές για τον θηλασμό κ.α., μέσα από μια προσωποκεντρικη προσέγγιση του επισκέπτη.  

Μία τέτοια νέα φιλοσοφία λειτουργίας των φαρμακείων προϋποθέτει και νέα χωροταξία καθώς και διαφορετικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των φαρμακείων.

Οι συμμετοχές κρίθηκαν στο κατά πόσο κατάφεραν να εφαρμόσουν στους δυο χώρους α. Παρεμφερή φιλοσοφία χωροθέτησης και  β. Κοινή αρχιτεκτονική ταυτότητα. Ειδικότερα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων ήταν:

-      Η αρχιτεκτονική ποιότητα και η συγκρότηση κάθε πρότασης

-      Η δυνατότητα προσαρμογής σε ποικίλους χώρους

-      Η ανταπόκρισή στις αρχές της FIP για το φαρμακείο του 2030 και η ανταπόκρισή στις λειτουργικές ανάγκες των χώρων κατά ΟΣΦΕ/ΠΦ UNIC 

-      Η λεπτομερής μελέτη υλικών και τελειωμάτων, καθώς και η έμφαση σε υλικά, κατασκευές ή άλλες επιλογές φιλικές προς το περιβάλλον.

Οι προτάσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις απαιτήσεις για προσβασιμότητα ΑΜΕΑ και τη διευκόλυνση ατόμων μεγάλης ηλικίας.

(Δείτε εδώ όλες τις προτάσεις)

A Βραβείο

Γ Βραβείο

Γ Βραβείο

Έπαινοι

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Πατρών και Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού, κ. Ιωάννης Αίσωπος επισήμανε ότι η απόφαση του τμήματός του να συνδιοργανώσει τον διαγωνισμό με την ΟΣΦΕ σε συνεργασία με το πρόγραμμα φαρμακευτικής του πανεπιστημίου της Λευκωσίας, προάγει την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου Πατρών και την συνδεσιμότητα του με την ελληνική κοινωνία. Εξήγησε πως οι δυο αυτοί στόχοι επιτεύχθηκαν αφού δινόταν η δυνατότητα συμμετοχής σε φοιτητές από όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού ενώ η προπαρασκευαστική εργασία από την πλευρά του τμήματος και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού μπορούν να γίνουν χρήσιμα εργαλεία στα χέρια μιας ολόκληρης κοινότητας όπως είναι αυτή των φαρμακοποιών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΦΕ, κ. Κωνσταντίνος Δούνας αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της OΣΦΕ κ. Βασίλη Μπιρλιράκη, εξέφρασε την ικανοποίησή του από το αποτέλεσμα καθώς η πολυετής προσπάθεια και η επιμονή της ΟΣΦΕ για το θέμα του νέου ρόλου του φαρμακοποιού στην κοινωνία του 2030 στέφθηκαν με επιτυχία. Εξήγησε με κατανοητά παραδείγματα την σημαντικότητα του εγχειρήματος για την κοινωνία, την δημόσια και την ατομική υγεία ενώ στο κλείσιμο του χαιρετισμού του, απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες, τόνισε: Να θυμάστε αυτή την μέρα! Σε κάποια χρόνια από σήμερα θα έχει καταγράφει ως «η μέρα που άλλαξε η φυσιογνωμία του ελληνικού φαρμακείου».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού και Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του ΤΑΜ ΠΠ, κ. Κωνσταντίνος Γρίβας μίλησε για το αρχιτεκτονικό μέρος του διαγωνισμού. Παρουσίασε την εκτενή και εμπεριστατωμένη προπαρασκευαστική εργασία που προηγήθηκε της προκήρυξης του διαγωνισμού και που εκπονήθηκε κατά το αρχιτεκτονικό της μέρος από το ΤΑΜ ΠΠ, η οποία διήρκησε 8 μήνες. Τόνισε τη μεγάλη δυσκολία που είχε για τους φοιτητές να ερμηνεύσουν αρχιτεκτονικά ένα τόσο σύνθετο και απαιτητικό πρόγραμμα, αλλά και τη μεγάλη εκπαιδευτική εμπειρία που τους προσέφερε. Αναφέρθηκε στη μεγάλη αξία που έχει για τους φοιτητές να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς τέτοιου είδους. Κατόπιν αναφέρθηκε στα πολύ σημαντικά χωρικά συμπεράσματα για το πρότυπο ελληνικό φαρμακείο του 2030 και ευχαρίστησε εγκάρδια όλους τους συμμετέχοντες δίνοντας τον λόγο στην Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακευτικής Πρακτικής και Δημόσιας Υγείας του ΤΕΥ (ΠΦ) UNIC και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη της ΟΣΦΕ, κ. Αλίκη Πελετίδη έτσι ώστε να μιλήσει για το πολύ σημαντικό φαρμακευτικό μέρος του διαγωνισμού.

Η κ.Πελετίδη από την πλευρά της ΟΣΦΕ και του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, ανέλυσε με κατανοητό τρόπο τους προγραμματικούς στόχους της FIP για το φαρμακείο του 2030 και εξήγησε πως η πρωτοβουλία για την διεξαγωγή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ανήκει στην ΟΣΦΕ που υπό την επιστημονική καθοδήγηση της ίδιας και του Προγράμματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, οραματίστηκε το νέο φαρμακείο του 2030, και ειδικότερα την εισαγωγή σε αυτό δύο νέων σημαντικών χώρων/υπηρεσιών αυτών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η ΟΣΦΕ με αυτή της την πρωτοβουλία πρωτοπορεί σε διεθνές επίπεδο και σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πάτρας, μέσω των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, είναι σε θέση για πρώτη φορά να παρουσιάσει μια σειρά μελετών, σχεδίων και εικόνων που ερμηνεύουν τις αρχές της FIP σε αρχιτεκτονικό χώρο, κάνοντας το όραμα πολύ πιο χειροπιαστό και κατανοητό στην κοινότητα των φαρμακοποιών, αλλά και των πολιτών. Όπως ανακοίνωσε η κ.Πελετiδη, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και οι βραβευθείσες μελέτες θα παρουσιαστούν σε ειδικό forum της FIP στις 12-09-2023.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης οι μελέτες που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό παρουσιάστηκαν από την Υποψήφια Διδάκτωρ του ΤΑΜ ΠΠ, κ. Έμπη Σπαθή και από τους ίδιους τους νικητές. Η κα Σπαθή ανέφερε ότι ο φοιτητικός διαγωνισμός συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον αφού σε αυτόν έκαναν εγγραφή 81 ομάδες (συνολικά 260 φοιτητές) από ελληνικά, κυπριακά πανεπιστήμια και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Οι ομάδες είχαν 5 μήνες στη διάθεσή τους για να εκπονήσουν τις μελέτες τους, και τελικά παραδόθηκαν 32 συμμετοχές, σημαντικός αριθμός αν λάβει κανείς υπόψη του τη δυσκολία του εγχειρήματος.

Οι νέοι/ες φοιτητές/τριες αρχιτεκτονικής και πολλά υποσχόμενοι/ες, μελλοντικοί/ες αρχιτέκτονες, έχοντας στη διάθεση τους μόνο λίγα λεπτά κατάφεραν με συγκροτημένο λόγο να περιγράψουν περιεκτικά τις μελέτες τους.Tα έξοδα του διαγωνισμού και οι απονομές των χρηματικών επάθλων καλύφθηκαν εξολοκλήρου από την ΟΣΦΕ.


Οι νικητές:

Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ (3.000€) στη μελέτη που κατέθεσε ομάδα με μέλη τους/τις Δήμητρα Καδά, Ασημίνα Ιωάννα Σαμπάνη, Χρήστο Μπάκνη που φοιτούν στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ (1.300€) καθ’ ισοτιμίαν στη που κατέθεσε ομάδα με μέλη τους/τις Μαρία Παναγιώτα Μπραικούδη, Ηλία Νικολαΐδη, Σπυρίδωνα Ντάκη, που φοιτούν στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχοντας ως σύμβουλο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δημήτρη Θωμόπουλο από το οικείο Τμήμα.

Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ (1.300€) καθ’ ισοτιμίαν στη μελέτη που κατέθεσε ομάδα με μέλη τους/τις Άννα Γκούφα, Σοφία Καλάκου, Κατερίνα Κουλούρη, Μαρία Πατμανίδου, που φοιτούν στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΕΠΑΙΝΟ (800€) στη μελέτη που κατέθεσε ομάδα με μέλη τους/τις Μαργαρίτα Τόγια, Αλεξάνδρα Σαπουντζή, Νικόλαο Σπηλιωτόπουλο, που φοιτούν στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΕΠΑΙΝΟ (800€) στη μελέτη που κατέθεσε ομάδα με μέλη τους/τις Πέτρο Αμπαδιωτάκη, Νικολέτα Γιαννακοπούλου που φοιτούν στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

ΕΠΑΙΝΟ (800€) στη μελέτη με μέλη τους/τις Γιώργο Κρεοπώλη, Κατερίνα Μαυρομάτη, Δόμνα Μαρία Σκαπέτη, Ελισάβετ Τερζή, που φοιτούν στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχοντας ως σύμβουλο τον Επίκουρο Καθηγητή Δημήτρη Γουρδούκη, από το οικείο Τμήμα.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής:

Κωνσταντίνος Γρίβας,

Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, ΤΑΜ ΠΠ, (Πρόεδρος της επιτροπής)

Δήμητρα Κατσώτα,

Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, ΤΑΜ ΠΠ

Κατερίνα Κοτζιά,

Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, ΤΑΜ ΠΙ

Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος,

Αρχιτέκτονας ΕΜΠ, ιδρυτή του γραφείου klab architecture, εντεταλμένο καθηγητή ΕΜΠ

Βασίλης Μπιρλιράκης,

Φαρμακοποιό, Πρόεδρο της ΟΣΦΕ

Αλίκη Πελετίδη,

Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακευτικής Πρακτικής και Δημόσιας Υγείας, ΤΕΥ (ΠΦ) UNIC και

Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη της ΟΣΦΕ

Αλεξάνδρα Στράτου,

Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, ΤΑΜ ΠΠ

Χρέη Γραμματέως του διαγωνισμού εκτελεί η υποψήφια διδάκτορας του ΤΑΜ ΠΠ Ευγενία Ολυμπία Σπαθή.

Συντομεύσεις :

ΟΣΦΕ : Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος

ΤΑΜ ΠΠ : Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών

ΤΕΥ (ΠΦ) UNIC: Τμήμα Επιστημών και Υγείας (Πρόγραμμα Φαρμακευτικής), Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας

FIP : International Pharmaceutical Federation


Στιγμιότυπα από την τελετή απονομής και την παρουσίαση των μελετών του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχ...

Ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Πατρών, Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού, κ. Ιωάννης Αίσωπος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΦΕ, κ. Κωνστ...

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΦΕ, κ. Κωνσταντίνος Δούνας

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του δι...

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του ΤΑΜ ΠΠ, κ. Κωνσταντίνος Γρίβας

Η Επίκουρη Καθηγήτρια του Προγράμματος Φ...

Η Επίκουρη Καθηγήτρια του Προγράμματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη της ΟΣΦΕ κ. Αλίκη Πελετίδη

Στο ακροατήριο οι επίκουρες καθηγήτριες ...

Στο ακροατήριο οι επίκουρες καθηγήτριες του ΤΑΜ ΠΠ, κ. Αγάπη Πρωίμου και κ. Αλεξάνδρα Στρατού η οποία διετέλεσε και μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού.

Η ομάδα που κέρδισε το Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ με μέλη τους/τις Δήμητρα Καδά, Ασημίνα Ιωάννα Σαμπάνη, Χρήστο Μπάκνη που φοιτούν στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης

Η ομάδα που κέρδισε το Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ καθ’ ισοτιμίαν με μέλη τους/τις Μαρία Παναγιώτα Μπραικούδη, Ηλία Νικολαΐδη, Σπυρίδωνα Ντάκη, που φοιτούν στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχοντας ως σύμβουλο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δημήτρη Θωμόπουλο από το οικείο Τμήμα.

Η ομάδα που κέρδισε το Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ καθ’ ισοτιμίαν με μέλη τους/τις Άννα Γκούφα, Σοφία Καλάκου, Κατερίνα Κουλούρη, Μαρία Πατμανίδου, που φοιτούν στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η ομάδα που κέρδισε ΕΠΑΙΝΟ με μέλη τους/τις Μαργαρίτα Τόγια, Αλεξάνδρα Σαπουντζή, Νικόλαο Σπηλιωτόπουλο, που φοιτούν στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η ομάδα που κέρδισε ΕΠΑΙΝΟ με μέλη τους/τις Πέτρο Αμπαδιωτάκη, Νικολέτα Γιαννακοπούλου που φοιτούν στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις