Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Πάμε Επίδαυρο; Εκκίνηση 7-8 Ιουλίου με «Ιππόλυτο» του Εθνικού Θεάτρου τον Ορέστη Χαλκιά

Πάμε Επίδαυρο; Εκκίνηση 7-8 Ιουλίου με «...

Κόρα Καρβούνη, Γιάννης Τσορτέκης, Μαρία Σκουλά στους συμπρωταγωνιστικούς ρόλους μέσα σε βάλτο

Μια τραγωδία του Ευρυπίδη, η οποία δεν παίζεται πολύ συχνά, σκηνοθέτησε η Κατερίνα Ευαγγελάτου για το Εθνικό Θέατρο.

Πρόκειται για τον «Ιππόλυτο» που θα κάνει πρεμιέρα 7- 8 Ιουλίου σηματοδοτώντας το άνοιγμα του αρχαίου, αργολικού θεάτρου της Επιδαύρου φέτος. Το έργο, που εγκαινίασε άτυπα τον θεσμό των Επιδαυρίων το 1954 προσεγγίζεται τολμηρά θίγοντας την καταλυτική δύναμη του πάθους στις ζωές των ανθρώπων, τη γύμνια της ύπαρξης, τις καταστροφικές συνέπειες της αδιαλλαξίας αλλά και της υπέρβασης των φυσικών νόμων και των ανθρώπινων ορίων.

 Ο Ιππόλυτος, νόθος γιος του Θησέα και πιστός οπαδός της Άρτεμης, έχει εμμονή με την αγνότητα, απαξιώνει τον έρωτα, υβρίζει το γυναικείο φύλο. Η θεά του έρωτα, Αφροδίτη, θέλοντας να τον εκδικηθεί που δεν τη σέβεται, οργανώνει ένα σχέδιο εξόντωσής του, εμπνέοντας σφοδρό έρωτα για εκείνον στη μητριά του Φαίδρα. 

 

 Στην ιστορία του Ευριπίδη το μυθικό μοτίβο της σεξουαλικής επιθυμίας μιας γυναίκας για έναν νεότερο άντρα αναβαθμίζεται σε μία αδυσώπητη σύγκρουση ανάμεσα στην ανθρώπινη βούληση και τη θεϊκή δύναμη. Το σκηνικό της παράστασης, ένα βαλτώδες δυστοπικό τοπίο με αγρωστώδη φυτά και νερό. Η Αφροδίτη κρατώντας μία κάμερα, και μέσα σε υποβλητική μουσική, κινηματογραφεί και αναμεταδίδει ζωντανά σε μονοπλάνο όλη τη δράση.

Τον ομώνυμο ήρωα που έχουν ερμηνεύσει στο παρελθόν οι Αλέξης Μινωτής και Αλέκος Αλεξανδράκης, ενσαρκώνει ο νεαρός Ορέστης Χαλκιάς που κέρδισε μεγάλη αναγνωρισιμότητα λόγω του σήριαλ «Maestro» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Μαζί του θα δούμε τους επίσης επιτυχημένους στην tv Κόρα Καρβούνη (Aυτή η νύχτα μένει) και Γιάννη Τσορτέκη (Maestro).

«Βίγκαν, μυστηριώδης και αφύσικος ο Ιππόλυτος»

Όπως ανάφερε ο Ορέστης Χαλκιάς στο athinorama.gr:

«Η παράστασή μας τοποθετείται σε ένα μετα-αποκαλυπτικό τοπίο. Ο Ιππόλυτος από μόνος του είναι ένας γοητευτικός χαρακτήρας γιατί έχει ένα μυστήριο. Είναι μέλος μιας "αίρεσης" αφιερωμένης στη θεά Άρτεμη και ζει στα δάση με τους συντρόφους του. Το μόνο πράγμα από τον ιδιότυπο τρόπο ζωής του το οποίο θα μπορούσε να μας είναι οικείο είναι ότι είναι βίγκαν. Δεν τρώει κρέας, μόνο ό,τι βγαίνει από τη γη, ταυτόχρονα όμως σκοτώνει ζώα. Είναι ένα αρχέτυπο. Έχει πολλά κοινά με έναν νέο άνθρωπο με ορμή, αλλά έχει και κάποια στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία. Μεγάλωσε χωρίς τη μητρική αγάπη, η οποία δεν συγκρίνεται με τίποτα στη ζωή, και αυτό τον ωθεί ίσως να έχει μια ακραία άποψη για το γυναικείο φύλο. Νιώθει το χώρο στον οποίο κινείται δικό του και επίσης προσπαθεί να πλησιάσει το θείο μέσω της παρθενίας. Κάτι που προφανώς είναι αφύσικο και τελικά τον οδηγεί στην ύβρη και την τιμωρία».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View