Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στερεοτυπάκια: Η εκδικητική πορνογραφία στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης – το σκάνδαλο του «Telegram»

Στερεοτυπάκια: Η εκδικητική πορνογραφία ...

(Μια συνεργασία του TheBest.gr και του Κέντρου «Εριφύλη» - erifyli.org)

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας μία ακόμα υπόθεση sextortion & revengeporn (σεξουαλικός εκβιασμός και εκδικητική πορνογραφία)  μέσω της πλατφόρμας «Telegram».

Το Telegram αποτελεί μία πλατφόρμα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων με άτομα που βρίσκονται ήδη στις επαφές κάποιου, που παράλληλα επιτρέπει τη συμμετοχή σε διάφορες ομάδες και κανάλια ροής ειδήσεων και θεμάτων. Η πλατφόρμα εγγυάται την ανωνυμία του χρήστη καθώς δεν χρειάζεται να δημοσιοποιούνται τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη, παρά μόνο το όνομα χρήστη το οποίο το ορίζει ο/η ίδιος-α.

Η δύναμη αυτής της ανωνυμίας έδωσε σε επιτήδειους την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο για να βγάλουν παράνομο κέρδος. Έτσι, δημιούργησαν ομάδες ανθρώπων που ανταλλάσσουν και διακινούν ελεύθερα υλικό σεξουαλικών πράξεων με πρώην και νυν συντρόφους, εν αγνοία των συντρόφων. Τα ομαδικά γκρουπ ονομάζονται «Ανταλλαγή Γυμνών Φωτογραφιών Πρώην» καλλιεργώντας μια ακόμα σεξουαλική παρέκκλιση.

Η διαστροφή αυτών των ατόμων που συμμετέχουν λαμβάνει και φουτουριστικά χαρακτηριστικά. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν αληθινές γυμνές φωτογραφίες  των πρώην συντρόφων, αναλαμβάνει να παρέμβει ένα ειδικό λογισμικό εικονικής πραγματικότητας. Μέσω ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, φωτογραφίες που αντλούνται από το Istagram, το Facebook κτλ επεξεργάζονται έτσι ώστε να αφαιρούνται τα ρούχα προσεγγίζοντας με κάθε δυνατή ακρίβεια την πραγματική γυμνή απεικόνιση των θυμάτων, ικανοποιώντας με αυτόν τον τεχνητό τρόπο τους θύτες. Μία μεγάλη μερίδα των φωτογραφιών αυτών ανήκει σε ανήλικες κοπέλες. Ενώ οι συμμετέχοντες σε αυτές τις ομάδες ανέρχονται στις 15.000. Την υπόθεση έχει αναλάβει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ακόμα και για να γίνει κανείς μέλος σε μια τέτοια ομάδα, έπρεπε να στείλει υποχρεωτικά οπτικοακουστικό υλικό από γυναίκες και κοπέλες, για όσους επικαλεστούν πως «δεν ήξεραν/κατάλαβαν σε τι ομάδα συμμετείχαν». Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί δεν αρκούνται στην ιδιωτική χρήση αυτών των φωτογραφιών. Πολλές φορές τις χρησιμοποιούν για να να εξευτελίσουν, να εκμεταλλευτούν, ακόμα και να εκβιάσουν μετέπειτα χρήστριες των socialmedia για να τους αποστείλουν υλικό.

Αυτού του είδους η εκδικητική πορνογραφία δεν είναι κάτι νέο στην Ελλάδα καθώς μετράει θύματα από το 2016, με την υπόθεση της Λίνας Κοεμτζή, η οποία ήταν θύμα του revengepornκαι κατέληξε να βάλει τέλος στη ζωή της κάνοντας βουτιά στο κενό από τις εστίες του ΑΠΘ. Η Λίνα και πολλές ακόμα γυναίκες στην χώρα μας και ανά τον κόσμο, έφτασαν στο ύστατο σημείο να κάνουν κακό στον εαυτό τους, επειδή για ακόμα μια φορά, η έμφυλη βία δεν αντιμετωπίζεται σοβαρά όπως απαιτείται, από το κράτος, την κοινωνία, τα σχολεία και την εκπαίδευση αλλά ανθεί και προσαρμόζεται στα νέα τεχνολογικά μέσα των καιρών μας.

Μαρία Κασιώλα, εργαζόμενη στο Κέντρο «Εριφύλη»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις