Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Όταν η Πάτρα γεμίζει με καταλύματα airbnb! Ολόκληρα κτήρια - διαμάντια του κέντρου ανακατασκευάζονται

Όταν η Πάτρα γεμίζει με καταλύματα airbn...
Μαρτάτος Tάκης

Στην Αιγιάλεια τα αντίστοιχα ακίνητα σε πλατφόρμες airbnb φτάνουν τα 419

Μία νέα τάση και ένα νέο μοντέλο κατοικίας παρατηρείται πλέον ευρέως και στην Αχαΐα και αφορά την αύξηση των ακινήτων που μπαίνουν στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, με σύνθετες, σύγχρονες και πολυτελείς κατοικίες που κατασκευάζονται ή ανακατασκευάζονται για αυτό το σκοπό.

Αυτό μάλιστα έχει θετικά οφέλη και στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Πάτρα, πόλη στην οποία συνήθως τα προηγούμενα χρόνια βλέπαμε απλώς τους τουρίστες να περνούν και να φεύγουν.

Ο συμπολίτης οικονομικός αναλυτής, πρόεδρος του Δικτύου E-Real Estates και πολιτευτής Θεμιστοκλής Ανδρέας Μπάκας μιλώντας στο thebest.gr μας έδωσε μία σαφή και αναλυτική εικόνα για το τι συμβαίνει κυρίως σε Πάτρα αλλά και Αιγιάλεια. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε, «το να φτιάξεις το σπίτι/ακίνητό σου και να το βάλεις στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης βοηθάς πέρα από το δικό σου οικονομικό όφελος και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής σου καθώς ένας ξένος πχ επισκέπτης που ψάχνει χιλιομετρικές αποστάσεις, νέους προορισμούς, κ.α., μπορεί να δει και στην Πάτρα τις αντίστοιχες επιλογές ενώ σε αντίθετη περίπτωση, τίθεται η περιοχή εκτός αγοράς».

Επίσης ο κ. Μπάκας μας διευκρίνισε πως πλέον το να ανεβάσει κάποιος σε μία πλατφόρμα το ακίνητο/κατοικία που λειτουργεί ως airbnb, είναι απαραίτητο και προαπαιτούμενο να έχει τον μοναδικό Αριθμό Μητρώου βραχυχρόνιας μίσθωσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καθώς όλα πια ελέγχονται για φορολογικούς λόγους.

Η τάση λοιπόν αυτή που κερδίζει πλέον έδαφος και στην Αχαΐα και φάνηκε αυτό ιδιαίτερα την περίοδο του καρναβαλιού όπου η επισκεψιμότητα το 2023 χτύπησε κόκκινο με τις τιμές μάλιστα να εκτοξεύονται σε απίστευτα ποσά, όπως μας περιέγραψε ο κ. Μπάκας, έγινε ευδιάκριτη την περίοδο 2015-2016 όταν ακόμα η χώρα μας ήταν μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης και έως το 2019 ήταν πλέον στις βασικές επιλογές ενός πελάτη/τουρίστα. Τα χρόνια της πανδημίας παρατηρήθηκε η άνθιση του λεγόμενου οδικού τουρισμού με πολλούς να αποφεύγουν τα ξενοδοχεία (λόγω συνωστισμού) αναζητώντας την βραχυχρόνια μίσθωση ενός σπιτιού. Στην Αχαΐα είναι γεγονός πως μάλλον χάσαμε την ευκαιρία του οδικού τουρισμού όταν άλλες περιοχές όπως η Καλαμάτα την αξιοποίησαν πολύ καλύτερα και αποδοτικότερα.

Αλήθεια ποιοι μπορεί να είναι αυτοί που ψάχνουν τέτοιες επιλογές μίσθωσης κατοικιών; Είναι πολίτες που έρχονται σε μία πόλη για επαγγελματικούς λόγους, γονείς που θα έρθουν να ψάξουν σπίτι για τα παιδιά τους που μπορεί να είναι φοιτητές, εργαζόμενοι μικρού χρονικού διαστήματος, στρατιωτικοί που έρχονται για εκπαίδευση, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, κ.α.

Ο κ. Μπάκας επίσης μας έδωσε και πολύτιμα στοιχεία για την αυξητική πραγματικά τάση στα ακίνητα αυτά. Στο Δήμο Πατρέων είναι αυτή τη στιγμή στις πλατφόρμες 421 ακίνητα και πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για γραφειακούς χώρους και σπίτια που δεν είχαν ξαναενοικιαστεί, ανακαινίστηκαν από τους ιδιοκτήτες τους & πλέον χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση. Οι δε ιδιοκτήτες που διαθέτουν ενοικιαζόμενα δωμάτια στις πλατφόρμες στο Δήμο Πατρέων ανέρχονται σε τουλάχιστον 66. Την ίδια ώρα η Αιγιάλεια συναγωνίζεται στα ίσια και αναλογικά ξεπερνά την Πάτρα καθώς τα ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης φτάνουν τα 419 αυτή τη στιγμή, με τις περιοχές Ακράτα, Διακοπτό, Τέμενη Αιγίου και Σελιανίτικα να είναι οι περιοχές με την πιο ζωηρή κίνηση και υψηλά στην προτίμηση των επισκεπτών.

Τα δε Καλάβρυτα που έχουν την ιδιαιτερότητα της υψηλής τουριστικής κίνησης τον χειμώνα, διαθέτουν τουλάχιστον στο κέντρο της πόλης 80-100 ακίνητα (κατοικίες δηλαδή που μισθώνονται βραχυπρόθεσμα στις πλατφόρμες).

Επιστρέφοντας στην Πάτρα θα λέγαμε πως πολλά από τα ακίνητα είναι εντός του κέντρου ενώ τουλάχιστον 6 ακίνητα που ενοικιάζονται και διατίθενται έτσι, έχουν «φάτσα» την πλατεία Γεωργίου Α’.  

Η τάση είναι ξεκάθαρα ανοδική και όπως μας είπε ο κ. Μπάκας, η πληρότητα τον Μάιο του 2022 ήταν στο 46.9% ενώ τον φετινό Μάιο στο 51.2%.

Ένας ακόμη λόγος που κάποιοι (πχ μία οικογένεια) μπορεί να προτιμά μία τέτοια λύση για τις διακοπές της είναι ότι σε μία κατοικία που είναι και ανακαινισμένη και καθαρή θα έχει και οικοσυσκευή όπου θα μπορεί να μαγειρέψει κάτι. Επίσης μπορεί το σπίτι να  έχει και κήπο, κ.α.

Ένα νέο μοντέλο λοιπόν παρατηρείται στην αγορά με τις δε τιμές σε αρκετές περιπτώσεις να είναι & προς το συμφέρον του πελάτη. Η μέση τιμή στην Πάτρα είναι σε δολάρια, 54 την ημέρα.

Ακολουθούν τέσσερις επιλογές υπερσύγχρονων πολυτελών κατοικιών – συγκροτημάτων που είναι στις πλατφόρμες και είναι ψηλά στις προτιμήσεις. 

*Το Pietra Mare Suites βρίσκεται όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, σε βολική τοποθεσία στην Πάτρα, στην οδό Κορίνθου 226, στο κέντρο της πόλης, σε μικρή απόσταση από την πλατεία Ψηλά Αλώνια, το λιμάνι της Πάτρας και το Ρωμαϊκό Θέατρο (Αρχαίο Ωδείο). Προσφέρει βεράντα και δωρεάν WiFi.

Όλες οι μονάδες διαθέτουν ιδιωτικό μπάνιο με ντους, κλιματισμό, τηλεόραση επίπεδης οθόνης και ψυγείο.

Η τοποθεσία αρέσει ιδιαίτερα σε ζευγάρια – τη βαθμολόγησαν με 9,1 για ταξίδι δύο ατόμων, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο booking.com.

*Το Patras Casale τώρα, στον πεζόδρομο Παντανάσσης 46, προσφέρει καταλύματα 4 αστέρων στην Πάτρα, σε απόσταση 500 μέτρων από τα Ψηλά Αλώνια. Διαθέτει μπαρ.

Το συγκεκριμένο συγκρότημα διαθέτει κοινόχρηστο lounge και κλιματιζόμενα δωμάτια με δωρεάν Wi-Fi και ιδιωτικό μπάνιο, ψυγείο, μίνι μπαρ, βραστήρα, μπιντέ, δωρεάν προϊόντα περιποίησης και ντουλάπα. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν τηλεόραση επίπεδης οθόνης, ενώ ορισμένα έχουν βεράντα. Σε όλα τα δωμάτια του Patras Casale θα βρείτε κλινοσκεπάσματα και πετσέτες.

Τα δημοφιλή σημεία ενδιαφέροντος κοντά στο κατάλυμα περιλαμβάνουν το λιμάνι της Πάτρας, το Ρωμαϊκό Θέατρο και την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα.

Η τοποθεσία αρέσει ιδιαίτερα σε ζευγάρια – τη βαθμολόγησαν με 9,7 για ταξίδι δύο ατόμων.

*Το Days City Suites βρίσκεται στην οδό Αγ. Ανδρέου 140, σε κεντρική τοποθεσία της Πάτρας, και σε κοντινή απόσταση από τα Ψηλά Αλώνια και το λιμάνι της πόλης, προσφέρει μπαρ, κήπο, βεράντα και ποικιλία από πολυτελή δωμάτια.

Όλες οι μονάδες είναι κλιματιζόμενες και εξοπλισμένες με τηλεόραση επίπεδης οθόνης.

Στο κατάλυμα σερβίρεται καθημερινά ευρωπαϊκό πρωινό.

Και εδώ υπάρχουν οι απαραίτητες χιλιομετρικές αποστάσεις από χαρακτηριστικά σημεία της πόλης.

Αυτό το ξενοδοχείο διαμερισμάτων απέχει 3,2 χλμ.από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο και 300μ. από την Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Το Αεροδρόμιο του Αράξου είναι 29χ λμ. μακριά από το κατάλυμα. Η τοποθεσία αρέσει ιδιαίτερα σε ζευγάρια – τη βαθμολόγησαν με 9,3 για ταξίδι δύο ατόμων.

Pietra Mare Suites.

Pietra Mare Suites.

Pietra Mare Suites.

Pietra Mare Suites.

Patras Casale.

Patras Casale.

Patras Casale.

Patras Casale.

DAYS City Suites.

DAYS City Suites.

DAYS City Suites.

DAYS City Suites.

DAYS City Suites.

DAYS City Suites.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις