Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

«Ακριβό μου καλοκαίρι»: Αυξημένο τουλάχιστον 10% το κόστος διακοπών φέτος

«Ακριβό μου καλοκαίρι»: Αυξημένο τουλάχι...

Πού κυμαίνονται οι τιμές στα ξενοδοχεία

Αυξημένο κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση με την περσινή χρονιά θα είναι το κόστος μετάβασης και διαμονής σε ξενοδοχείο, για όσους επιλέξουν να περάσουν τις διακοπές τους σε κάποιο νησιωτικό προορισμό.

Το ποσό αυξάνεται κατά άλλο ένα 10%-15% κατ’ άτομο, σε περίπτωση που οι επιβάτες των πλοίων επιλέξουν να κλείσουν καμπίνα, αποφεύγοντας την οικονομική αεροπορικού τύπου θέση για το ταξίδι τους. Αν για τη μετάβαση σε νησί επιλέξει κάποιος το αεροπλάνο, τότε το συνολικό πακέτο των διακοπών εκτιμάται ότι αυξάνεται κατά περίπου 20% σε σύγκριση με το 2022.

Τα πολλά έξοδα για τις διακοπές προς το παρόν φαίνεται να «φρενάρουν» ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων, αφού μπορεί να διερευνούν τα δεδομένα και να καλούν για πληροφορίες στα ξενοδοχεία, ωστόσο, ακόμα οι κρατήσεις είναι περιορισμένες.

Ζορισμένοι φαίνεται να είναι και αρκετοί αλλοδαποί τουρίστες από ευρωπαϊκές χώρες που παραδοσιακά προτιμούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των ξενοδόχων στο ethnos.gr, το αυξημένο κόστος ζωής μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έκανε πολλούς Ευρωπαίους, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, να μειώσουν τις μέρες των διακοπών τους και να προτιμούν φτηνότερα ξενοδοχεία. Στον αντίποδα, τουριστικοί πράκτορες αναφέρουν ότι κυρίως για τα νησιά των Κυκλάδων φαίνεται προς το παρόν ότι θα είναι περισσότεροι σε σχέση με το παρελθόν οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ και ασιατικές χώρες, ενώ φέτος φαίνεται να ανοίγει σημαντικά και η αγορά της Ωκεανίας.

Εν κατακλείδι οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων εκτιμούν ότι ο αριθμός των τουριστών φέτος θα προσεγγίσει και ενδεχομένως θα ξεπεράσει αυτόν του «χρυσού» 2019, ωστόσο, τα έσοδα θα είναι λιγότερα, αφού αυξήθηκε σημαντικά το κόστος λειτουργία των ξενοδοχείων.

Ακριβότερη η διαμονή σε ξενοδοχεία

Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα λέει  γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Μανώλης Τσακαλάκης, η διαμονή στα ξενοδοχεία για τις καλοκαιρινές διακοπές θα στοιχίσει φέτος μεσοσταθμικά κατά 10% περισσότερο σε σύγκριση με πέρυσι. Ο ίδιος σημειώνει ότι το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων είναι υψηλότερο κατά 25% σε σχέση με το 2022, όμως, ένα ποσοστό 15% αναγκάζονται να καλύψουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες.

«Μόνο το κόστος για το προσωπικό μας είναι αυξημένο κατά 38%, ενώ το συνολικό κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων έχει ανέβει κατά 25% ως συνέπεια της ακριβότερης ενέργειας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι Έλληνες έχουν επιθυμία να κάνουν διακοπές, ‘’ψάχνονται’’, μας ρωτούν, αλλά ακόμα είναι διστακτικοί. Λίγοι έχουν κλείσει, κυρίως όσοι έχουν μία σχετική οικονομική άνεση. Όμως και για τους Ευρωπαίους τα πράγματα είναι δύσκολα φέτος. Οι περισσότεροι προσπαθούν να μειώσουν τις μέρες των διακοπών τους και αναζητούν για τη διαμονή τους φτηνότερα ξενοδοχεία. Αν, για παράδειγμα, κάποιος πέρυσι ήρθε στην Ελλάδα κι έμεινε σε πεντάστερο, τη φετινή χρονιά αναζητάει τετράστερο ξενοδοχείο. Ο Απρίλιος και ο Μάιος δεν πήγαν όπως τα περιμέναμε. Ήρθαν μεν περισσότεροι τουρίστες, έμειναν, όμως, μικρότερο διάστημα. Επίσης, μεγάλη ζημιά στα ξενοδοχεία κάνει το AirBnB», λέει  ο κ. Τσακαλάκης.

Κατά τον γενικό γραμματέα της ΠΟΞ, αυτήν τη στιγμή και προφανώς για ολόκληρο τον Ιούνιο η ανώτερη τιμή ενός δίκλινου δωματίου σε ένα μέσο ξενοδοχείο -με εξαίρεση τους παγκοσμίους φήμης προορισμούς- φτάνει στα 100 ευρώ. Στην υψηλή σαιζόν η τιμή διανυκτέρευσης σε δίκλινο δωμάτιο στα μεσαίας κατηγορίας ξενοδοχεία θα κυμαίνεται μεταξύ 75 και 150 ευρώ.

 

Ναυτικοί πράκτορες: Αμετάβλητα τα εισιτήρια στην οικονομική θέση

Για σταθερές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε σχέση με πέρυσι στην οικονομική θέση (αεροπορικού τύπου καθίσματα) κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ναυτικών Πρακτόρων Ελληνικών Νήσων, Κώστας Παπουτσής. Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι τιμές για την ενοικίαση καμπίνας είναι αυξημένες κατά 10%-15%.

«Προσωπικά δραστηριοποιούμαι στα Δωδεκάνησα και βλέπω ότι οι τιμές στην απλή θέση των πλοίων έχει παραμείνει ίδια σε σχέση με πέρυσι. Έφτανες στα Δωδεκάνησα πέρυσι με περίπου 90 ευρώ, το ίδιο ποσό χρειάζεσαι και φέτος. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι έχει αυξηθεί τιμή της ενοικίασης καμπίνας. Σε σχέση με πέρυσι είναι ανεβασμένη κατά περίπου 10%-15%», λέει ο κ. Παπουτσής.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των τουριστικών πρακτόρων Ελλάδας στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, Δημήτρης Πετρόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Πάρο, σημειώνει ότι μετά τη μεγάλη αύξηση που κατέγραψαν πέρυσι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, η οποία έφτασε σε κάποιες περιπτώσεις το 50% ή και περισσότερο, φέτος οι τιμές τους δεν έχουν διαφοροποιήσεις.

«Ως παράδειγμα να αναφέρω το δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος. Από τα 37 ευρώ την απλή μετάβαση το άτομο με ένα συμβατικό πλοίο, το κόστος ανέβηκε στα 50 ευρώ και εκεί βρίσκεται και φέτος. Είναι γεγονός ότι πλέον το ταξίδι είναι δύσκολο οικονομικά για τον Έλληνα τουρίστα και γι’ αυτό πολλές εταιρείες έχουν εκπτωτικά προγράμματα για συχνούς πελάτες. Βέβαια, αυτές οι εκπτώσεις, οι οποίες υιοθετήθηκαν την εποχή του κορονοϊού, έχουν πλέον καταργηθεί σήμερα στις καμπίνες και γι’ αυτό οι τιμές είναι αυξημένες κατά 10%-15%», λέει ο κ. Πετρόπουλος.

 

πηγή ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις