Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια Τραγωδία στα Τέμπη ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα Παλαιά Σφαγεία μεταμορφώνονται & γίνονται πολιτιστικό κέντρο - τοπόσημο για τον πατραϊκό λαό

Τα Παλαιά Σφαγεία μεταμορφώνονται & ...

Μία νέα εικόνα και όψη έχουν πλέον τα Παλαιά Σφαγεία στην Ακτή Δυμαίων, αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Δημοτικής αρχής Πελετίδη

Μία νέα εικόνα και όψη έχουν πλέον τα Παλαιά Σφαγεία στην Ακτή Δυμαίων, τα οποία μετατρέπονται σ’ ένα πολιτιστικό κέντρο - τοπόσημο για τον πατραϊκό λαό.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, “η Δημοτική Αρχή έχοντας ως μοναδικό στόχο την ικανοποίηση των αναγκών του Πατραϊκού λαού και κέντρο της προσοχής της τα παιδιά, σε συνεργασία με τις ζωντανές δυνάμεις της πόλης έδωσε ζωή και περιεχόμενο στο κατεστραμμένο "κουφάρι" των Παλαιών Σφαγείων που παρέλαβε το 2014 από τις δημοτικές αρχές, που το εμπιστεύτηκαν στους "επενδυτές " για να κάνουν μπίζνες, να μην πληρώνουν τα ενοίκια στο Δήμο, να το λεηλατήσουν.

Από το 2020 και με την ολοκλήρωση του προγράμματος Sparc που χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία – Interreg Greece – Italy 2014 – 2020», ο χώρος στεγάζει τον καρναβαλικό οργανισμό, φιλοξενεί ετήσια εκπαιδευτικά εργαστήριά για τους μαθητές της πόλης μας με αντικείμενο το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη. Παράλληλα, απέκτησε ζωή φιλοξενώντας εκθέσεις, πολιτιστικές δράσεις, συναυλίες και συνέδρια.

Η προσπάθειά μας συνεχίστηκε για να ολοκληρωθούν τα Παλαιά Σφαγεία σε πολυχώρο πολιτιστικής δημιουργίας και έκφρασης, με κέντρο τον Καραγκιόζη και το Καρναβάλι.

Η Δημοτική Αρχή και η συστηματική δουλειά των εργαζομένων στο χώρο, που στηριζόμενοι στην πρόταση της διεπιστημονικής ομάδας για την αξιοποίηση των Παλαιών Σφαγείων, συνέταξαν και κατέθεσαν πρόταση χρηματοδότησης από το ταμείο ανάκαμψης, έφερε θετικά αποτελέσματα.

Η πρόταση με τίτλο: «Κόμβος εκπαίδευσης για τον Πολιτισμό και τη Δημιουργική Βιομηχανία» εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και εντάχθηκε στο ταμείο ανάκαμψης με το ποσό των 4.178.882 ευρώ και με φορέα υλοποίησης τον καρναβαλικό οργανισμό (ΚΕΔΗΠ - Καρναβάλι Πάτρας).

Τα Παλαιά Σφαγεία, όπως όλη η πόλη αλλάζει.

Η Δημοτική Αρχή Πελετίδη στοχεύει αξιοποιώντας και το τελευταίο ευρώ, να παραδώσει στην Πάτρα ένα χώρο γνωριμίας, γνώσης, δημιουργίας, διασκέδασης, πολύπλευρης εμπειρίας με πυρήνα το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη. Ένα νέο τοπόσημο για την πόλη μας που δεν θα φιλοξενεί μόνο όλο τον χρόνο πολιτιστικές δραστηριότητες, αλλά εκεί θα αναπτυχθούν και προγράμματα εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης  που αφορούν τον πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος εκσυγχρονίζεται και το εργαστήριο στο Πετρωτό, έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός και να βελτιωθεί η ποιότητα των  καρναβαλικών κατασκευών.

Τα πρότυπα και ολοκληρωμένα κέντρα προβολής και μελέτης (Μουσεία) Κ6 Καρναβάλι, Κ7 Καραγκιόζης, θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επισκέπτες της πόλης μας. Επίσης, το μεγάλο θεματικό καρναβαλικό πάρκο που θα αναπτυχθεί στους εξωτερικούς χώρους θα είναι φιλόξενο για τους μικρούς μας φίλους και συγχρόνως θα λειτουργήσει και ως εκθεσιακός χώρος καρναβαλικών κατασκευών. Για να έχει έτσι, η πόλη μας αυτό που δικαιούται. Για όλο τον χρόνο, τα Παλαιά Σφαγεία γίνονται πολιτιστικό κέντρο - τοπόσημο για τον πατραϊκό λαό, σημείο αναφοράς για τα παιδιά μας, πόλος έλξης για τους επισκέπτες της πόλης.

Οι συντονισμένες προσπάθειες λοιπόν, της Δημοτικής αρχής οδήγησαν στη χρηματοδότηση ενός σπουδαίου έργου για την πόλη. Παράλληλα, η υποβολή του φακέλου για την ένταξη του Πατρινού Καρναβαλιού στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και η έγκριση του εμπορικού σήματος του Πατρινού Καρναβαλιού διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για τη μόνιμη και διαρκή προβολή του μεγαλύτερου και μαζικότερου θεσμού της Πάτρας”.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Οδηγός Εκλογών για την αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την νέα εκλογική αναμέτρηση, τα κόμματα, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών και τα exit polls

Αποτελέσματα εκλογών: ΔΕΙΤΕ LIVE τη μετάδοση μέσα από το διαδραστικό χάρτη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις