Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Καροτενοειδή: τα σούπερ αντιοξειδωτικά που μας προστατεύουν

Καροτενοειδή: τα σούπερ αντιοξειδωτικά π...

Μια ομάδα χρωστικών ουσιών

Τα καροτενοειδή, μια ομάδα χρωστικών ουσιών που δίνουν στα τρόφιμα το κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα, μελέτησαν πρόσφατα ερευνητές καθώς μπορούν να είναι ένας μεγάλος σύμμαχος της υγείας του οργανισμού μας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα!
Η σημασία των καροτενοειδών στην υγεία μας τονίστηκε από νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Antioxidants. Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές πραγματοποιούν μια εις βάθος ανασκόπηση για να εξετάσουν μέσα από την υπάρχουσα έρευνα τα οφέλη των καροτενοειδών και να κατανοήσουν την πιθανή χρήση τους ως θρεπτικών και υγιεινών τροφών.

Τα καροτενοειδή είναι μια ομάδα φυτοθρεπτικών συστατικών με πιθανά καρδιαγγειακά και αντικαρκινικά οφέλη. Αυτές οι ισχυρές ενώσεις βρίσκονται σε οργανισμούς που φωτοσυνθέτουν όπως τα φυτά, τα κυανοβακτήρια και τα φύκια και συνδέονται με τη χλωροφύλλη για να απορροφούν συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός. Επιπλέον, τα καροτενοειδή προστατεύουν τα φυτικά κύτταρα από τη φθορά του φωτός και τις ρίζες υπεροξειδίου και μειώνουν την αντιδραστικότητα σε οργανισμούς που αναπνέουν όπως ο άνθρωπος.

Τα καροτενοειδή και οι πηγές τους
Τα καροτενοειδή βρίσκονται στα λαχανικά, τα φρούτα, τους κρόκους αυγών, το βούτυρο, το τυρί και τα θαλασσινά με έντονα χρώματα. Όλα αυτά μπορούμε να τα προμηθευτούμε από σούπερ μάρκετ με μανάβικο και ψαράδικο όπως βλέπουμε χαρακτηριστικά και στο φυλλάδιο προσφορών Σκλαβενίτης.

Υπάρχουν περισσότερα από 600 φυσικά καροτενοειδή, που συντίθενται κυρίως από φυτά, μύκητες και βακτήρια. Τα καροτένια, από τα οποία το β-καροτένιο είναι το πιο άφθονο, βρίσκονται στα μάνγκο, τα βερίκοκα, τα σταφύλια και τα καρότα. Το λυκοπένιο είναι ένα άκυκλο καροτένιο που βρίσκεται γενικά σε λαχανικά και φρούτα με κόκκινη σάρκα, όπως οι ντομάτες και τα καρπούζια. Η λουτεΐνη είναι η πιο άφθονη ξανθοφύλλη, ενώ μικρότερες ποσότητες άλλων ξανθοφύλλων, όπως η ζεαξανθίνη, μπορούν επίσης να βρεθούν σε πράσινα λαχανικά και δημητριακά.

Τα καρότα, οι ντομάτες, οι κόκκινες πιπεριές, τα πράσινα λαχανικά, τα μάνγκο, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, η παπάγια και τα εσπεριδοειδή είναι κύριες πηγές καροτενοειδών. Η βήτα-καροτίνη βρίσκεται επίσης σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μαρούλι.

 

 

Το λυκοπένιο βρίσκεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά που έχουν κόκκινη σάρκα, όπως η ντομάτα, το καρπούζι, η ροζ γκουάβα και η παπάγια, καθώς και τα πράσινα λαχανικά, όπως τα σπαράγγια και ο μαϊντανός. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι, η γλιστρίδα, το κάρδαμο, ο μαϊντανός, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μαρούλι και το μπρόκολο, είναι σημαντική πηγή λουτεΐνης, ενώ οι κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές είναι καλή πηγή ζεαξανθίνης.

Εκτός από τα λαχανικά και τα φρούτα, τα καροτενοειδή βρίσκονται επίσης στα δημητριακά, ιδιαίτερα στον αραβόσιτο, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα ψάρια και στα θηλαστικά που συσσωρεύουν κίτρινο λίπος, όπως τα βοοειδή και τα πουλιά. Καθώς τα καροτενοειδή είναι λιποδιαλυτά, η προσβασιμότητα των καροτενοειδών εξαρτάται επίσης από την περιεκτικότητα της διατροφής μας σε λίπος. Επιπλέον, η παρουσία άλλων φυτοχημικών ουσιών όπως τα λιπαρά οξέα, οι φυτοστερόλες, οι τοκοφερόλες και οι πολυφαινόλες επηρεάζουν επίσης την απορρόφηση των καροτενοειδών.

Ρόλος στην ανθρώπινη υγεία
Το λυκοπένιο έχει την υψηλότερη δράση ελεύθερων ριζών μεταξύ των 600 φυσικών καροτενοειδών και έχει επιδείξει την ικανότητα να προστατεύει το DNA από το οξειδωτικό στρες και να αποτρέπει μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν χρόνιες ασθένειες ενώ πολλές μελέτες αναφέρουν ότι τα καροτενοειδή έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το λυκοπένιο έχει χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής στη θεραπεία διαφόρων καρδιαγγειακών παθήσεων και φαίνεται να μειώνει την οξείδωση της χοληστερόλης, ενισχύει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μειώνει το οξειδωτικό στρες. Το λυκοπένιο έχει επίσης δείξει προστατευτικές ιδιότητες κατά τις αρτηριακές μεταμοσχεύσεις ρυθμίζοντας την παραγωγή πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην αρτηριοσκλήρωση.

Τα καροτενοειδή, όπως το β-καροτένιο, έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ενώ το λυκοπένιο έχει δει ότι μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα νηστείας. Αν και τα δεδομένα για τις αντικαρκινικές ιδιότητες των καροτενοειδών είναι ανεπαρκή, η κατανάλωση καροτενοειδών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και καρκίνου του προστάτη. Μελέτες έχουν επίσης αναφέρει ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του λυκοπενίου έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη, των ωοθηκών και του στομάχου.

Οι προστατευτικές ιδιότητες των καροτενοειδών έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας έχουν επίσης εξεταστεί για τη θεραπεία διαφόρων οφθαλμικών και δερματικών παθήσεων και τα καροτενοειδή έχουν χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα καλλυντικών. 

Με όλα τα παραπάνω καταγεγραμμένα και αποδεδειγμένα από έρευνες οφέλη, τα καροτενοειδή είναι αδιαμφισβήτητα, συστατικά που πρέπει να αναζητούμε στα τρόφιμά μας προκειμένου να τα εντάσσουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

 

Ειδήσεις Τώρα

Βαρβάκειος: Στον εισαγγελέα ο καθ' ομολογίαν δολοφόνος της 60χρονης- Ήταν πρώην σύντροφός της

Καιρός: Καταιγίδες και βροχές τις επόμενες ώρες – Πού θα είναι πιο έντονα τα φαινόμενα

Τραγωδία στη Μύκονο: 3 νεκροί από το ναυάγιο με μετανάστες

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά