Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τουρκία: Το πλεονέκτημα στον Ερντογάν για τον δεύτερο γύρο των εκλογών- Τι εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές

Τουρκία: Το πλεονέκτημα στον Ερντογάν γι...

Το αήττητο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται πως θα «σπάσει»

Παρατείνεται το εκλογικό «θρίλερ» στην Τουρκία καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα διεκδικήσουν την προεδρία της χώρας σε δεύτερο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί την Κυριακή 28 Μαΐου.

Κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το 50% των ψηφών που απαιτούνταν για τη νίκη στον πρώτο γύρο. Ο Ερντογάν έφτασε μια «ανάσα» από αυτό το ποσοστό καθώς συγκέντρωσε 49,5% ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 44,89%.

Όπως έχει λοιπόν διαμορφωθεί η κατάσταση, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως διατηρεί προβάδισμα έναντι του μεγάλου πολιτικού του αντιπάλου, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα κέρδιζε τον πρώτο γύρο και θα τον «εκθρόνιζε» από την εξουσία.

Ωστόσο, παρά την πρωτιά του, ο Ερντογάν θα κληθεί για πρώτη φορά να διεκδικήσει την επανεκλογή του σε δεύτερο γύρο και οι πολιτικοί αναλυτές παραθέτουν τις εκτιμήσεις τους για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Τούρκος πρόεδρος μέχρι την επόμενη κάλπη.

«Έχει σαφές ψυχολογικό προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης και πιθανότατα θα ρίξει το βάρος της προεκλογικής του καμπάνιας τις επόμενες δύο εβδομάδες στην εθνική ασφάλεια» σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής Wolfango Piccoli.

 «Ο Ερντογάν διατήρησε τη βάση των οπαδών του στην καρδιά της Ανατολίας και στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας ενώ κατέγραψε εξαιρετικά ποσοστά στις σεισμόπληκτες περιοχές. Κάποιοι εκπλήσσονται αλλά προφανώς έκανε ακριβώς αυτό που περίμεναν από αυτόν και υπόσχεται ακόμα περισσότερα μετά τις εκλογές» προσθέτει ο αναλυτής Ali Carkoglu στο Al Jazeera.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι αυτό που δεν κατάφερε η αντιπολίτευση είναι να βρει υποστήριξη στην «καρδιά» της Τουρκίας. «Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης κατάφερε να διατηρήσει χωρίς δυσκολία το 10-11% των ψήφων, ενώ το IYI, σημαντικός εταίρος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, δεν μπόρεσε να αυξήσει σημαντικά τους υποστηρικτές του» εξηγεί.

Σύμφωνα με όσα γράφονται και αναφέρονται σε διεθνή μέσα, ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται πλέον φαβορί για τη νίκη με βάση τα χθεσινα αποτελέσματα.

Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, οι Financial Times γράφουν ότι αντί να βάλει τέλος στη διακυβέρνηση Ερντογάν η χθεσινή εκλογική διαδικασία έχει προκαλέσει περισυλλογή στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.

«Αυτό που επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα είναι η έκταση στην οποία η τουρκική κοινωνία έχει πολωθεί, 100 χρόνια μετά από την ίδρυση της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ» σχολιάζει το BBC.

Στη Γαλλία, η Le Monde στο κεντρικό της άρθρο γράφει ότι ο άνθρωπος που κυβέρνησε την Τουρκία τις δύο τελευταίες δεκαετίες δεν φαίνεται να είναι πλέον ο «αδιαμφισβήτητος ηγέτης».

Η εφημερίδα σταχυολογεί τους κινδύνους να εισέλθει η Τουρκία σε μία περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, λαμβάνοντας υπόψιν τη μικρή διαφορά με την οποία προηγείται ο Ερντογάν, αλλά και της συνεχιζόμενης υποτίμησης της τουρκικής λίρας.

Παράλληλα η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα και τις τραγικές συνέπειες του τελευταίου σεισμού στην Τουρκία, η παράταξη Ερντογάν έδειξε εντυπωσιακή ανθεκτικότητα στις κάλπες, ενώ για τον Κιλιτσντάρογλου τονίζει πως το γεγονός πως είναι Κούρδος Αλεβίτης ίσως οδήγησε πολλούς Τούρκους συντηρητικούς Σουνίτες στο να τον καταψηφίσουν.

Από την πλευρά της η γαλλική εφημερίδα Libération, αναφέρει πως μετά το τέλος μιας ψηφοφορίας με μαζική συμμετοχή που διεξήχθη «χωρίς αξιοσημείωτα επεισόδια», οι πρώτες καταμετρήσεις δίνουν πλεονέκτημα στον απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος «φαίνεται σε κάθε περίπτωση έτοιμος να σεβαστεί το αποτέλεσμα της κάλπης».

Η εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο, μεταξύ άλλων, την καχυποψία της αντιπολίτευσης για τον τρόπο καταμέτρησης των ψήφων, σημειώνοντας πως ο Κιλιτσντάρογλου κάλεσε «τους ήρωες της δημοκρατίας» να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Παράλληλα, η La Repubblica υπογραμμίζει ότι «η Άγκυρα σε μεγάλο βαθμό ψήφισε υπέρ της αντιπολίτευσης -όπως συνέβη συχνά και στο παρελθόν- αλλά σήμερα στην πρωτεύουσα επικρατεί κούραση και απογοήτευση» διότι «στον ορίζοντα διαφαίνονται δυο εβδομάδες νέων εντάσεων τις οποίες κανείς δεν επιθυμεί και ο δρόμος για την αντιπολίτευση είναι ανηφορικός».

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις