Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

O Γ. Παπανδρέου στο thebest.gr: Τώρα πια, ουδείς μπορεί να επικαλείται άγνοια

O Γ. Παπανδρέου στο thebest.gr: Τώρα πια...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Εφ΄όλης της ύλης των επερχόμενων εκλογών

Μια συζήτηση με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, έχει πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ιδίως όταν γίνεται λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και όταν αυτές οι εκλογές είναι τόσο κρίσιμες όσο θα είναι αυτές της 21ης Μάϊου, για μια σειρά από λόγους που άπτονται της πορείας της χώρας και κατά συνέπεια του βίου των πολιτών τα χρόνια που έρχονται.

Ο, και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Αχαϊας, Γιώργος Παπανδρέου μιλάει στο thebest.gr για το διακύβευμα των εκλογών, σχολιάζει την πολιτική και τις επιλογές της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, απαντά στα περί «ιδιοκτησίας» του Ανδρέα Παπανδρέου, στο ερώτημα «με τη Ν.Δ. ή με το ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα των συνεργασιών;» και μας μεταφέρει το κλίμα που «εισπράττει» από τις περιοδείες του στην Αχαϊα.

-Συνέντευξη στη Γιώτα Κοντογεωργοπούλου-

Η Αχαΐα επί σειρά ετών θεωρείτο το «κάστρο» του ΠΑΣΟΚ και των Παπανδρέου. Υπάρχει περίπτωση να ξαναγράψουμε εμείς οι δημοσιογράφοι αυτό τον τίτλο; Είστε αισιόδοξος για τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων της δημοκρατικής «δεξαμενής» που απομακρύνθηκαν κατευθυνόμενοι κυρίως προς το ΣΥΡΙΖΑ;

"Οι σχέσεις της οικογένειάς μου και προσωπικά οι δικές μου με την Αχαΐα, ποτέ δεν είχαν πατριαρχικό και πατερναλιστικό χαρακτήρα, όπως συμβαίνει με άλλες πολιτικές οικογένειες.

Όχι μόνο γιατί και ο παππούς μου και ο πατέρας μου και εγώ, δεν μπορούσαμε λόγω φιλοσοφικής αντίληψης να υπηρετήσουμε μια πελατειακή και εξουσιαστική σχέση, αλλά και γιατί οι σχέσεις μας εδράζονταν και εδράζονται πάντα στους κοινούς δημοκρατικούς μας αγώνες με τους συμπολίτες μας Αχαϊούς και στον αμοιβαίο σεβασμό, γιατί μόνον έτσι, εμείς που βάζουμε μπροστά αρχές και αξίες, μπορούμε να συνομιλούμε και να πορευόμαστε με αξιοπρέπεια.

Αλλά και οι κομματικές - παραταξιακές σχέσεις, ποτέ δεν στηρίχθηκαν σε αντιλήψεις που καλλιεργούσαν την εξάρτηση και ένα ανήθικο δούναι και λαβείν. Γι’ αυτό και πάντα, επέτρεπαν σε όλους να εκφράζονται και να πορεύονται με βάση τις δικές του επιλογές ο καθένας. Και να κρίνεται από αυτές. Βέβαια, αυτό έχει και κόστος πολλές φορές, ίσως τις περισσότερες, αλλά όμως, αυτό δεν σημαίνει πίστη στην ελευθερία και την αυτοδιάθεση; Αλλιώς, τι προοδευτικοί θα ήμασταν; 

Τα τονίζω αυτά, γιατί τα «κάστρα» παραπέμπουν σε αντιλήψεις συγκεντρωτικές και αυταρχικές, με τις οποίες η οικογένειά μου και εγώ, έχουμε ιστορικές διαφορές.

Τώρα, αν έρθουμε στα σημερινά κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι, από τις επαφές μας και τις ανταλλαγές απόψεων που έχουμε με τους πολίτες, προκύπτει έντονο ενδιαφέρον για την πορεία της Παράταξής μας, ως αναγκαία προϋπόθεση για μια διαφορετική πολιτική διέξοδο, από το σημερινό τέλμα, που διαμορφώνεται από τις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ και από την εν εξελίξει άγονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. 

Βλέπω ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί και απογοητευτεί από τα όσα μεσολάβησαν τα δέκα τελευταία χρόνια, και επιζητούν έναν διαφορετικό δρόμο, που θα τους απαλλάξει από τις δραματικές επιπτώσεις των συντηρητικών και αυταρχικών πολιτικών της ΝΔ, οι οποίες υπονομεύουν δικαιώματα και ελευθερίες, απομυζούν το εισόδημά τους και καθιστούν αβέβαιο και ως εκ τούτου εκτεθειμένο σε κινδύνους, το μέλλον τους.

Με αυτήν την οπτική, μας δίνουν μια αισιόδοξη προοπτική για την εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής.

Εκείνο όμως, που έχει ιδιαίτερη σημασία, και μας επισημαίνουν και οι ίδιοι οι συμπολίτες μας, είναι ότι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής είναι κρίσιμος για την πορεία και το μέλλον της χώρας, καθώς πιστεύουν ότι, είναι καταστροφική για τη χώρα η συνέχιση της σημερινής κατάστασης και ότι είναι ζωτικής σημασίας ανάγκη η ανατροπή του σημερινού ιδιότυπου διπολισμού και η επικράτηση ενός προοδευτικού πολιτικού συσχετισμού, που θα συμβάλλει στην αλλαγή των όρων του παιχνιδιού, υπέρ της πολιτικής και της κοινωνίας.

Αυτό είναι το θετικό συμπέρασμα στο μίζερο περιβάλλον που βιώνουμε, όπως δηλώνουν και οι συμπολίτες μας που αναζητούν μια άλλη διέξοδο.

Όλα βέβαια, θα τα καθορίσουν οι πολίτες με την ψήφο τους". 

 

Πώς αποτιμάτε το κυβερνητικό έργο εν τω συνόλω του και τις επιλογές Μητσοτάκη;

"Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αποδεικνύεται αμετανόητη, σε σχέση με την ιστορία της, αλλά και τόσο πελατειακή όσο και άλλες κυβερνήσεις της ΝΔ στο παρελθόν, οι οποίες μας οδήγησαν και σε εθνικές περιπέτειες.

Μάλιστα, η σημερινή κυβέρνηση, έχει ξεπεράσει ακόμη και τα όρια του πελατειασμού και αποδεικνύεται ο πλέον συνεπής υπηρέτης λίγων ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων στους οποίους παραδίδει τον εθνικό μας πλούτο.

Το ακόμη χειρότερο, έχει ήδη αφήσει ορθάνοιχτη την πόρτα που επιτρέπει σε ξένα fund να προχωρήσουν στον αφελληνισμό του πλούτου του Ελληνικού λαού. Και σε σημείο τέτοιο, που τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησής της, εμφανίστηκε απειλητικός ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε μια νέα κρίση.

Θα μου επιτρέψετε να γίνω λίγο πιο αναλυτικός.

Η υγεία και η παιδεία, απαξιώνονται καθημερινά.

Πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν υπάρχει, καθώς τα κέντρα υγείας υποστελεχωμένα και με μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές, στηρίζονται στον πατριωτισμό των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα, τα σχέδια που εισήγαγε η κυβέρνηση για τον προσωπικό γιατρό, αποδεικνύονται πλήρως ανεφάρμοστα και αδιέξοδα, εξού και οι συνεχείς παρατάσεις.

Η δευτεροβάθμια υγεία, τα νοσοκομεία μας, έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, παρά το μάθημα που θα έπρεπε να έχουν πάρει από την πανδημία.

Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξαντλημένο, χωρίς την αναγκαία κάλυψη των μεγάλων κενών, καθώς ουσιαστικά προσλαμβάνονται νέοι γιατροί για να καλύψουν ανάγκες ακριτικών περιοχών, αλλά πρακτικά καλύπτουν και τις ανάγκες ακόμη και των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας.

Το κυριότερο, έχει αποδιαρθρωθεί ο κορμός του ιατρικού προσωπικού. Σήμερα οι γνωρίζοντες, όταν αναφέρονται στα νοσοκομεία, τα χαρακτηρίζουν κέντρα διερχομένων με έξοδο ΕΣΥΤΩΝ ιατρών στον ιδιωτικό τομέα και εισαγωγή ιδιωτών στο Σύστημα Υγείας!

Και βέβαια, υποδομές με τεράστιες ελλείψεις παντού.

Τα σχολεία, η κυβέρνηση, τα βλέπει ως υποχρέωση, εξαντλώντας τις πρωτοβουλίες της σε κάποιες υποδομές σε σύγχρονο εξοπλισμό, χωρίς όμως τις αναγκαίες συνέργειες που να επιτρέπουν την ουσιαστική αξιοποίηση.

Όσο για τα πανεπιστήμια, μια ματιά στην επέλαση ξένων κολεγίων και πανεπιστημίων στη χώρα, αποδεικνύεται αρκετή για να αντιληφθεί κανείς το τεράστιο πρόβλημα απαξίωσής τους.

Ουδείς μπορεί να απαντήσει στο απλό ερώτημα: γιατί τόσες χώρες, όπως και η Κύπρος ακόμη, προσελκύουν χιλιάδες ξένους φοιτητές, αλλά τα δικά μας πανεπιστήμια όχι;

Η ίδια εικόνα, επικρατεί παντού, σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής. Αλλά και στην οικονομία, η κατάσταση είναι απελπιστική. Η ακρίβεια, έχει αναδειχθεί σε εθνικό προϊόν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της ενέργειας. Μάλιστα, στο ενεργειακό ζήτημα, συγκεντρώνονται όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία που αναδεικνύουν το λεγόμενο Ελληνικό πρόβλημα. Ασυδοσία των λίγων ισχυρών ενεργειακών ομίλων, που έχουν οδηγήσει το κόστος της ενέργειας στα ύψη.

Παράλληλα, με τις επιλογές της κυβέρνησης, οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που αποτελούν κοινό μας πλούτο, έχουν παραδοθεί σε αυτούς τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, που ζητούν να πληρώνουμε ακριβά την ενέργεια από τις ΑΠΕ, που είναι δικός μας, κοινός πλούτος.

Και το τραγικότερο, με τις επιλογές της κυβέρνησης καθίσταται ουσιαστικά ανέφικτο να μπορούμε εμείς οι ίδιοι να είμαστε εκτός από καταναλωτές και παραγωγοί ενέργειας και μάλιστα, με κέρδος για εμάς.

Πρακτικά, ενώ τώρα με καθυστέρηση σχεδόν 20 χρόνων μιλούν για πράσινη ανάπτυξη, την αμφισβητούν με κάθε τρόπο, υπηρετώντας τα συμφέροντα λίγων. Αλλά και στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης, αποδεικνύεται ότι, η κυβέρνηση αξιοποιεί τις τεχνολογικές εξελίξεις, όχι με γνώμονα το να υπηρετούν τον άνθρωπο και να συμβάλλουν στην μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία, αλλά παρακολουθώντας πολιτικούς αντιπάλους, ακόμη όμως και τους δικούς τους υπουργούς και άλλους δημόσιους λειτουργούς.

Την ίδια ώρα, θεσμοί αξιοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσία, αμφισβητούνται χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό. Η Διαύγεια λειτουργεί α λα καρτ, για να κρύβουν τη ροή του χρήματος. Συμπερασματικά, η σημερινή κυβέρνηση, με τις αντιλήψεις της και τις πρακτικές της, υπονομεύει το δημοκρατικό κεκτημένο.

Και με δεδομένο ότι, η αξιωματική αντιπολίτευση, όχι μόνο αδυνατεί να εκφράσει μια προοδευτική πολιτική πρόταση, αλλά και να αρθρώσει έναν ουσιαστικό και αξιόπιστο αντιπολιτευτικό λόγο, ίσως γιατί και η ηγεσία του υπέπεσε ως κυβέρνηση σε πελατειακές πρακτικές, οδηγούμαστε σε μια εκλογική μάχη από την οποία απουσιάζει σχεδόν ολοκληρωτικά ένας πολιτικός διάλογος που να αφορά τα πραγματικά προβλήματα και τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο".

Τι απαντάτε στον κ. Τσίπρα ο οποίος λέει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και κατά συνέπεια ούτε του ΠΑΣΟΚ;

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, είναι ο Ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, επομένως, η όποια τέτοια άποψη δεν θα μπορούσε να διατυπώνεται στη σφαίρα της λογικής και της πραγματικότητας.

Υπάρχει όμως, κάτι ακόμη πιο προβληματικό, που υποκρύπτει το γεγονός ότι, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται ότι έχει ένα κενό, ένα έλλειμμα προοδευτικού πολιτικού λόγου, το οποίο επιδιώκει να καλύψει με την αντιγραφή απόψεων και θέσεων του Ανδρέα, ακόμη και δικών μου, όπως βλέπετε.

Ως εκ τούτου, αυτός ο ισχυρισμός που απαγορεύει σε ένα κόμμα να μιλά για τον ιδρυτή του, είναι το λιγότερο απαράδεκτος.

Ο Ανδρέας, υπήρξε ηγέτης διεθνούς επιπέδου και ο πρωτεργάτης στην Μεταπολιτευτική προσπάθεια δυναμικής επανόδου της Αριστεράς, μια Αριστεράς βαθιά δημοκρατικής στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της χώρας.

Και το έκανε με πίστη στη δημοκρατία και τις δημοκρατικές αρχές και πρακτικές, και με τρόπο που να στοχεύει και να υπηρετεί την ενότητα του Ελληνικού λαού μακρυά από τις αντιλήψεις εκείνες που ευθύνονται για τους διχασμούς και τις άγονες και καταστροφικές αντιπαραθέσεις.

Οι απόψεις και οι θέσεις του, είχαν πάντα δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο, και το κυριότερο διακατέχονταν από μια δημιουργική αντίληψη για τα δημόσια πράγματα, δεν στάθηκαν ποτέ στην πλευρά μιας άγονης αντίδρασης.

Ο Ανδρέας λειτούργησε απελευθερωτικά για τον Ελληνικό λαό, προσέδωσε την προωθητική εκείνη δυναμική που κατέστησε τους πολίτες ικανούς να έχουν λόγο και ενεργό παρουσία σε ό,τι αφορούσε τη ζωή τους, να πιστεύουν στις δυνάμεις τους και στον εαυτό τους, να μην περιμένουν σωτήρες και μεσσίες να τους υποκαταστήσουν.

Γιατί οι μεσσίες και οι σωτήρες, όπως και οι κομματικές αυθεντίες, είναι προφανές, ότι λειτουργούν σαν διαμεσολαβητές μεταξύ των πολιτών και των πραγματικών αναγκών τους, άρα επιζητούν και ένα κέρδος για τους ίδιους από αυτήν την διαμεσολαβητική διαδικασία, που δεν τους ανήκει, αντιθέτως, υπονομεύει τα δικαιώματα των πολιτών και στοχεύει στον έλεγχο της εξουσίας και την ιδιοποίησή της για τη νομή της, όχι για την αλλαγή της.

Αυτό το στοιχείο, της απουσίας διαμεσολάβησης, είναι που απελευθέρωσε τις υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και κατέστησε μεγάλο ηγέτη τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Βλέπετε κάποια ομοιότητα με την σημερινή συγκεντρωτική και γραφειοκρατική αριστερά; Δεν νομίζω.

 Υπό το πρίσμα αυτής της πραγματικά βαθιάς δημοκρατικής και προοδευτικής αντίληψης για την άσκηση και τα περιεχόμενα της πολιτικής, που χαρακτηρίστηκε και από την πίστη του στις σοσιαλιστικές αξίες, το έργο και η προσφορά του Ανδρέα Παπανδρέου, ανήκουν στη χώρα, στον Ελληνικό λαό και στην Ιστορία. Και ως εκ τούτου, δεν αποτελούν προϊόν για αντιγραφή, αλλά για διδάγματα χρήσιμα για το παρόν και το μέλλον.

 Δυστυχώς, σήμερα δεν βλέπουμε το έργο του Ανδρέα να προσεγγίζεται από κάποιους με σκοπό την γόνιμη και δημιουργική αξιοποίησή του, αλλά με την κακή αντιγραφή του. Όμως η αντιγραφή, δεν συνιστά πολιτική. Πολύ περισσότερο προοδευτική".

Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας σίγουρα έχετε αποκομίσει κάποια συμπεράσματα σε σχέση με την υποδοχή του αφηγήματος και των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ. Πώς αντιδρούν οι πολίτες;

"Βλέπω τρία βασικά στοιχεία. Από τη μια, δίψα και αγωνία θα έλεγα από τους πολίτες, να ακούσουν ουσιαστικό πολιτικό λόγο με περιεχόμενο, αξιόπιστο, που να απαντά στα πραγματικά τους προβλήματα και σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις του καιρού μας, γιατί αισθάνονται ότι, βρίσκονται αντιμέτωποι με τα δραματικά αποτελέσματα μιας συντηρητικής και αυταρχικής διακυβέρνησης, με μεγάλους κινδύνους και με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους.

Από την άλλη, βλέπω ότι, οι συμπολίτες μας είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι γιατί κατανοούν ότι, ο δημόσιος διάλογος σήμερα, δεν ανταποκρίνεται στις αγωνίες τους και στα αιτήματά τους. Αισθάνονται εγκλωβισμένοι, σε ένα περιβάλλον τοξικό και αδιέξοδο, ένεκα της άγονης αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο τους δημιουργεί πρόσθετες ανασφάλειες και τους αναγκάζει να παρακολουθούν με αγωνία αλλά αδύναμοι τις εξελίξεις, που δεν ορίζουν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, συνομιλούμε με τους συμπολίτες μας. Και η αλήθεια είναι ότι, αντιλαμβάνονται την διαφορά μας από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, γι’ αυτό και όπως θα έχετε προσέξει, όλες οι συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, έχουν μεγάλη συμμετοχή.

Το σημαντικότερο είναι ότι, βλέπω πως έχουμε και πάλι σημαντική προσέλευση νέων ανθρώπων, παρά το ότι δεν έχουν ζήσει τις μεγάλες περιόδους διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ.

Και αν κάτι έχει αξία, είναι ότι οι πολίτες που συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις μας, επιζητούν τον σοβαρό και αξιόπιστο πολιτικό λόγο. Αυτό είναι το τρίτο στοιχείο που βλέπω.

Μάλιστα, δεν σας κρύβω ότι αντιμετωπίζω και πάλι κάτι που έρχεται από το παρελθόν και αποτελεί οργανικό στοιχείο του κόσμου της Παράταξής μας, ότι αναζητούν στο λόγο μας κάποια σημεία από τις προσωπικές τους αναζητήσεις και σκέψεις και επίσης, ότι θέλουν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του πολιτικού μας λόγου.

Παρά τα όσα υποστηρίζουν κάποιοι, ο κόσμος μας ήταν πάντα απαιτητικός. Είχε μια πολιτική οπτική που βασιζόταν σε επιχειρήματα, ολοκληρωμένες απόψεις και τεκμηριωμένες θέσεις.

 Για να το κλείσω το θέμα αυτό, πρέπει να επισημάνω ότι υπάρχει ένα κλίμα εγρήγορσης στην Παράταξή μας, κάτι που θεωρώ σημαντικό και χρήσιμο για τη χώρα και την Ελληνική κοινωνία, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής.

 

 

Γιατί είναι χρήσιμη η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ;

"Γιατί το ΠΑΣΟΚ, παρά τα όποια λάθη, δεν απέστη ποτέ από τον στρατηγικό στόχο της Προοδευτικής Αλλαγής της χώρας. Ακόμη και αν κάποιες επιλογές μας δεν είχαν ισχυρό πρόσημο, δεν αλλάξαμε βασική κατεύθυνση. Μπορεί να μπήκαμε για λίγο κάποιες φορές στον παράδρομο της λεωφόρου της Αλλαγής, αλλά κάναμε εμείς οι ίδιοι διόρθωση της πορείας.

Ο αγώνας της ιστορικής μας Παράταξης για αξιοπρέπεια, ελπίδα και προοπτική, για μια άλλη πολιτική διέξοδο, δημοκρατική, σοσιαλιστική, προοδευτική, που επιζητά την απελευθέρωση των Ελλήνων από την ιδιότυπη ομηρία ενός πελατειακού καπιταλισμού που ευνοεί τους λίγους ισχυρούς και κρατά σε ομηρία τους Έλληνες και τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας, συνεχίζεται με ισχυρή τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας.

Και για την ανασύνταξη, την ισχυροποίηση και τη δυναμική παρουσία του ΠΑΣΟΚ και για να συμβάλουμε ώστε να αλλάξει πορεία ο τόπος.

Πολεμηθήκαμε ως Παράταξη, όσο καμία άλλη, γιατί αγωνιστήκαμε για την ανατροπή μιας αντίληψης που ήθελε η εξουσία και ο πλούτος να είναι στα χέρια κάποιων ισχυρών συμφερόντων και κατεστημένων, με τον λαό εξαρτημένο, έρμαιο στις πελατειακές τους ορέξεις.

Γιατί αυτή η Παράταξη έδωσε αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση στον πολίτη, προστατεύοντας τον μη προνομιούχο με ένα κοινωνικό συμβόλαιο δικαιοσύνης.

Γιατί αυτή η Παράταξη έδωσε φωνή και δύναμη στον Έλληνα και την Ελληνίδα, με τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας.

Γιατί αυτή η Παράταξη αξιοποίησε τους πόρους, τους φόρους του Ελληνικού λαού και διεκδίκησε ευρωπαϊκά κονδύλια επενδύοντας στην αναπτυξιακή προοπτική του Ελληνισμού και όχι στα ρουσφέτια των ολιγαρχών.

 Γιατί αυτή η παράταξη πάλεψε για να ακουστεί δυνατά η φωνή της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο και να βρεθεί στη χορεία των 25 πιο σημαντικών χωρών του κόσμου.

Γιατί, Αλλάξαμε την Ελλάδα και τη μοίρα των Ελλήνων.

Γιατί ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της μεταπολίτευσης κρατήσαμε όρθια την Ελλάδα, όπως και όταν βρεθήκαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Αναλάβαμε ευθύνες που δεν ήταν δικές μας. Δεν υπολογίσαμε το πολιτικό κόστος.

Σήμερα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, διαγκωνίζονται για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής, αλλά εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης, οι δύο που στις πλατείες μαζί με τη Χρυσή Αυγή, υπονόμευαν αυτό το εθνικό κεκτημένο.

Εμείς όμως, παραμένουμε αμετακίνητοι από την στρατηγική στόχευση της Προοδευτικής Αλλαγής, και το κυριότερο, είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχει ολοκληρωμένη προοδευτική πρόταση για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία, σε μια βιώσιμη κοινωνία, με πρόσημο δημοκρατικό, συμμετοχικό και δίκαιο. Και βέβαια, εμείς δεν φοβόμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη χώρα.

Αρκεί να μπορούμε να εγγυηθούμε μια προοδευτική ατζέντα. Γι’ αυτό και η παρουσία του ΠΑΣΟΚ στο επίκεντρο των εξελίξεων είναι και χρήσιμη και αναγκαία για τη χώρα".

Φοβάστε το ενδεχόμενο ακυβερνησίας με δεδομένη την υπάρχουσα δημοσκοπική αποτύπωση και τις ισορροπίες των πολιτικών δυνάμεων; Θεωρείτε εφικτό τον σχηματισμό κυβέρνησης ακόμη και από την πρώτη κάλπη;

"Στη δημοκρατία, όπως ορθά έχει ειπωθεί, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αλλά αυτό που πραγματικά έχει σημασία, δεν είναι ο σχηματισμός μιας οποιασδήποτε κυβέρνησης, αλλά μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα στοχεύει στην Αλλαγή της Εξουσίας, όχι στην κατοχή, ιδιοποίηση και νομή της, ως λάφυρο στα χέρια του όποιου υποτιθέμενου νικητή ή ως προϊόν επί του οποίου οι συνεργαζόμενοι θα βάλουν κλήρο, για να μοιράσουν ό,τι δεν τους ανήκει, εξουσία, καρέκλες, πλούτο".

Θα μπορούσαν να είναι βάση συζήτησης τα 11 σημεία του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ;

"Σημασία δεν έχει απλά ένα κείμενο προθέσεων. Όσο καλό και αν είναι. Σημασία έχει η αξιοπιστία του φορέα του και οι πράξεις του, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να προωθήσει τις απόψεις του. Υπ’ αυτό το πρίσμα, που εγώ θεωρώ ότι είναι το ενδεδειγμένο για την αξιολόγηση μιας πρότασης, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει μετρηθεί, έχει ζυγιστεί και έχει βρεθεί ελλειμματικός.

 Προς επιβεβαίωση του ισχυρισμού μου, δύο στοιχεία:

Το πρώτο. Το δείγμα κυβερνητικής γραφής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζεται από αλλεπάλληλες λάθος επιλογές που μας οδήγησαν σε επικίνδυνες ατραπούς, αλλά και από στοιχεία γραφειοκρατικής και συγκεντρωτικής αντίληψης, που πολύ σωστά από τα ίδια τους τα χείλη συνοψίστηκαν με τη φράση «έλεγχος των αρμών της εξουσίας» και προκειμένου να μην το ξεχάσουμε, με την απειλή, την «επόμενη φορά θα είναι αλλιώς». Μα πόσο αλλιώς;

Το δεύτερο. Όχι μόνο γιατί εδώ και τέσσερα χρόνια αδυνατεί να εκφράσει και να υπηρετήσει έναν σοβαρό αντιπολιτευτικό λόγο, αλλά και γιατί συναγωνίζεται βήμα - βήμα τη ΝΔ στην εκφορά μιας άγονης, αδιέξοδης και καταστροφικής αντιπαράθεσης για ένα αδειανό πουκάμισο.

Και το κυριότερο, χωρίς οι προγραμματικές τους θέσεις, να δίνουν αξιόπιστη προοδευτική διέξοδο, στα διακύβευμα της Αλλαγής της Εξουσίας και του περιεχομένου των πολιτικών, για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Εξάλλου, οι ενεργειακοί κολοσσοί που σήμερα λυμαίνονται τον πλούτο των Ελλήνων και απομυζούν το εισόδημά τους, ισχυροποιήθηκαν και επί των ημερών τους.

Θα προτιμούσατε μετεκλογική συνεργασία με ΝΔ, ή με ΣΥΡΙΖΑ; Ποια θα ήταν η εισήγησή σας στον Νίκο Ανδρουλάκη την επόμενη μέρα;

"Η επόμενη ημέρα θα εξαρτηθεί από τους ίδιους τους πολίτες και τις επιλογές τους. Αν ενισχύουν το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής με τρόπο που να του δίνει τη δυνατότητα να εγγυηθεί μια προοδευτική διέξοδο, τότε θα δούμε όλα τα άλλα, αλλά με συγκεκριμένο και εγγυημένο προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη σημαντικό, που καθιστά περισσότερο αναγκαίο, το ερώτημά σας να απαντηθεί πρωτίστως από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί, ο μεν κ. Μητσοτάκης θέλει αυτοδυναμία, άρα δεν θέλει συνεργασίες, ο δε κ. Τσίπρας θέλει συνεργασίες μόνο αν είναι πρώτος, άρα και αυτός επί της ουσίας, όχι μόνο αμφισβητεί την ουσία του δικού του εκλογικού νόμου και το δημοκρατικό πρόταγμα για το οποίο δήθεν κόπτεται, αλλά και επιβεβαιώνει ότι, οι συνεργασίες που επιδιώκει, δεν αφορούν τις ανάγκες της χώρας και του λαού, αλλά το κομματικό του μικροσυμφέρον, από το οποίο δεν απουσιάζει και ο στόχος της συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό όμως, δεν είναι λόγος συνεργασίας. Το αντίθετο. Καθώς το ιδεολογικό και πολιτικό πρόταγμα του ΠΑΣΟΚ, είναι αναγκαίο για τη χώρα, ακόμη και αν δεν ενδιαφέρει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν διαθέτει εκείνες τις δημοκρατικές αρετές που συνυπάρχουν στο DNA του ΠΑΣΟΚ, από την ίδρυσή του, και είναι αυτό που έδωσε το πλεονέκτημα μεταπολιτευτικά, ώστε να αποκτήσει μεγάλο ειδικό βάρος και κυβερνητικό πρόσημο η δημοκρατική αριστερά στην Ελλάδα, κάτι που επισφραγίστηκε με την πρώτη αριστερή διακυβέρνηση της χώρας το 1981.

Μια ιστορική τομή, που έβαλε τέλος στην επί δεκαετίες κυριαρχία της δεξιάς με όλες της τις εκδοχές.

Δυστυχώς, στα τέλη εκείνης της ζωογόνας δεκαετίας, επικράτησαν αήθεις επιλογές, με κατάληξη το βρώμικο ‘89, χωρίς να παραβλέπουμε και όσα έγιναν είκοσι χρόνια αργότερα το 2009-11".

Ποιο είναι το μεγάλο διακύβευμα αυτών των εκλογών;

"Οι επερχόμενες εκλογές, είναι οι πλέον καθοριστικές της τελευταίας 15ετίας, αφού ευτυχώς, παρά την απουσία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ από την προσπάθεια για να μείνει η χώρα στο Ευρώ και στην ΕΕ, μετά τις ασυλλόγιστες επιλογές της κυβέρνησης ΝΔ - Καραμανλή, καταφέραμε να διατηρήσουμε αυτό το εθνικό κεκτημένο.

Σήμερα, παρόλο που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, διαγκωνίζονται για το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα την πορεία μας χωρίς μνημόνιο αλλά ευτυχώς μέσα στο Ευρώ και στην ΕΕ, εντούτοις από τον δημόσιο διάλογο απουσιάζει το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών.

Αυτό συμβαίνει, όχι μόνο γιατί αν τεθεί το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών θα αναδειχθούν οι τεράστιες ευθύνες και των δύο, αλλά το κυριότερο, γιατί και οι δύο συνυπεύθυνοι για το τέλμα στο οποίο μας έχει οδηγήσει ο πελατειασμός που υπηρέτησαν πιστά, αδυνατούν να εκφράσουν αξιόπιστη πρόταση για ένα βιώσιμο μέλλον και το βασικότερο, ένα μέλλον με κοινωνικό πρόσημο, δημοκρατικό και προοδευτικό, δηλαδή, πράσινο, δίκαιο και συμμετοχικό.

Και δεν διαθέτουν αξιόπιστη πρόταση, γιατί το καθένα από τα δύο αυτά κόμματα, αποφεύγει να απαντήσει, ουσιαστικά και να δεσμευτεί συγκεκριμένα και με σαφείς προτάσεις, στο εξής δίλημμα, που είναι και το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών:

Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε στον δρόμο που μας οδηγεί με βεβαιότητα σε αλλεπάλληλες κρίσεις και τραγωδίες, με ανισότητες που διευρύνονται διαρκώς, με τον πλούτο του Ελληνικού λαού να παραδίδεται στα χέρια λίγων ισχυρών συμφερόντων, και, με τον κίνδυνο του αφελληνισμού της οικονομίας και του κοινού μας πλούτου προ των πυλών, από την υγεία και την παιδεία, τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, τις τράπεζες, μέχρι τη γη, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον ήλιο, τον αέρα, τα νερά, τη γεωθερμία, ακόμη και το νερό που πίνουμε και παλεύουμε να σώσουμε,

 Ή θα υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και θα αξιοποιήσουμε τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα για μια πράσινη, δίκαιη και συμμετοχική μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον, αξιοπρέπειας, ελπίδας και προοπτικής;

 Αυτό το διακύβευμα καθιστά και κρίσιμο και καθοριστικό για πολλές δεκαετίες το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών.

Τόσο για το αν θα προχωρήσουμε με κοινωνική συνοχή και με θεσμούς που να λειτουργούν δημοκρατικά προς το μέλλον, όσο και για το αν θα πορευτούμε με σιγουριά και θα απαντήσουμε αποτελεσματικά στις μεγάλες προκλήσεις, της βιώσιμης και της ψηφιακής μετάβασης.

Κοντολογίς, θα συμμετάσχουμε στον πυρήνα των χωρών που θα προσαρμοστούν με δημοκρατικούς θεσμούς και κοινωνική συνοχή ή θα βρεθούμε στο περιθώριο της ιστορίας. Η απάντηση είναι στο χέρι όλων μας μπροστά στην κάλπη, αρκεί να συμμετέχουμε, και να ψηφίσουμε με γνώμονα την αξιοπιστία προγραμμάτων και κομμάτων.

 Σε ό,τι μας αφορά, ως ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, αυτή η αξιοπιστία έχει και πρόσημο, δημοκρατικό, προοδευτικό και κοινωνικό".

 

Αν μπορούσατε να μιλήσετε σε έναν πολίτη την ώρα που αυτός βρίσκεται πάνω από την κάλπη, τι θα του λέγατε; Τι πρέπει να σκεφτεί δυο και τρεις φορές;

"Ομολογώ ότι υπό τις κρατούσες συνθήκες η ερώτησή σας έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί οι εκλογές αυτές, όπως προείπα, θα καθορίσουν για πάρα πολλά χρόνια την πορεία και το μέλλον των Ελλήνων, της χώρας.

Λαμβάνοντας υπόψη το διακύβευμα των εκλογών στο οποίο αναφερθήκαμε ήδη, οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν αν θα ανοίξουν το δρόμο για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης δημοκρατικής πολιτείας αξιών και δικαίου ή θα παραδώσουν τη μοίρα τους και τη μοίρα της χώρας σε αυτούς που οι ίδιοι οι πολίτες μονίμως επικαλούνται ότι νέμονται τον πλούτο του, όμως δεν κάνουν το απελευθερωτικό βήμα να σπάσουν τα δεσμά αυτής της ιδιότυπης ομηρίας.

Η επιλογή αυτή θα είναι επίσης καθοριστική για το αν θα ζήσουμε ξανά νέες κρίσεις χρέους που θα φορτωθεί ο Ελληνικός λαός, ενώ οι λίγοι θα έχουν πλουτίσει, ή αν οι Έλληνες θα μπορούν να ζουν με σιγουριά και αξιοπρέπεια, σε μια πολιτεία που τους σέβεται και αξιοποιεί το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό μας αντί να τους στέλνει στην ξενιτιά.

Τώρα πια, ουδείς μπορεί να επικαλείται άγνοια".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις