Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ουκρανία: Υπό αμφισβήτηση το ρωσικό οπλοστάσιο- Η κατάρριψη του "τρομερού" πυραύλου Kinzhal

Οπλικό σύστημα Patriot  AP

Οπλικό σύστημα Patriot AP

Ποια ήταν η βοήθεια των ΗΠΑ

Ένα "ιστορικό γεγονός" ανακοίνωσε η Ουκρανία, την κατάρριψη ενός εκ των πιο εξελιγμένων συμβατικών όπλων της Ρωσίας, του υπερηχητικού πυραύλου Kinzhal. Επιβεβαίωση από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η Ουκρανία δήλωσε το Σάββατο (6/5), ότι κατέρριψε για πρώτη φορά ένα από τα πιο εξελιγμένα συμβατικά όπλα της Ρωσίας, έναν υπερηχητικό πύραυλο τύπου Kinzhal στη διάρκεια αεροπορικών πληγμάτων που εξαπέλυσε η Μόσχα την περασμένη Πέμπτη.

Η εν λόγω κατάρριψη, που έγινε από αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα Patriot, επιβεβαιώθηκε από τρεις ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι New York Times. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χαρακτηρίσει τον πύραυλο Kinzhal, κατά την πρώτη παρουσίασή του το 2018, "ιδανικό όπλο", γιατί είναι πολύ δύσκολο να αναχαιτισθεί από την αντιαεροπορική άμυνα του αντιπάλου.

 "Συγχαίρω τον ουκρανικό λαό για αυτό το ιστορικό γεγονός", ανέφερε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ο στρατηγός Μίκολα Ολεστσούκ. "Ναι, καταρρίψαμε τον πύραυλο Kinzhal, που δεν έχει ισοδύναμο", είπε.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει διαψεύσει την είδηση.

Τι είναι ο υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal
Σύμφωνα με τους NYT, το "ιδανικό όπλο" του Ρώσου πρόεδρου, ο πύραυλος Kinzhal ή Dagger, αποτελεί μια διαφορετική εκδοχή του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς Iskander του ρωσικού στρατού, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να εκτοξεύεται από εκτοξευτήρες που τοποθετούνται σε φορτηγά στο έδαφος. Επίσης, μπορεί να εκτοξευτεί και από ειδικά πολεμικά αεροσκάφη σε μεγάλο ύψος και να φτάσει αρκετά υψηλότερες ταχύτητες.

Σύμφωνα με την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει περίπου 50 Kinzhals κατά τη διάρκεια του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της διαρκούς επίθεσης στο ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Patriot: Το ακριβότερο οπλικό σύστημα των ΗΠΑ στην Ουκρανία
Οι υπερηχητικοί πύραυλοι Patriot είναι πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να φτάσουν ταχύτητες τουλάχιστον 5 Mach - πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου, ή περισσότερο από ένα μίλι το δευτερόλεπτο. Αυτή η ταχύτητα θεωρείται από πολλούς ειδικούς ότι καθιστά τα παραδοσιακά συστήματα αεράμυνας άχρηστα, καθώς μέχρι τα ραντάρ τους να εντοπίσουν τους συγκεκριμένους πυραύλους, εκείνοι έχουν ήδη φτάσει στο στόχο.

Επιπλέον το σύστημα Patriot λειτουργεί πιο αποτελεσματικά ως μέρος αυτού που ο αμερικανικός στρατός αποκαλεί "πολυεπίπεδη άμυνα", η οποία περιλαμβάνει συστήματα που χρησιμοποιούνται για την κατάρριψη ή την ανατροπή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πολεμικών αεροσκαφών, καθώς και μια σειρά από βαλλιστικούς και πυραύλους κρουζ.

Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα θεωρείται το ακριβότερο οπλικό σύστημα που έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ την Ουκρανία, με το συνολικό κόστος να φτάνει περίπου τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια (400 εκατομμύρια δολάρια για το σύστημα και 690 εκατομμύρια δολάρια για τους πυραύλους).

Σημειώνεται πάντως ότι το Κίεβο έλαβε τα πρώτα συστήματα Patriot μόλις στα μέσα Απριλίου παρόλο που ο Ζελένσκι ζητούσε την ενίσχυση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας από την αρχή του πολέμου.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, η Ουκρανία δεν διέθετε κανένα σύστημα αεράμυνας που να μπορεί να αντιμετωπίσει το ρωσικό οπλοστάσιο βαλλιστικών ή υπερηχητικών πυραύλων όπως ο Kinzhal. Γι' αυτό και η συγκεκριμένη κατάρριψη θεωρείται κρίσιμης σημασίας και αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

ΠΗΓΗ

 

Ειδήσεις Τώρα

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις