Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Αναθηματική πλάκα στην μνήμη του Γρ. Λαμπράκη

Πάτρα: Αναθηματική πλάκα στην μνήμη του ...

Στην συνοικία Ζαβλάνι

Αναθηματική πλάκα στην μνήμη του Γρ. Λαμπράκη τοποθετήθηκε στην συνοικία Ζαβλανίου. Ο Γιώργος Μόσχος σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

"Εξήντα χρόνια από τον Μάιο του 1963, όπου οι παρακρατικοί Σπύρος Γκοτζαμάνης και Μανώλης Εμμανουηλίδης, το βράδυ της 22 Μαΐου, δολοφόνησαν τον ειρηνιστή, αθλητή και βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, σήμερα το πρωί στο Ζαβλάνι επί της διασταυρώσεως των οδών Φιλιππουπόλεως και Κονίτσης, αναρτήθηκε αναθηματική πλάκα , που γράφει  τα παρακάτω: 

«Εδώ στεγάστηκε η Νεολαία Γρ. Λαμπράκη Ζαβλανίου  από το 1964 έως τις 20.4.1967», παραμονή της εκρήξεως του απριλιανού παραξικοπήματος.

Την πρωτοβουλία είχε η 95χρονη αγωνίστρια, παλιά ΕΠΟΝίτισσα, κάτοικος  της περιοχής Γιώτα Ζέβλα, συνεπικουρούμενη από τα πρώτα μέλη της οργάνωσης Λαμπράκη στην Πάτρα, Παναγιώτη Λυκουρέση και Γιώργο Μόσχο.

Η Νεολαία Λαμπράκη Ζαβλανίου ήταν συνοικιακό παράρτημα των κεντρικών Γραφείων που στεγάζονταν στο Μέγαρο της Περιηγητικής , στην συμβολή των οδών Αγ. Νικολάου με Κορίνθου.

Το Γραφείο στην συνέχεια είχε στεγαστεί επί της οδού Πατρέως στην συμβολή της με την οδό Ρ. Φεραίου, έναντι των τότε γραφείων της δημοτικής Υ/Η εταιρείας Γλαύκου.

Και   τέλος στην οδό Βότση, δεξιά κατά την κάθοδο, δίπλα στο σήμερα κείμενο εκεί πάρκιν. Εκεί στεγάστηκε η Νεολαία, όπου στις 21 Απριλίου 1967 έκλεισε βίαια, μετά από εισβολή της φιλοδικτατορικής Αστυνομίας, ενώ μόλις είχαν προλάβει οι υπεύθυνοί της να φυγαδέψουν τον αρχείο  μελών και να κάψουν στην ταράτσα, ότι έγγραφο υπήρχε ".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις