Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΕΟΔΥ: 1,2 εκατ. παιδιά στην Ευρώπη, ανεμβολίαστα έναντι της ιλαράς

ΕΟΔΥ: 1,2 εκατ. παιδιά στην Ευρώπη, ανεμ...

Η ανακοίνωση

Την ανάγκη να αναπληρωθούν οι χαμένες και απαραίτητες δόσεις εμβολιασμού- εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19- καθώς υπάρχουν πολλές πληθυσμιακές ομάδες ανεμβολίαστες, επαναλαμβάνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, με αφορμή την εβδομάδα που διανύουμε και που έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών (23 έως τις 29 Απριλίου 2023).

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO/Europe) «Τα κράτη-μέλη ενώνουν τις προσπάθειές τους υιοθετώντας το κοινό σύνθημα: «Αναπληρώστε τις χαμένες δόσεις εμβολιασμού, κάθε εμβολιασμός στον κατάλληλο χρόνο, μετράει» (“Big catch-up”, “Every Dose Counts”, “Timing matters”).

Στόχος είναι η εντατικοποίηση της προσπάθειας για την αναπλήρωση των δόσεων των εμβολίων που χάθηκαν, γεγονός το οποίο θα συμβάλει σε μια μακρά και υγιή ζωή για όλους. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 σημειώθηκε ανησυχητική παγκόσμια μείωση των ποσοστών εμβολιασμού με αποτέλεσμα να υπάρχει επιτακτική ανάγκη να καλυφθούν τα εμβολιαστικά κενά που δημιουργήθηκαν από τυχόν χαμένες δόσεις.

 Επιπλέον η υγειονομική θωράκιση της Ευρώπης δέχθηκε σοβαρά πλήγματα όπως η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς που σημειώνεται στην Ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ, καθώς περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι της ιλαράς. Απαιτείται επίσης μέριμνα για την εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες όπως οι Ρομά, οι πρόσφυγες/μετανάστες κλπ.

 Ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και αποτελεί σημαντικό δημόσιο αγαθό. Από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από λοιμώδη νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, ηπατίτιδα Α και Β, γρίπη, γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Για τα περισσότερα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, χρειάζονται περισσότερες από μία δόσεις εμβολίου για την επίτευξη και τη διατήρηση της βέλτιστης προστασίας. Κάθε δόση είναι οριοθετημένη χρονικά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, προκειμένου να δημιουργήσει ή να διατηρήσει την προστασία. Η έλλειψη ή η καθυστέρηση οποιασδήποτε δόσης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του νοσήματος καθώς μειώνει τη συλλογική ανοσία στον πληθυσμό.

 Οι εμβολιασμοί αποτελούν βασικό μέτρο για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα και επικαιροποιημένα εμβολιαστικά προγράμματα, για την κάλυψη του παιδικού, του εφηβικού και του ενήλικου πληθυσμού και των εργαζομένων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν και πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων/Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

 Παράλληλα, η ορθή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον εμβολιασμό για τη διαμόρφωση σωστών αντιλήψεων σχετικά με τη χρησιμότητα των εμβολίων και ο διάλογος μεταξύ γονέων/κηδεμόνων και επαγγελματιών υγείας αποτελούν προτεραιότητες καθώς οικοδομούν σχέσεις εμπιστοσύνης και κίνητρα για την τήρηση των συστάσεων και των προγραμμάτων εμβολιασμού.

Περισσότερες πληροφορίες για τη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: European Immunization Week 2023 (who.int) .

 Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό καθώς και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ: www.eody.gov.gr και του Υπουργείου Υγείας: https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/emboliasmoi

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις