Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Γιώργης Κοντοπόδης: Ο συγκλονιστικός ηθοποιός που μεταμορφώνεται σε «Κοιμώμενο Χαλεπά» - Ξανά στην Πάτρα για δύο παραστάσεις

Γιώργης Κοντοπόδης: Ο συγκλονιστικός ηθο...

Αποκλειστική συνέντευξη στο thebest.gr

Με αφορμή την επάνοδο της παράστασης «Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο Σαλός Άγιος», στο θέατρο act στην Πάτρα, είχαμε μία μικρή κουβέντα με τον πρωταγωνιστή της παράστασης Γιώργη Κοντοπόδηπου υποδύεται τον γλύπτη Γιαννούλη Χαλέπα. Παρακολουθήσαμε το έργο του πατρινού Άγγελου Ανδρεόπουλου στο κατάμεστο θέατρο act, χειροκροτήσαμε μαζί με όλους τους θεατές τους συντελεστές και αναρωτηθήκαμε πως έχει δημιουργηθεί αυτή η ειδική σχέση της συγκεκριμένης φιλοξενούμενης παράστασης με το κοινό της Πάτρας.

 

Πόσο δύσκολο είναι να προσεγγίζεις θεατρικά έναν τόσο ξεχωριστό καλλιτέχνη;

Το αν είναι εύκολη ή δύσκολη η προσέγγιση ενός τόσο μεγάλου καλλιτέχνη δεν ξέρω αν είναι το σημαντικότερο ή αν είναι πιο σπουδαίο το πώς προσεγγίζεις έναν τόσο ξεχωριστό άνθρωπο, κάτι το οποίο κατάλαβα την ημέρα της πρεμιέρας της παράστασης στην Τήνο, στις 15 Σεπτεμβρίου του 2022, όταν κατέβαινα τα σκαλιά του σπιτιού του Γιαννούλη Χαλεπά, για να ξεκινήσει η πρώτη μας παράσταση. Αυτό που σίγουρα μπορώ να πω είναι, ότι από εκείνη την ημέρα αντιμετωπίζω την παράσταση, και κατ’ επέκταση τον χαρακτήρα, όχι ως ρόλο αλλά ως άνθρωπο, ως ένανταλαιπωρημένο καισημαντικόάνθρωπο, του οποίου θέλω να αφηγηθώ την ιστορία με σεβασμό.Αυτή νομίζω είναι η λέξη που ταιριάζει στη συγκεκριμένη παράσταση.Ο σεβασμός.

 

Το κοινό της Πάτρας σας αγκάλιασε. Οι παραστάσεις που έχετε κάνει ως τώρα ήταν όλες γεμάτες. Έχετε δημιουργήσει μια ειδική σχέση με την Πάτρα;

Το θέατρο act, οι σκάλες της Γεροκωστοπούλου, η Πάτρα, είναι πλέον σαν το δεύτερο σπίτι της παράστασης, μία και αδιαμφισβήτητα το πρώτο είναι το Θέατρο Αλκμήνη. Πραγματικά όμως, κάθε φορά που ερχόμαστε στην Πάτρα, μπαίνοντας στο θέατρο με τους τόσο ωραίους αυτούς καλλιτέχνες που το διαχειρίζονται όσο και μετά από κάθε παράσταση νιώθω και εγώ και ο Αλέξανδρος ο Λιακόπουλος (ο σκηνοθέτης της παράστασης) και ο Άγγελος Ανδρεόπουλος (συγγραφέας ) μία ιδιαίτερη ενέργεια στην ατμόσφαιρα. Και αυτό δεν το λέω απλά για να το πω... για κάποιο λόγο η παράσταση σαν να βρήκε στο θέατρο act και στο κοινό της Πάτρας το κοινό της, το χώρο της, τους ανθρώπους που τη δέχονται και κάθε φορά που κατεβαίνουμε, νιώθουμε μία ιδιαίτερη χαρά τόσο ερχόμενοι όσο κατά τη διάρκεια της παράστασης όσο και μετά το τέλος της κάθε μιας παράστασης. Και αυτός είναι ο λόγος που με ωθεί στο τέλος κάθε παράσταση να το αναφέρω αυτό στους θεατές.Το πόσο ξεχωριστά νιώθω κάθε φορά που παίζω στην Πάτρα. Προφανώς και θεωρώ, λοιπόν, πως έχειδημιουργηθεί μια ιδιαίτερησχέση, που πέραν του γεγονότοςοτιυπάρχει μια εμπιστοσύνη στις παραστάσεις που παρουσιάζει το συγκεκριμένοθέατρο, έχειχτιστεί και μέσω της ειλικρίνειας που αντιμετωπίζουμε τους θεατές.

 

Τι αντιδράσεις λαμβάνετε; Τι μένει περισσότερο στο κοινό από την παράσταση;

Δεν θυμάμαι, στα όσα χρόνια παίζω θέατρο, πάρα πολλές φορές θεατές να περιμένουν να μιλήσουμε μετά την παράσταση, κάτι που συμβαίνει στον Κοιμώμενο Χαλεπά σταθερά, σε κάθε παράσταση, σε κάθε πόλη που παίζουμε. Αυτό δείχνει, ότι οι θεατές έχουν αποκομίσει κάτι από την παράσταση, το οποίο θέλουν να μοιραστούν μαζί μου. Συνήθως μιλάμε για τις σχέσεις που μπορεί να έχει οικογένεια.Η μάνα με το γιο.Το πόσο μπορεί να επηρεάσουν αυτά την πορεία ενός ανθρώπου, αλλά και για τη μυθιστορηματική ζωή που είχε αυτός ο άνθρωπος, η οποία δυστυχώς είναι άγνωστη στον περισσότερο κόσμο και την οποία μαθαίνουν από την παράσταση. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι πάρα πολλοί άνθρωποι μου λένε, μετά την παράσταση, ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνουν πηγαίνοντας σπίτι τους είναι να ανοίξουν στο Internet και να ψάξουν για τον Γιαννούλη Χαλεπά, κάτι το οποίο με κάνει πολύ, πολύ, πολύ χαρούμενο... Είναι σαν έναςστόχος που κάθεφοράεπιτυγχάνεται και σίγουραέναςστόχος που σε κάθεπαράστασηυπάρχει...

 

Τελικά κωμωδία ή δράμα; Τι προτιμάτε;

Το θέμα δεν είναι τι προτιμάω εγώ αλλά τι προτιμά εμένα.  Και όχι τι σε προτιμά επί σταθερής βάσεως, αλλά τι σε προτιμά σε κάθε φάση της ζωής σου. Αδιαμφισβήτητα στην παρούσα φάση θα σας απαντήσω, οτι ζω μαγικές στιγμές με τον Κοιμώμενο Χαλέπα, που είναι ένα δράμα αλλά και η κωμωδία παραμένει μεγάλη μου αγάπη. Την έχω κάνει αρκετά και θέλω πολύ να ξανά κάνω. Πιστεύω ότι μία χρυσή τομή όπως σε όλα τα πράγματα της ζωής μας είναι το ιδανικό. Θα σας φανεί πάρα πολύ αστείο αλλά ακόμα και στον Κοιμώμενο Χαλεπά, υπάρχουν κάποια σημεία, ελάχιστα βέβαια, τα οποία για μένα έχουν μία κωμική χροιά και προσπαθώ πάντα να την έχω κατά νου, όταν έρχεται η ώρα των συγκεκριμένων σημείων. Πλέον άλλωστε η υποκριτική έχει περάσει, νομίζω, σε άλλα επίπεδα. Στη σύγχρονη υποκριτική δεν υπάρχει κωμωδία ή δράμα. Ζούμε την εποχή του όλα παντού και εγώ προσπαθώ αυτό να το αφουγκράζομαι και να το πραγματώνω σε κάθε παράσταση. Η τέχνη πλέον αντικατοπτρίζει την ζωή μας που δεν είναι κωμωδίαή δράμα...είναιόλα!

 

Ποια είναι τα επόμενά σας θεατρικά σχέδια;

Μετά τις δύο παραστάσεις που θα πραγματοποιήσουμε στην Πάτρα έχουμε και άλλη μία τελευταία παράσταση στα Ιωάννινα, την Δευτέρα 24 Απριλίου.Άλλη μία πόλη που δέχτηκε τον Κοιμώμενο Χαλεπά με μεγάλο ενθουσιασμό. Κατόπιν συνεχίζουμε από την Τρίτη 25 Απριλίου στο θέατρο Αλκμήνη στην Αθήνα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη μέχρι τέλος Μαΐου και από κει και πέρα το καλοκαίρι σε κάποιες επιλεγμένες πόλεις της Ελλάδος, όπου θα παρουσιαστεί η παράσταση. Το νέο και όμορφο και χαρούμενο για εμένα στοιχείο της περιόδου είναι η επαναφορά της παράστασης«Το ελεύθερο ζευγάρι» στην Πάτρα, που πραγματικά περιμένω με μεγάλη χαρά την Παρασκευή 5 το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Μαΐου, τόσο γιατί είναι μία παράσταση που έχω λατρέψει καθώς παιζόταν Εφτά χρόνια στο παρελθόν αλλά και εξαιτίας του γεγονότος, ότι μετά από δέκα παραστάσεις που θα έχουν πραγματοποιηθεί με τον Κοιμώμενο Χαλεπά έχω μεγάλη περιέργεια για το πώς θα δεχτεί το κοινό της Πάτρας τον ίδιο ηθοποιό σε έναν ακραία κωμικό πλέον ρόλο (με δραματικά ανά στιγμές στοιχεία). Είναι κάτι για το οποίο ανυπομονώ.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture