Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας: "Η Κυβέρνηση εξαπατά τους νέους με το πρόγραμμα «Σπίτι Μου»"

Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας: "Η Κυβέ...

Τα ερωτήματα που θέτει

Σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Θεμιστοκλής- Ανδρέας Μπάκας αναφέρει:

Η κυβέρνηση εξαπατά τους νέους με τα 5.000 δάνεια αγοράς κατοικίας όταν 400.000 νέοι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το παιδικό τους δωμάτιο για να ζήσουν αυτόνομα. H ΝΔ ξεκίνησε, μόνο για προεκλογικούς λόγους, ένα πρόγραμμα δανείων για νέους, 25-39 ετών. Ενώ, όσον αφορά συνολικά το νομοσχέδιο για την στεγαστική πολιτική, δεν περιλαμβάνει μέτρα που στοχεύουν στην άμεση αναχαίτηση του κόστους στέγασης, ούτε διευρυμένες πολιτικές που «καλύπτουν» την πραγματική ανάγκη του σήμερα, αλλά και των αναγκών που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια.

Αντιθέτως, μεγάλο μέρος των μέτρων έχουν ηλικιακό όριο, αφορούν λίγους, απαιτούν ιδία συμμετοχή κεφαλαίων και παράλληλα χρόνο υλοποίησης, χρόνος που πλέον δεν υπάρχει !

«Σπίτι Μου» - αγορά κατοικίας αξίας έως 200.000€ με δάνειο έως 150.000€:

Το δάνειο που χορηγείται στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για την αγορά πρώτης κύριας κατοικίας (10.000 δικαιούχοι- 5.000 ζευγάρια), αξίας μέχρι 200.000€ (το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των εκατό πενήντα χιλιάδων 150.000 €).

Τα αναπάντητα ερωτήματα:

1.      Αγορά κατοικίας έως 200.000€

Ο εν δυνάμει δικαιούχος θα πρέπει να διαθέτει ο ίδιος – ιδία συμμετοχή κεφαλαίου το ποσό της τάξεως των 50.000€.

-          Πόσοι νέοι με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια ( Άγαμος: από 10.000€ έως 16.000€, Έγγαμος: έως 24.000€ , Ανά παιδί συν 3.000€)  διαθέτουν 50.000€ ως ιδία συμμετοχή στην αγορά κατοικίας ;

2.      Κατοικία με ζητούμενη τιμή πώλησης 150.000€

Αν πρόκειται για κατοικία ζητούμενης τιμής πώλησης 150.000€, ο δικαιούχος σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος, θα πρέπει να διαθέτει ιδία κεφάλαια της τάξεως των 15.000€.

-          Αν διαθέτει ή/και εξασφαλίσει την ιδία συμμετοχή από το οικογενειακό του περιβάλλον, η πλειονότητα των ακινήτων κατάλληλα για οικογένεια , είναι κυρίως παλαιά, θα μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα ανακαίνισης ;

-          Αν ενταχθεί σε πρόγραμμα ανακαίνισης, τι ποσοστό θα αφορά η κρατική ενίσχυση; Θα απαιτείται επιπλέον τραπεζικός δανεισμός;   

3.      Τραπεζικά Κριτήρια / Εκτίμηση Ακινήτου από την Τράπεζα

Η Τράπεζα για την δανειοδότηση, θα αποστείλει δικό της εκτιμητή για να εκτιμήσει την αξία του ακινήτου.

-          Αν η αξία του ακινήτου που θα προκύψει μετά την αυτοψία του εκτιμητή της Τράπεζας έχει απόκλιση με την ζητούμενη τιμή πώλησης τότε τι θα ισχύει ;

-          Δηλαδή, αν η τιμή αγοράς του ακινήτου είναι 150.000€ αλλά ο εκτιμητής το αξιολογήσει στα 130.000€ τότε το 90% που θα χορηγηθεί σαν δάνειο θα ανέρχεται στα 117.000€ και ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλλει κεφάλαιο ύψους 33.000 € ;

4.      Τραπεζικά Κριτήρια / Εργασία

Δεν έχουμε ενημερωθεί από τα Τραπεζικά Ιδρύματα ποια είναι τα κριτήρια για τους δανειολήπτες πέρα των εισοδηματικών που ορίζονται από το πρόγραμμα.

-          Θα απαιτηθεί μόνιμη εργασία από τους δικαιούχους;

-          Φορολογικές δηλώσεις 3ετών ;

5.      Επιτόκιο Δανεισμού

-          Τα στεγαστικά επιτόκια αυξάνονται και οι αναλυτές αναφέρουν ότι αναμένουμε άλλες 3-4 αυξήσεις έως τα τέλη του Ιουλίου, υπάρχει «μέριμνα» ώστε να μην αυξηθούν τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια του άνωθεν προγράμματος ;

-          Σε περίπτωση μη «μέριμνας», ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούμε σε νέο κύκλο κόκκινων δανείων με δικαιούχους νέους ανθρώπους.

6.       Πόσοι νέοι διαθέτουν μόνιμη εργασία για να «δεσμευτούν» σε δανεισμό διάρκειας 30ετών;

7.      Με την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού, οι ετήσιες αποδοχές θα είναι 9.336€ . Άρα, όποιος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ Μου». Πόσο λογικό είναι για ένα κοινωνικό πρόγραμμα που αφορά νέους ;

Παράλληλα, σε πρόσφατη ενημέρωση,  οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν πρόσθετα δικαιολογητικά η να διερευνήσουν περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα του αιτούντος.

Ανάγκη για νέα μέτρα με διεύρυνση των δικαιούχων

Η κοινωνία φτωχοποιείται καθημερινά και οι ανισότητες οξύνονται. Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ:

·         4 στους 10 καταναλώνουν κρέας μόλις 1 φορά την εβδομάδα.

·         Το 40% αναγκάστηκε να μειώσει ακόμη και το μπάνιο.

·         6 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι δεν μπορούν να πάνε ούτε μία εβδομάδα διακοπές τον χρόνο!

·          το 87,8% μείωσε δραστικά την θέρμανση της κατοικίας του

·          το 57% το καθημερινό μαγείρεμα

·         το 77,3% τις μετακινήσεις με ΙΧ

·         το 55,6% την αγορά τροφίμων

·         το 65,10% τα είδη πρώτης ανάγκης

 

Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού και αν πρόκειται για οικογενειακή κατοικία το σύνολο ενός καλού μισθού. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 76,9% των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσουν τα έξοδα του σπιτιού, κάνει περικοπές ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους.

Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας σύμφωνα με την Eurostat, μειώθηκε κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες το χρονικό διάστημα 2020 και 2021. Το 2020 το ποσοστό ιδιοκατοίκησης κυμάνθηκε στο 73,9% και το 2021 στο 73,3% από 75,4% το 2019. Η μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης, σε απόλυτα νούμερα, αντιστοιχεί περίπου σε 82.947 κατοικίες, γεγονός που θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια.

 

Απαιτούνται άμεσα διευρυμένες πολιτικές στέγασης με στόχο την άμεση  αναχαίτηση του κόστους, αλλά, παράλληλα και πολιτικές με υλοποίηση 2-3 ετών, που θα στοχεύουν στην εξάλειψη ιδίων δεδομένων στο μέλλον, καθώς και μέτρα που θα «προστατεύουν» την ιδιοκτησία υπό συνθήκες μη υγιούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Η παροχή της στέγης αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και υπάγεται στον τομέα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις