Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή από το 1ο και το 13ο δημοτικό σχολείο

Πάτρα: Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια...

Συγκλονιστική η αφήγηση του θεατρικού αναλογίου από την καταξιωμένη ηθοποιό κ. Ελισάβετ Κωνσταντινίδου.

3 Απριλίου 2023, ημέρα Δευτέρα. Ημερομηνία που θα μείνει αξέχαστη στους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου και 13ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών και ανεξίτηλη στις καρδιές τους.

Ημέρα συγκίνησης, περισυλλογής, ενσυναίσθησης για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το Σεπτέμβριο του ΄22 στις αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασιατικής  γης. Εκδήλωση μνήμης για όσους βάναυσα χάθηκαν στα ποτισμένα με αθώο αίμα αμάχων χώματα της Αιολικής γης.

Προσωπικές μαρτυρίες των επιζώντων της καταστροφής περιπλέχθηκαν σ΄ένα μυθιστορηματικό αφήγημα, ένα θεατρικό αναλόγιο με τίτλο « Ζωή μου» της εκπαιδευτικού φυσικής αγωγής Ευθυμίας Μυλωνά. Οι φράσεις, οι λέξεις και τα νοήματα αιχμηρά διείσδυσαν στις καρδιές των θεατών, τις συγκίνησαν μέσα από την ιδιαίτερα συγκλονιστική αφήγηση της καταξιωμένης ηθοποιού κ. Ελισάβετ Κωνσταντινίδου.

Μάτια δάκρυσαν, κορμιά ρίγησαν, πνιχτοί λυγμοί των θεατών ηλέκτρισαν την ατμόσφαιρα. Με κομμένη την ανάσα οι θεατές παρακολουθούσαν την αφήγηση που η κ. Κωνσταντινίδου ξεδίπλωνε κλιμακωτά, με υπερτονισμούς σε κρίσιμα σημεία της αφήγησης και παύσεις που κυριολεκτικά έκοβαν την ανάσα των θεατών.

Το ξεχωριστό ηχόχρωμα της φωνής και η  επιβλητική προσωπικότητα της κ. Ελισάβετ Κωνσταντινίδου έκανε το κοινό για μία ολόκληρη ώρα να παρακολουθεί με αγωνία την εξέλιξη των γεγονότων μέχρι το τελευταίο λεπτό της αφήγησης.

Η συγκίνηση του κοινού ενισχύθηκε με τις «αγγελικές» φωνές της  χορωδίας του 13ου Δημοτικού σχολείου που έμοιαζαν να έρχονται από τον ουρανό, μιας που τα παιδιά βρίσκονταν παρατεταγμένα σε υπερυψωμένη επιβλητική εξέδρα, όπου σαν άγγελοι παρακολουθούσαν την εξέλιξη των γεγονότων στην πολύπαθη Σμύρνη.

Με την καθοδήγηση της εξαιρετικής εκπαιδευτικού μουσικής αγωγής Εύης Ι.  Βέρρα οι μαθητές και οι μαθήτριες του 13ου Δημοτικού Σχολείου συγκίνησαν με το «Η Σμύρνη μάνα καίγεται», το «νανούρισμα», τη «ρωμιοσύνη» και το «ώρα καλή» και έτρεψαν τον πόνο σε ανάμνηση με το «Έχε γεια, Παναγιά…όνειρο ήτανε, δεν λήσμονήσαμε».

Κι η ανάμνηση έδωσε τη σκυτάλη στην ελπίδα που άνθισε με τα ήθη, τα έθιμα, τους χορούς των προσφύγων μικρασιατών στον Ελλαδικό χώρο. Το χορευτικό τμήμα του 1ου Δημοτικού σχολείου Πατρών με την καθοδήγηση της γυμνάστριά του Ευθυμίας Μυλωνά σκόρπισε χαρά στο κοινό με «τα ξύλα», τον «αλατσατιανό μπάλο», το «μπουρνοβαλιό συρτό» και το «ταταυλιανό συρτόμπαλο» ολοκληρώνοντας την εκδήλωση.

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η ιστορία των γεγονότων ειπώθηκε με τρόπο αιχμηρό,  να πονέσει, να μην επαναληφθεί.

 Πρωτεργάτες στην διοργάνωση της εκδήλωσης μνήμης, η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών κ. Αικατερίνη Σγούρου, ο Διευθυντής του 13ου Δημοτικού Σχολείου κ. Γιάννης Αντωνίου και η υποδιευθύντρια του 13ου Δημοτικού σχολείου κ. Όλγα Βλάχου.

Συμπαραστάτες, οι σύλλογοι διδασκόντων και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των δύο σχολείων που αδιάκοπα και ακούραστα πρόσφεραν την βοήθειά τους για την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης.

Σημαντική η βοήθεια της εκπαιδευτικού Στραυρούλας Λιγγρή του 1ου Δ.Σχ., ως εκφωνήτριας της εκδήλωσης, του εκπαιδευτικού του 1ου Δ.Σχ., Δημήτρη Τσιάκου για την επιμέλεια της αφίσας, της πρόσκλησης της εκδήλωσης και των εικόνων που πλαισίωσαν το θεατρικό αναλόγιο, την εκπαιδευτικό του 1ου Δ.Σχ., Βάσια Βαγενά για το χειρισμό των οπτικοακουστκών μέσων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Νεκτάριος Γαλάνης, ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κωνσταντίνος Πελετίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος, ο Ιεροδιάκονος Αιμιλιανός Γεωργακόπουλος, ο Πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών κ. Νίκος Θεοδωρόπουλος και ο αντιπρόεδρος κ. Στέλιος Παλαρμάς, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου (ΣΕΕ) κ. Γιώργιος Ζάγκος, ο τ. ΣΕΕ κ. Ηρακλής Αγγελόπουλος και πλήθος κόσμου που έκλεψε την πάρασταση με το χειροκρότημά του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις