Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έτσι έμοιαζε ο άνθρωπος πριν 30.000 χρόνια - Πρόκειται για αρχαίο Αίγυπτιο άντρα

Έτσι έμοιαζε ο άνθρωπος πριν 30.000 χρόν...

Επιστήμονες ανασυνέθεσαν την εικόνα ενός Αιγυπτίου που έζησε πριν από 30.000 χρόνια

Tρισδιάστατη ψηφιακή προσέγγιση του προσώπου ενός ανθρώπου που έζησε στην Αίγυπτο πριν από περίπου 30.000 χρόνια δημιούργησαν επιστήμονες.

Ο σκελετός του νεαρού ανακαλύφθηκε στην κοιλάδα του Νείλου στην τοποθεσία Nazlet Khater 2 το 1980 και ήταν σχεδόν ακόμα άθικτος.

Δεκαετίες αργότερα, παραμένει ο μόνος πλήρης σύγχρονος ανθρώπινος σκελετός που βρέθηκε ποτέ στην Αφρική από την αρχή της ύστερης Λίθινης Εποχής.

Η ομάδα δημιούργησε την τρισδιάστατη προσέγγιση του προσώπου συγκεντρώνοντας πολλαπλές ψηφιακές εικόνες χρησιμοποιώντας τα σκελετικά υπολείμματα που φιλοξενούνται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου.

Σύμφωνα με το Live Science, ένα χαρακτηριστικό του κρανίου που τράβηξε την ομάδα ήταν το σαγόνι, το οποίο διέφερε από τις σύγχρονες γνάθους. «Σε γενικές γραμμές, το κρανίο θεωρήθηκε μοντέρνο, αλλά έχει ορισμένα στοιχεία τεκμηριωμένα ως αρχαϊκά, συγκεκριμένα τον μεγάλη κάτω γνάθο και τον προγναθισμό», αναφέρει το περιοδικό.

Τι δουλειά έκανε, πώς πέθανε;
Πολλές λεπτομέρειες για αυτόν τον νεαρό, ωστόσο, παραμένουν άγνωστες. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο θάνατός του θα μπορούσε να προκλήθηκε από εξορυκτική δραστηριότητα λόγω της σκελετικής του κατάστασης.

Η ερευνητική εργασία εξηγεί: «Η δομή των οστών παρουσιάζει διάτρηση του ωλεκράνου, που θα υποδηλώνει βαριά εργασία στη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της καμπυλότητας της διαφύσεως του μηριαίου η πιθανότητα σωματικών ασκήσεων όπως το σήκωμα βάρους ήταν σταθερή από την παιδική ηλικία του NK2».

Κατά τη διάρκεια της τρισδιάστατης κατασκευής, η ομάδα παρατήρησε ότι έλειπε μέρος του κρανίου του άνδρα. Για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο, χρησιμοποίησαν σημεία δεδομένων από υπολογιστικές τομογραφίες (CT) και αντικατοπτρίζουν την αντίθετη πλευρά του κρανίου.

Η πρώτη ασπρόμαυρη εικόνα της σειράς παρουσίαζε έναν άνδρα με κλειστά μάτια. Το δεύτερο, που δημιουργήθηκε με συνδυασμό καλλιτεχνικών χαρακτηριστικών, έδειχνε έναν άντρα με ανακατωμένα σκούρα μαλλιά και κομμένα γένια. 

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ο σκελετός είναι ο αρχαιότερος σκελετός του Homo sapiens που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο και μπορεί να είναι ένας από τους παλαιότερους στον κόσμο. Η ανασυγκρότηση θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την ανθρώπινη εξέλιξη.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις