Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αντίο στον Kwame Brathwaite, τον φωτογράφο του «Black is Beautiful» που έφυγε από τη ζωή στα 85 του

Αντίο στον Kwame Brathwaite, τον φωτογρά...

Τη δεκαετία του 1970, ήταν ο προτιμώμενος φωτογράφος για Μαύρες διασημότητες όπως οι Muhammad Ali, Roberta Flack, Bob Marley, Nina Simone, Stevie Wonder, Jackson 5, κ.α.

Το περασμένο Σάββατο 1η Απριλίου 2023 εγκατέλειψε σε ηλικία 85 χρονών τα εγκόσμια ο Kwame Brathwaite, ο φωτογράφος που έκανε δημοφιλές το ρεύμα «Black is Beautiful» της «μάχιμης» δεκαετίας του 1960.

Ο Kwame Brathwaite είχε γεννηθεί στο Μπρούκλιν της Ν. Υόρκης, την 1η Ιανουαρίου του 1938 σε μία οικογένεια εμιγκρέδων από τα νησιά Μπαρμπέιντος. Έως το 1955 εξέταζε τη πιθανότητα να ακολουθήσει καριέρα στον τομέα του γραφιστικού ντιζάιν αλλά τότε σκόνταψε πάνω σε φωτογραφίες στο Jet Magazine του 14χρονου Emmett Till, ακρωτηριασμένου στο φέρετρό του μετά τη δολοφονία του από Λευκούς στην Drew της πολιτείας του Μισισίπι & τότε κατάλαβε τη δύναμη της φωτογραφίας.

Τον επόμενο χρόνο, μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Elombe, στράφηκε στην τέχνη και τον ακτιβισμό, ιδρύοντας το African Jazz Art Society and Studios (AJASS). Σε μια από τις εκδηλώσεις που διοργάνωνε το AJASS στο Χάρλεμ και το Μπρονξ, ο Brathwaite παρατήρησε κάποιον που έβγαζε φωτογραφίες και αποφάσισε να δοκιμάσει κι ο ίδιος. Λίγο μετά, βρέθηκε να φωτογραφίζει θρύλους της τζαζ, όπως οι Thelonious Monk, Dinah Washington, Dizzy Gillespie και Cannonball Adderley στο Randalls Island Jazz Festival του 1958.

Το 1962, το AJASS βούτηξε στη φωτογράφιση μόδας και για περιοδικά έχοντας την ιδέα των Grandassa Models, μια ομάδα Μαύρων γυναικών με φυσική κόμμωση, παχιά χείλη και διάφορους σωματότυπους. Εκείνη τη χρονιά, ύμνησαν την παναφρικανική κουλτούρα με ένα show μόδας στο τζαζ κλαμπ Purple Manor στο Χάρλεμ. «Είπαμε "πρέπει να κάνουμε κάτι για να κάνουμε τις γυναίκες να νιώθουν υπερήφανες για τα μαλλιά τους, υπερήφανες για το ότι είναι Μαύρες» είπε, μιλώντας το 2019 στο New Yorker για τον αντίκτυπο των Grandassa Models.

Με αυτό το show και τις εκδηλώσεις που ετησίως ακολουθούσαν, ο νεαρός τότε Brathwaite και οι Grandassa Models εκτόξευσαν το «Black is Beautiful» σε ρεύμα εθνικής κλίμακας. Οι φωτογραφίες των μοντέλων από τον Brathwaite, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του, της Sikolo με αφροκεντρικά ενδύματα και αξεσουάρ καθώς βάδιζαν στην πασαρέλα υπό τους ήχους τζαζ και οι αφίσες που υμνούσαν τους Marcus Garvey και Patrice Lumumba έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να πολιτικοποιήσουν την ουσία της επιτυχίας Μαύρων. Άρχισαν να κοσμούν εξώφυλλα δίσκων της Blue Note Records, όπως τον «Good Gracious!» του Lou Donaldson (1963) και τον «Brown Sugar» του Freddie Roach (1964).

Τη δεκαετία του 1970, ο Brathwaite ήταν ο προτιμώμενος φωτογράφος για Μαύρες διασημότητες: πορτρέτα του μποξέρ Muhammad Ali, της τραγουδίστριας Roberta Flack, αλλά και της Grace Jones, του Bob Marley, της Nina Simone, του βραβευμένου με Όσκαρ Stevie Wonder, ακόμη και των Jackson 5 σε οικογενειακό ταξίδι στη Σενεγάλη. Τα κατοπινά αυτά χρόνια ο Brathwaite έγινε περισσότερο γνωστός για τη δουλειά του στην ποπ κουλτούρα και τα μίντια αν και την τελευταία δεκαετία οι φωτογραφίες του παρουσιάστηκαν σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις με αποτέλεσμα το έργο του να τραβήξει το ενδιαφέρον και των νεότερων ηλικιακά. Σύγχρονοι Μαύροι καλλιτέχνες έχουν ως έμπνευση τη φωτογραφική ματιά του Brathwaite (https://www.instagram.com/p/CqlpspqtrPV/), συμπεριλαμβανομένης της ποπ σταρ Rihanna που χρησιμοποίησε τις φωτογραφίες του της περιόδου «Black is Beautiful» ως παράλληλη αναφορά της δικής της εικονοποιίας για τη διαφημιστική καμπάνια ενδυμάτων Fenty.

Μάλιστα αυτή την περίοδο και έως τις 24 Ιουλίου 2023 το Art Institute της πόλης του Chicago φιλοξενεί την έκθεση «Kwame Brathwaite: Things Well Worth Waiting For» (https://www.instagram.com/p/Cqa0pJLOtyI/).

Με στοιχεία από το ΑΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις