Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Free Lolita: Φάλαινα όρκα θα επιστρέψει στον ωκεανό έπειτα από μισό αιώνα αιχμαλωσίας

Free Lolita: Φάλαινα όρκα θα επιστρέψει ...

Η Λολίτα, σήμερα 57 ετών, θα επιστρέψει στην περιοχή όπου πιάστηκε το 1974

Η Λολίτα ήταν περίπου τεσσάρων ετών το 1974, όταν πιάστηκε μαζί με άλλες όρκες στο Πάτζετ Σάουντ έξω από το Σιάτλ και πουλήθηκε τελικά σε ενυδρείο.

Η μεσήλικη σήμερα Λολίτα είναι σήμερα η μοναδική επιζώσα από τις 45 όρκες που πιάστηκαν στην ίδια περιοχή και κατέληξαν σε θεματικά πάρκα τις δεκαετίες του 1960 και ’70.

Περισσότερο από μισό αιώνα μετά, το αιχμάλωτο θηλαστικό πρόκειται να επιστρέψει στα παλιά λιμέρια.

Το ενυδρείο Miami Seaquarium στη Φλόριντα κατέληξε σε «δεσμευτική συμφωνία» με την οργάνωση Friends of Lolita για να απελευθερώσει την όρκα εντός δύο ετών.

Η Λολίτα των 2,2 τόνων πρόσφατα αποσύρθηκε από τις παραστάσεις του ενυδρείου και ζει σε μια δεξαμενή διαστάσεων 24 επί 11 μέτρων και βάθος 6 μέτρα.

H Λολίτα σε παράσταση του Miami Seaquari...

H Λολίτα σε παράσταση του Miami Seaquarium το 1995 (Miami Herald)

Οι όρκες συνήθως ονομάζονται φάλαινες, στην πραγματικότητα όμως είναι το πιο μεγαλόσωμο είδος δελφινιού (η διαφορά είναι ότι οι πραγματικές φάλαινες δεν έχουν δόντια αλλά μπαλένες). Είδος εξαιρετικά ευφυές και κοινωνικό, ζει σε μητριαρχικές ομάδες με στενούς οικογενειακούς δεσμούς.

Το σχέδιο απελευθέρωσης προβλέπει ότι η Λολίτα θα μεταφερθεί αρχικά σε νταλίκα με ανοιχτή δεξαμενή. Από εκεί θα μεταφερθεί σε αεροπλάνο και θα ταξιδέψει στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, για να τοποθετηθεί αρχικά σε κλειστό θαλάσσιο χώρο σε μέγεθος δύο ποδοσφαιρικών γηπέδων, όπου θα βρίσκεται υπό παρακολούθηση όλο το 24ωρο.

Αργότερα προβλέπεται να απελευθερωθεί σε καταφύγιο φαλαινών στο Πάτζετ Σάουντ, περιφραγμένο με δίχτυα, το οποίο έχει έκταση περίπου 60 στρέμματα.

Κανείς όμως δεν γνωρίζει αν η Λολίτα, σήμερα 57 ετών, θα μπορέσει να μάθει ξανά να κυνηγά μόνη της και να κολυμπά δεκάδες μίλια κάθε ημέρα.

Είναι πάντως απίθανο να γίνει δεκτή σε κάποια από τις ομάδες της περιοχής, όπου ζει και ένα υπεραιωνόβιο θηλυκό που εκτιμάται ότι είναι η μητέρα της.

Σε κάθε περίπτωση, οι υπεύθυνοι της επιχείρησης ελπίζουν να αποφύγουν την κατάληξη που είχε πριν από δύο δεκαετίες ο Κέικο, πρωταγωνιστής της ταινίας Free Willy.

Ο Κέικο, ο οποίος ήταν δύο ετών όταν πιάστηκε στην Ισλανδία το 1979, απελευθερώθηκε το 1998 αλλά συνέχισε να επιζητά τη συντροφιά των ανθρώπων.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις