Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Δώρο Πάσχα: Ποιες αλλαγές φέρνει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Δώρο Πάσχα: Ποιες αλλαγές φέρνει η νέα α...

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται συνήθως τη Μεγάλη Τετάρτη, αλλά οι εργοδότες μπορούν να το καταβάλλουν και νωρίτερα, αν το επιθυμούν

Αυξημένο Δώρο Πάσχα αναμένεται να δοθεί φέτος σε 586.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, λόγω της νέας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού που έγινε την 1η Απριλίου στα 780 ευρώ μεικτά από 713 ευρώ μεικτά που ήταν έως τώρα.

Η καταβολή του Δώρου θα πρέπει να γίνει από τους εργοδότες έως τη Μεγάλη Τετάρτη, 12 Απριλίου και πως αυτό υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα. Επίσης επισημαίνεται πως το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται φέτος με τις αποδοχές που καταβάλλονται σήμερα 1η Απριλίου.

Αυτό σημαίνει ότι πως οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό 780 ευρώ και έχουν εργαστεί από την 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου δικαιούνται να λάβουν ολόκληρο το Δώρο Πάσχα δηλαδή 406 ευρώ από 371 ευρώ που ήταν έως τώρα.

Διευκρινίζεται πως για το Δώρο Πάσχα οι χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται είναι οι εξής:

Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.

Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας)
Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Κατ’ αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.

Το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων.

Εάν ο όμως η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία τότε το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Τακτικές αποδοχές θεωρούνται μεταξύ άλλων:

η υπερεργασία
η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία,
η εργασία την Κυριακή,
οι αργίες,

οι νυχτερινές ώρες,
τα πριμ παραγωγικότητας,
το επίδομα κατοικίας όταν χορηγούνται κατ’επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα κλπ.
Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πατήσουν εδώ για να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Πάσχα που δικαιούνται να λάβουν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις