Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα:Πώς ο Δήμος έχασε την ευκαιρία να κρατήσει τον Έσπερο χωρίς να δώσει ευρώ! Η εμπλοκή του ευεργέτη Α.Στεφανόπουλου

Πάτρα:Πώς ο Δήμος έχασε την ευκαιρία να ...

Ο πρώην αντιδήμαρχος Σπύρος Δεμαρτινος παρουσιάζει το χρονικό και όλα όσα προηγήθηκαν πριν περάσει το ακίνητο στα χέρια ιδιώτη

Στον απόηχο της αγοράς του Έσπερου από ιδιώτη έναντι ποσού 800.000 ευρώ ο πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Πατρέων Σπύρος Δεμαρτίνος εξηγεί πώς η δημοτική Αρχή έχασε την ευκαιρία να παραμείνει το διατηρητέο ακίνητο στην πόλη.

Σύμφωνα με τον κ. Δεμαρτίνο, ο οποίος ανέφερε στην εφημερίδα «Γνώμη» το χρονικό και όλα όσα προηγήθηκαν, το 2008 με δική του πρωτοβουλία το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων (στο οποίο συμμετείχε και ο κ. Πελετίδης) δέσμευσε με ομόφωνη απόφασή του τη χρήση του ακινήτου.

Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε η χρήση όλου του οικοδομικού τετραγώνου, προκειμένου να διασφαλιστεί πως ο τότε ιδιοκτήτης του ακινήτου, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν θα το χρησιμοποιούσε για οτιδήποτε άλλο, πλην από πολιτιστικές δράσεις.

 Ταυτόχρονα, ασκήθηκαν πιέσεις και στο πλαίσιο του προγράμματος αναπλάσεων προσόψεων της «Πάτρας, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» ο χώρος ανακαινίστηκε.

 Το 2009 το «Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» κατέθεσε ενστάσεις, οι οποίες και απορρίφθηκαν επίσης, ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η εισήγηση μάλιστα, εγκρίθηκε και από την Περιφέρεια και εστάλη στο Υπουργείο για να γίνει ΦΕΚ βάσει του οποίου ο χώρος θα παρέμενε σε δημόσια χρήση, ενώ είχαν γίνει και συζητήσεις να περάσει στα χέρια του Δήμου, ο οποίος επειδή δεν διέθετε χρήματα να το αγοράσει από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε βρει άλλο ακίνητο, με τη συμβολή και του τότε αντιδημάρχου, Γιώργου Ζαφειρόπουλου για να γίνει ανταλλαγή.

Ωστόσο, ολοκληρώθηκε η θητεία της δημοτικής Αρχής Φούρα και η νέα δημοτική Αρχή δεν ασχολήθηκε ξανά με το θέμα, αλλά ούτε και η επόμενη.

Την ίδια ώρα όλα τα περιουσιακά στοιχεία του «Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» -ανάμεσά τους και ο «Έσπερος»- πέρασαν στη Eurobank, η οποία με τη σειρά της μεταβίβασε το ακίνητο σε ξένο fund με έδρα το Δουβλίνο. Τον Νοέμβριο του 2021 το fund απευθύνθηκε σε μεσιτικά γραφεία της Πάτρας με σκοπό την αναζήτηση ενδιαφερόμενων αγοραστών.

Σύμφωνα με τον κ. Δεμαρτίνο ένα από τα μεσιτικά γραφεία «ενόχλησε» τον δωρητή, γνωστό επιχειρηματία, Αθανάσιο Στεφανόπουλο, ο οποίος ήρθε σε επαφή με τον κ. Δεμαρτίνο, συνεργάτη και μηχανικό του, ζητώντας του να ελέγξει το ακίνητο.

Όταν ο κ. Στεφανόπουλος ενημερώθηκε για το ακίνητο, αλλά και για τις προγενέστερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με τις οποίες δεσμευόταν η χρήση του έδειξε ενδιαφέρον για την αγορά του, με σκοπό να το αποδώσει στην πόλη.

Γι’ αυτό και ζήτησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, η οποία και έγινε με τους δύο άνδρες να δίνουν τα χέρια.

Μάλιστα, ο κ. Πελετίδης ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να προχωρήσουν το θέμα, ώστε να καταλήξουν στην εισήγηση που θα ερχόταν προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Έγιναν αρκετές συσκέψεις τόσο με υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου, όσο και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και οι δύο πλευρές κατέληξαν στο τελικό κείμενο της εισήγησης στις 8 Μαρτίου 2022, η οποία θα ερχόταν προς συζήτηση στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2022.

Με αυτό το δεδομένο ο κ. Στεφανόπουλος προχωρούσε τη διαδικασία κατάθεσης προσφοράς ώστε να αποκτήσει τον «Έσπερο», ο οποίος όπως είχε συμφωνηθεί θα αποκτούσε «ζωή» με την αξιοποίηση του ισογείου για την «αναγέννηση» της εμπορικής δραστηριότητας με τα έσοδα της οποίας θα συντηρείτο ο χώρος, στον α’ όροφο είχε προβληθεί η λειτουργία γραφείων πολιτιστικών συλλόγων, στον δεύτερο αμφιθέατρο για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων και στην ταράτσα θερινό σινεμά. Είχε μάλιστα, συμφωνηθεί πως το ύψος του κτιρίου δεν θα ξεπερνούσε τα 14 μέτρα, δηλαδή, το ύψος του διπλανού κτιρίου του Εμπορικού Συλλόγου, ώστε να μην αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του ακινήτου.

Τον Μάρτιο του 2022 όμως χάθηκαν όλα…

Ο φάκελος με την εισήγηση μεταβιβάστηκε στο γραφείο της αρμόδιας αντιδημάρχου κ. Τογιοπούλου, ώστε να κατατεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο όμως ουδέποτε ενημερώθηκε για αυτή την εξέλιξη.

Αυτό όμως που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά είναι πως ακόμη κι αν η δημοτική Αρχή μετάνιωσε που αποδέχτηκε αρχικά την πρόταση του κ. Στεφανόπουλου, κι ενώ γνώριζε πως το ακίνητο είναι ελεύθερο προς πώληση δεν φρόντισε να επικαιροποιήσει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δέσμευση της χρήσης του «Έσπερου», κάτι που αφενός δεν είχε κόστος για τον Δήμο κι αφετέρου θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές;

Kαι κάπως έτσι χάθηκε μία ακόμη ευκαιρία για την πόλη!..

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις