Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Προβάλλεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος η ταινία του Θάνου Αναστόπουλου "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Προβάλλεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος ...

Με πρωταγωνιστές τον διεθνή σταρ Γιώργο Χωραφά, την Πηνελόπη Τσιλίκα, τον Αινεία Τσαμάτη, τον Rade Šerbedžija, κ.α.

Η νέα αξιόλογη ταινία του Θάνου Αναστόπουλου "Φαντάσματα της Επανάστασης/Travelling Ghosts", ξεκίνησε να προβάλλεται από την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 στη χώρα μας, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Η ταινία, με πρωταγωνιστές χαρισματικούς και δημοφιλείς ηθοποιούς όπως ο Ελληνογάλλος σταρ Γιώργος Χωραφάς, επιχειρεί μια  διαφορετική καταγραφή της Ιστορίας και όσα σοβαρά ή ευτράπελα έχει να μας αφηγηθεί.

Οι προβολές στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην Αθήνα, όπως υπογραμμίζεται, είναι προσβάσιμες σε θεατές με προβλήματα ακοής.

Μια ιστορία εποχής για όλες τις εποχές.

Ένας ανατρεπτικός διάλογος με ήρωες και αντιήρωες του 18ου αιώνα.

Το φιλμ «Φαντάσματα της Επανάστασης / Travelling Ghosts» είναι μία συμπαραγωγή Ελλάδας και Ιταλίας, 2022, με διάρκεια 101 λεπτά.

Τα «Φαντάσματα της Επανάστασης» είναι μια ταινία για όσα γράφτηκαν στο περιθώριο της Ιστορίας, μια ταινία για ήρωες και αντιήρωες του 18ου αιώνα, που παρελαύνουν στους σύγχρονους αστικούς δρόμους της Τεργέστης. Με χιούμορ και λοξή ματιά στις σύνθετες ταυτότητες ανθρώπων και λαών, αφηγείται την ταραγμένη ιστορία τους και εξερευνά το πάθος και τον αγώνα για το δίκαιο, την ισότητα και την ελευθερία.

Η ιστορία πίσω από την ταινία

Μόνιμος κάτοικος Τεργέστης τα τελευταία 18 χρόνια, ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος δέχτηκε πρόταση το 2019 από την Ελληνική Κοινότητα της πόλης, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία των 1.800 περίπου Ελλήνων που ζούσαν και μεγαλουργούσαν στο μεγάλο λιμάνι της Ευρώπης κατά τον 18ο αιώνα.

Μετά από πολύμηνη έρευνα και επισκέψεις στο Ελληνορθόδοξο Νεκροταφείο της Τεργέστης κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης και αναστήλωσής του, ο Θάνος Αναστόπουλος επέλεξε να δημιουργήσει μία ποιητική κωμωδία, μια ταινία εποχής για όλες τις εποχές, συνδέοντας ιστορίες ετερόκλητων ανθρώπων, που έζησαν ή θα μπορούσαν να είχαν ζήσει στην πόλη. Αστοί και φτωχοδιάβολοι, κοσμοπολίτες πνευματιστές, γυναίκες ανεξάρτητες, στρατηγοί, ιερείς, επαναστάτες μαχητές μάς ταξιδεύουν στον χωροχρόνο και αφηγούνται περιστατικά που συνδέουν τους ήρωες της Ιστορίας με τις πιο ανθρώπινες και αστείες πλευρές τους.

Συνεργάτες του σκηνοθέτη στο ταξίδι, χαρισματικοί ηθοποιοί που συμμερίστηκαν το όραμά του και τον ακολούθησαν στα απαιτητικά γυρίσματα στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Τα φαντάσματα ερμηνεύουν ο δημοφιλής Γιώργος Χωραφάς, ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό και διεθνές κοινό μέσα από τους ρόλους του στο σινεμά (έχει παίξει μεταξύ άλλων στα φιλμ «Christopher Columbus: The Discovery» το 1992, «Πολίτικη Κουζίνα» το 2003, «Το Τάμα» το 2002, κ.α.), ο δραστήριος καλλιτεχνικά και κοινωνικά Paolo Rossi, συνεργάτης του Dario Fo και συνεχιστής της commedia dell'arte, η ταλαντούχα Πηνελόπη Τσιλίκα, που συστήθηκε στο ελληνικό σινεμά μέσα από τη "Μικρά Αγγλία" του Πανατλή Βούλγαρη, και ο χαρισματικός Αινείας Τσαμάτης, με σημαντικές συνεργασίες στο θέατρο, την τηλεόραση και το σινεμά. Μαζί τους πρωταγωνιστούν οι: Νίκος Γεωργάκης, Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Συμεωνίδης, Γιάννης Αναστασάκης, Έκτωρ Λιάτσος, ενώ σε ρόλους έκπληξη βρίσκουμε τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου (Ναπολέων) και τον γνωστό από τη συμμετοχή του και σε μεγάλες Αμερικανικες παραγωγές, ηθοποιό Rade Šerbedžija (άστεγος).  

Μνημεία συνδεδεμένα με τον ελληνισμό της διασποράς, καθώς και οι δρόμοι και τα κανάλια της σύγχρονης Τεργέστης, έρημα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων εξαιτίας της πανδημίας, γίνονται το κινηματογραφικό σκηνικό. Βρικόλακες και ζόμπι ξυπνούν μέσα από ταφικά μνημεία και αναρωτιούνται αν υπάρχουν ταξικές διακρίσεις στον θάνατο. Το καλλιμάρμαρο palazzo του αστού Δημήτριου Καρυτσιώτη, υπό την απειλή της σύγχρονης αγοράς ακινήτων, εξελίσσεται σε σημείο συνάντησης υποστηρικτών και αντιμαχόμενων της ελληνικής επανάστασης του ‘21. Ένας ονειροπόλος σκηνοθέτης, προσπαθεί να αφηγηθεί την ιστορία του Ρήγα Φεραίου. Ένας πονόδοντος βασανίζει τον Ναπολέοντα και διακόπτει το καλοκαιρινό του μπάνιο σε μια παραλία της Τεργέστης. Δυο εκκλησίες με έναν Θεό χωρίζουν τις καμπάνες τους. Μία κοινότητα ανθεί. Μία εθνότητα επαναστατεί.

Μία αυτοκρατορία αργοπεθαίνει. Ένας μασκοφόρος παρκουρίστας οργώνει τις ταράτσες της πόλης. Και κάποια «ιδιότροπα φαντασματάκια» περιμένουν το λεωφορείο, αναζητώντας την ελευθερία.

Ελληνικότητα και οικουμενισμός, χιούμορ και συγκίνηση, ρεαλισμός και μεταφυσικό συνυφαίνονται με μία εποχή γεμάτη αναταράξεις, αλλά ταυτόχρονα, και μέσα στη σύγχρονη συνθήκη που επέβαλλε η πανδημία της COVID-19. Με φόντο το ξέσπασμα της Αμερικάνικης, της Γαλλικής και της Ελληνικής Επανάστασης, τη μία εξέγερση να διαδέχεται την άλλη, αλλά και τις σύγχρονες κρίσεις που απειλούν τον άνθρωπο και τον κόσμο του, η ταινία «Φαντάσματα της Επανάστασης» φέρνει στο προσκήνιο τον αγώνα για ελευθερία και το χαμόγελο των ανθρώπων ως τα μόνα όπλα κατά της αδικίας, της ανισότητας και της καταπίεσης μέσα στους αιώνες.

Ίσως έτσι ξεκινούν οι μεγάλες επαναστάσεις, από µια μικρή αναλαμπή στο μυαλό των ονειροπόλων.

Σύνοψη Ταινίας

Ένας Έλληνας σκηνοθέτης βρίσκεται στην Τεργέστη, με σκοπό να κινηματογραφήσει ένα ντοκιμαντέρ για το ταξίδι του Ρήγα Φεραίου στην Ευρώπη του Διαφωτισμού. Όταν επισκέπτεται το Ελληνορθόδοξο Νεκροταφείο με το συνεργείο του, μια ομάδα φαντασμάτων από χαρακτήρες του 18ου αιώνα ξυπνά από τον θόρυβο και παίρνει το λεωφορείο για να βγει βόλτα στην πόλη. Είναι αυτά τα φαντάσματα αποκυήµατα της φαντασίας του ή, είναι "αληθινά" φαντάσματα που διασταυρώνονται στο μονοπάτι της έρευνάς του;

Μια σύγχρονη κωμωδία βασισμένη σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Ένας ανατρεπτικός διάλογος με ήρωες και αντιήρωες του 18ου αιώνα. Μια ταινία για το σήμερα και την ανάγκη ν’ αφουγκραστούμε την Ιστορία και όσα μεγάλα και σοβαρά ή μικρά και ευτράπελα έχει να μας αφηγηθεί.

Σκηνοθεσία: Θάνος Αναστόπουλος

Σενάριο: Θάνος Αναστόπουλος – Stefano Dongetti

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ηλίας Αδάμης

Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος

Πρωτότυπη Μουσική: Γρηγόρης Ελευθερίου

Σχεδιασμός Κοστουμιών: Μαγιού Τρικεριώτη

Σκηνικά: Δημήτρης Βέργος

Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου

Hair design: Giulio Zecchini

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Νάκος

Βοηθός Δ/ντή Φωτογραφίας: Καλλιόπη Περδίκα

Βοηθός Ενδυματολόγου: Ματίνα Μαυραγάννη

Ήχος: Francesco Morosini - Στέφανος Ευθυμίου - Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος

Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης

Εργαστήρια Εικόνας: Authorwave

Εργαστήρια Ήχου: Kvaribo Studio

Color grading: Μάνος Χαμηλάκης

Οργάνωση Παραγωγής: Μαργαρίτα Βόρρα

Συμπαραγωγοί: Θάνος Αναστόπουλος – Roberto Romeo

Παραγωγοί: Στέλλα Θεοδωράκη – Nicoletta Romeo

Παραγωγή

Φαντασία Οπτικοακουστική Ε.Π.Ε (Ελλάδα)

Mansarda Production Srl (Ιταλία)

σε συμπαραγωγή με τους

ΕΡΤ Α.Ε. - Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου & με την υποστήριξη του

Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας- ΕΚΟΜΕ.

Με την υποστήριξη των

Friuli Venezia Giulia Film Commission

Fondo per l’ Audiovisivo del Friuli Venezia Giulia

Regione Autonoma Friuli Venezia Giulia.

Η ταινία είχε και την ευγενική χορηγία της Ελληνικής Κοινότητας της Τεργέστης (Comunità Greco Orientale di Trieste).

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΜ

Παρόλο τον σαρκασμό και την διαπεραστική του ματιά, ο Αναστόπουλος κοιτά τον Έλληνα με τρυφερότητα. Δεν τον διορθώνει. Δεν τον κρίνει. Δεν του κουνάει το δάχτυλο. Απλώς βάζει το παρελθόν με το παρόν στην ίδια βάρκα. Και του ζητάει να κοιτάξει τον ορίζοντα, το μέλλον. - Πόλυ Λυκούργου, Flix

Ο ρεαλισμός να δέχεται γερές δόσεις σουρεαλιστικής ελευθερίας. Και η εθνική συγκίνηση να μην απαγορεύει την κριτική ματιά στο ηρωικό παρελθόν. - Βένα Γεωργακοπούλου, Flix

Μια άλλη, όχι η official, με σατιρική διάθεση, εικόνα της επανάστασης. - Νίνος Φένεκ Μικελίδης, 35ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κιν/φου

Ταινία με ένα ιδιαίτερο, φαντασιακό εύρημα, που ξεφεύγει από τα στερεότυπα της κινηματογραφικής γλώσσας. - Νόρα Ράλλη, ΕΦΣΥΝ.

Σκηνοθετικό σημείωμα του Θάνου Αναστόπουλου

Γεννήθηκα στην Αθήνα σε µια γειτονιά όπου όλοι οι δρόµοι πήραν το όνοµά τους από διάσηµους φιλέλληνες, όπως Σατωβριάνδου, Φαβιέρου, Μαιζώνος, Χέυδεν, Κοδριγκτώνος. Η µητέρα µου δούλευε στην οδό Κοραή, µπροστά από το Πανεπιστήµιο Αθηνών, µε το τεράστιο άγαλµα του Ρήγα Βελεστινλή στην είσοδο. Όταν έφτασα για πρώτη φορά στην Τεργέστη, όπου σήµερα ζω, ένιωσα αμέσως το σταυροδρόµι των πολιτισµών, το βαλκανικό στοιχείο, το παρελθόν κάτω από µια µεγάλη αυτοκρατορία, τις διάφορες εθνικές κοινότητες συµπεριλαµβανοµένης της ελληνικής, και όλα τα στοιχεία της που ενώνουν τον 18ο αιώνα µέχρι το σήµερα.

Ανακάλυψα την περίοδο του ευρωπαϊκού Διαφωτισµού λίγο πριν από την ελληνική επανάσταση, γεµάτη από ιδέες, κινήµατα και συζητήσεις, που οδήγησαν αφενός σε µια αλληλουχία επαναστάσεων και αφετέρου στην κοινωνία των Εθνών. Είναι ενδιαφέρον ν’ ανακαλύψουµε πώς οι Έλληνες που ζούσαν εδώ συνέβαλαν στην κυκλοφορία των ιδεών. Αναρωτήθηκα τι θα έλεγαν σήµερα τα φαντάσµατα αυτών των κοινωνικών αλλαγών και των επαναστάσεων. Είναι µια ιστορία για την επιτυχία; Για την προδοσία και τη διάψευση; Ή ίσως και για τα δύο;

Η αφηγηµατική δοµή της ταινίας αν και χρονολογικά γραµµική, είναι καλειδοσκοπική και πολυφωνική. Αντί να αναπαράγει τη στερεότυπη και διδακτική εικόνα, είναι ένα ταξίδι στα παρασκήνια της Ιστορίας γεµάτη ειρωνεία, γέλιο και συναισθήµατα.

Μπορείτε να δείτε το trailer της ταινίας στη δειύθυνση: https://vimeo.com/807537683

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture