Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΣτΕ: "Το νερό δεν είναι εμπόρευμα- Συμμορφωθείτε εντός 6 μηνών"

ΣτΕ: "Το νερό δεν είναι εμπόρευμα- ...

Το Ανώτατο Ακυρωτικό δικαστήριο βάζει φρένο στην πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το νερό, προασπίζοντας τον χαρακτήρα του ως δημόσιο αγαθο

Για ακόμη μία φορά το Ανώτατο Ακυρωτικό δικαστήριο βάζει φρένο στις διαφαινόμενες επιθυμίες της κυβέρνησης να μετατρέψει το νερό σε αντικείμενο εμπορίου και να παραδώσει σε ιδιώτες τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Με δύο αποφάσεις του (7 και 8/2023) το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ ουσιαστικά καλεί την κυβέρνηση να επαναφέρει τη νομική τάξη και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Δικαστηρίου που έκριναν αντισυνταγματική την μεταβίβαση μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Δημόσιο στο λεγόμενο Υπερταμείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Το ΣτΕ ουσιαστικά επαναλαμβάνει πως το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο αλλά δημόσιο αγαθό και με τις αποφάσεις του το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης διατάσσει το Υπουργείο Οικονομικών εντός έξι μηνών να μεριμνήσει ώστε να επιστραφούν οι μετοχές των δύο μεγάλων επιχειρήσεων νερού της χώρας στο Δημόσιο.

Η υπόθεση του νερού καταδεικνύει με σαφήνεια μία "συνταγματική εκτροπή", όπως αναφέρουν νομικοί, καθώς η Διοίκηση επιδεικνύει συστηματική αδιαφορία για την εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ το οποίο το περασμένο καλοκαίρι διέταξε την επιστροφή των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Το ΣτΕ μετά από προσφυγές κλήθηκε τότε, να κρίνει τα άρθρα 114 και 115 του ν. 4964/2022, με τα οποία ο έλεγχος της πλειοψηφίας των μετοχών των δημόσιων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) παρέμενε στο Υπερταμείο αντί να συμμορφωθεί η Διοίκηση με τις αποφάσεις της ολομέλειας του δικαστηρίου που έκριναν αντισυνταγματική την υπαγωγή των δύο ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στις προς αξιοποίηση δημόσιες επιχειρήσεις.

Για την θεραπεία αυτής της "εκτροπής” που επιχειρεί να καταργήσει τις αποφάσεις της Ολομέλειας για ύψιστης σημασίας δημόσιο αγαθό, κατατέθηκαν στο ΣτΕ αιτήσεις (Σωματείων ,πολιτών κλπ) περί μη συμμόρφωσης τις οποίες έκρινε το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης (Αντιπρόεδρος Παναγιώτα Καρλή, Σύμβουλοι Μαρία Σωτηροπούλου και Όλγα Παπαδοπούλου, εισηγήτρια επί των υποθέσεων). Την υπόθεση χειρίστηκαν οι δικηγόροι Αλέξανδρος Σαρηβαλάσης και Αικατερίνη Γεωργιάδου.

Με τις αποφάσεις του και τις πρόσφατες αλλά και τις παλαιότερες από όταν οι υπηρεσίες ύδρευσης πέρασαν στο Υπερταμείο , το ΣτΕ μεταξύ άλλων επικαλείται εκτός από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι “Το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως όλα τα άλλα, αλλά αποτελεί κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται και να τυγχάνει της κατάλληλης μεταχείρισης” αλλά και τις διατάξεις που ορίζουν πως ύδρευση συνιστά υπηρεσία κοινής ωφέλειας και επομένως ότι υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις τίθενται εκτός κάδρου “αξιοποίησης” .

 

Στο μεταξύ με υπόμνημα τους οι Διοικητικοί Δικαστές ζητούν να αποσυρθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ενέργειας για την «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής».

Οι Διοικητικοί Δικαστές επικαλούνται την νομολογία του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας που ρητά ορίζει ότι το νερό ως δημόσιο αγαθό θα πρέπει να τελεί υπό αυστηρή εποπτεία του κράτους και απαγορεύει την μεταβίβαση του άμεσου ελέγχου των υδάτων σε οποιαδήποτε ανεξάρτητη Αρχή.

πηγή news247.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις