Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτική Ελλάδα: μέσα σε 20 χρόνια, χάθηκε μια μεγάλη πόλη!

Δυτική Ελλάδα: μέσα σε 20 χρόνια, χάθηκε...

Οι πληθυσμιακές διαφορές σε όλους τους νομούς της Δυτικής Ελλάδας

Τέταρτη σε πληθυσμιακό μέγεθος στην χώρα κατατάσσεται η Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Τα στατιστικά για τον μόνιμο πληθυσμό της χώρας, δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή.

Το πιο σημαντικό όμως μάλλον δεν είναι αυτό, αλλά το γεγονός ότι και η ∆υτική Ελλάδα περιλαμβάνεται στις Περιφέρειες της χώρας που καταγράφουν μείωση πληθυσμού, η οποία μάλιστα είναι συνεχιζόμενη σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, η ∆υτική Ελλάδα έχει 648.220 κατοίκους, ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ήταν στους 679.796 κατοίκους και σύμφωνα με την – ακόμα πιο παλιά - απογραφή του 2001, ήταν στους 721.541 κατοίκους.

Στη δεκαετία μεταξύ 2001 και 2011 υπήρξε μείωση της τάξης του 5,7% στην οποία έρχεται να προστεθεί και νέα μείωση της τάξης του 4,6%.

∆ηλαδή, σε περίοδο 20 ετών, η ∆υτική Ελλάδα έχει «χάσει» 73.321 κατοίκους, πληθυσμό που αντιστοιχεί σε μία... μεγάλη πόλη!

 

Η μείωση πληθυσμού, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Γνώμη», αν και συγκριτικά με τις υπόλοιπες ελληνικές Περιφέρειες δείχνει να είναι «συγκρατημένη», ωστόσο δεν παύει να προκαλεί προβληματισμό δεδομένου ότι είναι πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Συγκεκριμένα, βάσει των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2021, η ∆υτική Ελλάδα έχει 648.220 μόνιμους κατοίκους (μείωση 4,6% σε σύγκριση με το 2011).

Η Αχαΐα έχει 305.979 μόνιμους κατοίκους με την Πάτρα να αποτελεί τον μεγαλύτερο ∆ήμο του νομού, αλλά και της Περιφέρειας, με 215.922 κατοίκους, κάνοντας μάλιστα και μία... μικρή έκπληξη, καθώς έχει αυξήσει τον πληθυσμό της κατά 2.000 περίπου άτομα στη δεκαετία.

Στον αντίποδα, μικρές ή μεγαλύτερες πληθυσμιακές απώλειες καταγράφουν ολοι οι άλλοι ∆ήμοι του νομού, με τον ∆ήμο Καλαβρύτων να καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση πληθυσμού.

Η Αιτωλοακαρνανία έχει 192.345 μόνιμους κατοίκους. Το Αγρίνιο παραμένει ο μεγαλύτερος ∆ήμος με 89.691 κατοίκους, αλλά με μείωση πληθυσμού σε σύγκριση με το 2011, όπως και το σύνολο των ∆ήμων της Αιτωλοακαρνανίας.

Η Ηλεία έχει 149.896 μόνιμους κατοίκους, με τον Πύργο να παραμένει μεγαλύτερος δήμος με 45.365 κατοίκους, αλλά και με μείωση σε σύγκριση με το 2011. Στην Ηλεία πάντως, υπάρχουν δύο ∆ήμοι που εμφανίζουν αύξηση πληθυσμού, έστω και μικρή. Πρόκειται για τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης που έχει αυξήσει τον πληθυσμό του κατά 1.000 περίπου άτομα και τον ∆ήμο Πηνειού που έχει αυξήσει τον πληθυσμό του κατά 500 περίπου άτομα.

Συγκριτικά, τη μεγαλύτερη απώλεια πληθυσμού στη ∆υτική Ελλάδα εμφανίζει η Αιτωλοακαρνανία που μειώθηκε 8,8% την τελευταία δεκαετία. Μείωση κατά 5,9% εμφανίζει και η Ηλεία, ενώ η αντίστοιχη μείωση στην Αχαΐα είναι της τάξης του 1,2%.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις