Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η τραγωδία των Τεμπών στη Βουλή - Συνεδριάζει η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας

Η τραγωδία των Τεμπών στη Βουλή - Συνεδρ...

Εξηγήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη καλείται να δώσει σήμερα ο Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής στην Βουλή

Αντιμέτωπη με το σύνολο της αντιπολίτευσης που μιλά για προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη αναμένεται να βρεθεί σήμερα η κυβέρνηση στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Εκεί όπου θα παραβρεθεί -στην πρώτη κοινοβουλευτική του παρουσία μετά το δυστύχημα- ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας συγκαλείται μετά από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, παρότι – σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης- αρχικά η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να υπάρξει σύγκληση με διακομματική πρωτοβουλία. Το γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να κινηθεί μονομερώς, με την σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Βουλή, Κώστα Τασούλα φαίνεται να εξηγείται από την πρόθεση της να κινηθεί στην λογική της «διάχυσης των ευθυνών».

Στοιχείο που προκύπτει από τα πρόσωπα που έχουν κληθεί: Μαζί με τον Κ.Καραμανλή στην επιτροπή ζητήθηκε η παρουσία του πρώην υπουργού Μεταφορών επί ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη αλλά και του υπουργού Μεταφορών την περίοδο 2013-2015, Μιχάλη Χρυσόχοϊδη. Η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί και στην συγκεκριμένη συνεδρίαση από τον υπουργό Επικρατείας και μεταβατικό υπουργό Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ενδεικτική της προετοιμασίας που γίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν η αντικατάσταση στην Επιτροπή Θεσμών του βουλευτή Ηλείας της Ν.Δ Κώστα Τζαβάρα, από τον βουλευτή Δημήτρη Καιρίδη, που καταγράφεται ως ένας από τα στελέχη της Ν.Δ που υπερασπίζεται με πάθος στον δημόσιο λόγο το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι προσκλήσεις που απευθύνθηκαν για την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών είναι εμφανές ότι «ταιριάζουν γάντι» με το κυβερνητικό αφήγημα που αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών για το δυστύχημα σε αυτό που αποκαλεί «διαχρονικές παθογένειες του σιδηροδρόμου». Ιδίως μάλιστα από την στιγμή που εστιάζει ιδιαίτερα στη σύμβαση 717 για τα συστήματα σιδηροδρομικών υποδομών που η Ν.Δ υποστηρίζει ότι δεν εκτελέστηκε στο σύνολό της.

Αυτά την ίδια στιγμή που στην συγκεκριμένη συνεδρίαση η Νέα Δημοκρατία δεν έχει συναινέσει στο να κληθεί το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών δηλαδή οι υφυπουργοί Μιχάλης Παπαδόπουλος και Γιώργος Καραγιάννης, όπως και άλλοι φορείς που έχουν ζητήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αίτημα για την έλευση των δύο υφυπουργών αλλά και της διοίκησης της Hellenic Train και των σωματείων του σιδηροδρόμου έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ με τις κλήσεις των συγκεκριμένων προσώπων συμφωνούν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη έχει επίσης ζητήσει την κλήση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων και της διοίκησης (νυν και πρώην) του ΟΣΕ.

Επίσης το ΚΚΕ έχει προτείνει να κληθούν όλοι οι υπουργοί μεταφορών από το 2007 έως σήμερα επειδή «υλοποίησαν την πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις