Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Εκλογές 2023: Όλοι οι υποψήφιοι Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Εκλογές 2023: Όλοι οι υποψήφιοι Νέας Δημ...

Δείτε ονόματα

Στην τελική ευθεία έχουν μπει τα κομματικά επιτελεία σε Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών το επόμενο διάστημα.

Εχοντας ως δεδομένο ότι οι εκλογές 2023 θα γίνουν στις 9 Απριλίου, η Νέα Δημοκρατία έχει σχεδόν έτοιμες τις λίστες των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν την είσοδο στη νέα Βουλή.

Σε θέση μάχης έθεσε και επισήμως από χθες, Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ  τον εκλογικό του μηχανισμό, καθώς ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια του κόμματος για τις εθνικές εκλογές, σε 59 νομούς και σε ποσοστό 75%.

Στο ΠΑΣΟΚ  ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τον φόβο εσωτερικών αναταράξεων όπως το 2019 επί Φώφης Γεννηματά, κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τους υποψηφίους στις δύο εκλόγιμες θέσεις του Επικρατείας, αν και επιδιώκει να έχουν έρεισμα στους αναποφάσιστους του κεντρώου χώρου.

Τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας

Mε όλες τις πληροφορίες να συντείνουν στο ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης  έχει καταλήξει µέσα του για εκλογές τον Απρίλιο και πιθανότατα στις 9 του µήνα, όλο το «γαλάζιο» σύστηµα δουλεύει µε άξονα αυτή την ηµεροµηνία ως βασικό εκλογικό σενάριο. Αλλωστε, το σενάριο που έχει κάνει δυναµικά την εµφάνισή του αυτές τις µέρες είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει δύο ακόµα Υπουργικά Συµβούλια, ένα στις 28 Φεβρουαρίου και ένα λίγες µέρες µετά, στις αρχές Μαρτίου, όπου θα κυρωθεί η αύξηση του κατώτατου µισθού.

Τούτων δοθέντων, οι συσκέψεις στην οδό Πειραιώς µε την εµπλοκή και άλλων κοµµατικών στελεχών έχουν πυκνώσει, ενώ τις επόµενες µέρες θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια του κόµµατος ανά την επικράτεια. Ηδη, πάντως, φαίνεται ότι η Ν.∆. έχει «κλειδώσει» τις αποφάσεις της στις µεγάλες περιφέρειες και αποµένουν τοπικές εκκρεµότητες σε µικρότερες περιφέρειες.

Τρεις είναι αυτοί που αποχωρούν, κατά τα φαινόµενα: ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος είναι σε άλλο µήκος κύµατος από την ηγεσία της Ν.∆., ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς που αποσύρεται λόγω ηλικίας, και η βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γεωργία Μαρτίνου, η οποία αναµένεται να εστιάσει στην οικογένειά της, καθώς λέγεται ότι... τυπώνει προσκλητήρια για τον γάµο της.

Τα νέα ονόµατα ανά την Ελλάδα δηµιουργούν συνθήκες τοπικών ντέρµπι, µε τις καραµπόλες να δίνουν και να παίρνουν. Στον Βόρειο Τοµέα της Β’ Αθηνών, η είσοδος του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση, ο οποίος έχει την ανοιχτή στήριξη του Άδωνι Γεωργιάδη, ανατρέπει τις ισορροπίες, αν και η µία έδρα που παίρνει η περιφέρεια µπορεί να πάει στη Ν.∆. που έχει 7 βουλευτές αυτή τη στιγµή και µπορεί να εκλέξει έναν ακόµα. Καλή καταγραφή θέλει να κάνει και η εργατολόγος Ολια Νικολοπούλου, η οποία θα πλασαριστεί ως γυναικεία εναλλακτική στη Νίκη Κεραµέως. Υποψήφιοι θα είναι ακόμα η δημοσιογράφος Αρια Αγάτσα, ο δημοσιογράφος Φώτης Καρύδας, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ζόμπολας, ο γιατρός Τάσος Καρανδρέας, η αρχαιολόγος Μαριάνθη Μήκα, ο πρώην αντιδήμαρχος στο Νέο Ηράκλειο Μανώλης Κουτσογιαννάκης, ο οικονομολόγος Χρήστος Σούλης, ο οικονομολόγος Τάσος Ζαχαρόπουλος που κατέβηκε το 2019 με την Ενωση Κεντρώων, η Φωτεινή Βρύνα που είχε πολιτευτεί και το 2015 και είναι αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα».

Στην Α’ Αθηνών τη µάχη θα δώσουν ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Βασίλης Κικίλιας, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Θάνος Πλεύρης, ο Νικήτας Κακλαµάνης, η Φωτεινή Πιπιλή και ο Αγγελος Συρίγος. Αλλες υποψηφιότητες στην ίδια περιφέρεια θα είναι αυτές της Αννας Ροκοφύλλου και του εκπροσώπου του ΕΦΚΑ Οµηρου Τσάπαλου. Ακόμα, πολιτεύονται οι δικηγόροι Εβίτα Βαρελά και Φαίδρα Τσαλαχούρη, ο επικεφαλής των νοσηλευτών του «Ευαγγελισμού» Δημήτρης Πιστόλας, ο καθηγητής νοηματικής Χρήστος Δαγρές, η διαμεσολαβήτρια Πώλα Δαμιανού,  η Ελληνολίβυα πολιτικός μηχανικός Σακίμπ Μαριάμ και η Θέκλα Παρασκευούδη.

Στον Νότιο Τοµέα της Β’ Αθηνών, το δυνατό νέο όνοµα είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, που θα βρεθεί απέναντι στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο ∆ένδια. Ο ∆ιονύσης Χατζηδάκης, που εκλέγεται στην περιοχή, στηρίζει την πρόεδρο των βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα, η οποία έχει ως βάση το Παλαιό Φάληρο. Αλλες υποψηφιότητες θα είναι αυτές του στιχουργού Ποσειδώνα Γιαννόπουλου και του ηθοποιού Σταύρου Νικολαΐδη. Ακόμα, υποψήφιοι θα είναι ο Τάσος Κορίλλης, καθηγητής Χημείας στο Κολλέγιο Ψυχικού, ο Μιχάλης Κουμεντάκος, πνευμονολόγος και πρώην πρόεδρος ΝΟΔΕ, ο Νίκος Κανέλλος, οικονομολόγος, διδάκτωρ του ΕΜΠ και τομεάρχης Ερευνας και Καινοτομίας της Ν.Δ. και τέλος η Παταπία Καπράλου, μαχόμενη δικηγόρος.

Στον ∆υτικό Τοµέα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα κοντραριστεί µε τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ µάχη θα δοθεί και µεταξύ του Γιάννη Λοβέρδου και της υφυπουργού Εργασίας Μαρίας Συρεγγέλα. Κρίσιµο θα είναι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θελήσει να κρατήσει αυτή την έδρα, εφόσον είναι εκ νέου υποψήφιος στην περιφέρεια που επέλεξε το 2019. Στην ίδια περιφέρεια υποψήφιοι επίσης θα είναι ο φαρµακοποιός Μπάµπης Καραθάνος, ο φοροτεχνικός Μπάµπης Καούκης και η δηµοσιογράφος του STAR Ρούλα Κουσκουρή. Ακόμα, ο Μπάμπης Αποσκίτης, ο Ηλίας Τσούνης, ο δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου Τάσος Καλλιάφας, η Ρομά Ισμήνη Λαζαροπούλου και η νεαρή οικονομολόγος και αντιδήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας Μαριάννα Τουμαζάτου.

Στην Ανατολική Αττική, η απόσυρση της Γεωργίας Μαρτίνου ανοίγει δρόµο για τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα. Στην ίδια περιοχή υποψήφιοι θα είναι οι «παλιοί» Μάκης Βορίδης, Σοφία Ζαχαράκη, Γιώργος Βλάχος και Βασίλης Οικονόµου.

Στη Δυτική Αττική, εκτός των τριών βουλευτών, υποψήφιες θα είναι η Σουζάνα Καλτουρουμίδου, ψυχολόγος και αθλητική δημοσιογράφος και η Μαρία Πανοηλία, δικηγόρος στη Μάνδρα.

Στον Πειραιά, το σκηνικό θυµίζει ροντέο στην Α’ Πειραιώς, λόγω της εισόδου της ∆όµνας Μιχαηλίδου. Υποψήφιοι στη συγκεκριµένη περιφέρεια θα είναι ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος, ο στρατηγός Νίκος Μανωλάκος, η Νόνη ∆ούνια, ο Γιάννης Μελάς, ενώ ο έτερος βουλευτής Χριστόφορος Μπουτσικάκης φλερτάρει µε τη διεκδίκηση του ∆ήµου Πειραιά. Η εν λόγω περιφέρεια είναι από τους δυσκολότερους γρίφους για το Μαξίµου, ο οποίος θα γίνει ακόµα πιο περίπλοκος αν µπει στην εξίσωση και ο υποψήφιος δήµαρχος το 2019 Νίκος Βλαχάκος. Στη Β’ Πειραιά τη µάχη θα δώσουν ο ∆ηµήτρης Μαρκόπουλος, ο Γιάννης Τραγάκης, ο Γιώργος Βρεττάκος, ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα κ.ά.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης, οι ισορροπίες είναι λίγο-πολύ παγιωµένες, µε δεδοµένο ότι η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη δύσκολα θα είναι υποψήφια, ενώ ο παραολυµπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης που βολιδοκοπήθηκε κατευθύνεται προς το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Πιο δυνατή νέα είσοδος είναι αυτή του δηµάρχου Λαγκαδά Γιάννη Ταχµατζίδη, υποψήφιος είναι εκ νέου ο Παναγιώτης Κόκκορης, αλλά και ο αντιδήµαρχος της πόλης Σωκράτης ∆ηµητριάδης και ο δικηγόρος Νίκος Καραγιαννακίδης. Από το ψηφοδέλτιο αποσύρθηκε ο δηµοσιογράφος και αδελφός του Κυριάκου Βελόπουλου, ∆ηµήτρης Βενιέρης. Από την Αυτοδιοίκηση προέρχεται και η αντιδήμαρχος Κορδελιού Φωτεινή Πεσματζόγλου-Δεβετζή, ενώ υποψήφια για πρώτη φορά θα είναι η δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΘ, Αφροδίτη Νέστορα. Για πρώτη φορά θα δοκιμαστεί ο επιχειρηματίας Μάριος Δράμαλης που δραστηριοποιείται στο κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υποψήφια θα είναι η γιατρός, αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μαρία Χατζηδημητρίου, η Τάνια Κιουμουρτζίδου, ιατρική φαρμακευτική αντιπρόσωπος και η επιχειρηματίας Σμάρω Μανιάτη.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης, ο πρώτος επιλαχών του 2019 Φάνης Παππάς θα επιχειρήσει να διεµβολίσει τον βουλευτή και στενό πολιτικό φίλο του Αντώνη Σαµαρά, ∆ηµήτρη Βαρτζόπουλο. Εκ νέου υποψήφιες θα είναι οι πολιτεύτριες του 2019, η προϊσταμένη της διεύθυνσης παροχών του ΕΦΚΑ Κατερίνα Ζιούτα και η επιχειρηματίας Χριστίνα Ανατολίτη-Πλάρα. Νέα υποψήφια η δημοτικής σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη Αρτεμις Αγαθοκλέους, ενώ επίσης για πρώτη φορά πολιτεύεται η καθηγήτρια Αγγλικών Μαρία Γιαννοπούλου. Στο ψηφοδέλτιο μπαίνουν, επίσης, ο επιχειρηματίας Νίκος Βιδάλης και οι πολιτικοί μηχανικοί Σοφία Λαβασά και Παναγιώτης Θεοδώρου.

Στην περιφέρεια

Κανονική «σφαγή» γίνεται στην Ηλεία, όπου θα πολιτευτεί ο ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος. Ο κ. Αβραµόπουλος λέγεται ότι συναντήθηκε µε τον απερχόµενο βουλευτή Κώστα Τζαβάρα. Η παρουσία του, συνδυαστικά µε την επιστροφή του πρώην υπουργού Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, σηµαίνει... εκκαθάριση για τις ανδρικές υποψηφιότητες του νοµού. Ηδη, ο Χρήστος Σούλης µετακόµισε στον Βόρειο Τοµέα, ενώ µάχη θα δοθεί µεταξύ του εκδότη της «Πατρίδος» Λευτέρη Βαρουξή και του Νίκου Καλάκου, πολιτικού φίλου του Άδωνι Γεωργιάδη.

Στην Κορινθία, η Μαριλένα Σούκουλη θέλει πίσω την έδρα που έχασε στο Εκλογοδικείο από τον Κώστα Κόλλια, ενώ «ντέρµπι» θα έχουµε στην Κεφαλονιά ανάµεσα στον νυν βουλευτή Παναγή Καπάττο και τον καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια, αν και η Ν.∆. κινδυνεύει να χάσει την εν λόγω µονοεδρική.

Στη Λάρισα, η πρώην υποψήφια δήµαρχος της πόλης Ρένα Καραλαριώτου επιχειρεί να µπει σφήνα στην τριπλέτα του Χρήστου Κέλλα, του Μάξιµου Χαρακόπουλου και της Στέλλας Μπίζιου, ενώ από κοντά παρακολουθεί ο πρώην πρόεδρος της ΝΟ∆Ε Χρήστος Καπετάνος.

Στη Χαλκιδική, θα έχουµε ντέρµπι µεταξύ του πρώην βουλευτή Ευθύµιου Καρανάσιου και του ξενοδόχου Γρηγόρη Τάσσιου, ενώ στη ∆ράµα ο πρώην βουλευτής ∆ηµήτρης Κυριαζίδης θέλει πίσω την έδρα του από τον νυν, Κωνσταντίνο Μπλούχο.

Στην Ξάνθη, ο πρώην βουλευτής µε το ΠΑΣΟΚ ∆ηµήτρης Σαλτούρος επιχειρεί να «σπάσει» τον νυν βουλευτή Μιχάλη Τσιλιγγίρη, ενώ στην Καστοριά η διευθύντρια του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, επιθυµεί να υποσκελίσει τον νυν βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια και να πάρει πίσω την έδρα που κατείχε ως το 2019.

Στην Κοζάνη, όπου βρέθηκε ο πρωθυπουργός, η Ν.∆. αντιµετωπίζει πολιτικό πρόβληµα και ούτως ή άλλως η περιφέρεια χάνει µία έδρα, συνεπώς η Ν.∆. θα εκλέξει στην καλύτερη περίπτωση τρεις από τους τέσσερις βουλευτές της (Σ. Κωνσταντινίδης, Π. Βρυζίδου, Μ. Παπαδόπουλος, Γ. Αµανατίδης). Στα Γρεβενά, η µάχη δίνεται εκ του µηδενός, µε δεδοµένη την καρατόµηση του Ανδρέα Πάτση. Εκεί καλές πιθανότητες έχει ο πρώτος επιλαχών του 2019 Θανάσης Σταυρόπουλος, αν η Ν.∆. κερδίσει τη µονοεδρική, την οποία θα επισκεφθεί τις επόµενες µέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στα Χανιά, ο θάνατος του Μανούσου Βολουδάκη αλλάζει τα δεδοµένα. Τη μάχη του σταυρού θα δώσει ο πρώην υποψήφιος περιφερειάρχης το 2019 Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ενώ υποψήφιος θα είναι και ο νεοορκισθείς βουλευτής Γιάννης Κασσελάκης. Στο Ηράκλειο, ο παρ’ ολίγον βουλευτής του 2019 Γιάννης Πασπάτης θα προσπαθήσει να «χτυπήσει» τον Μάξιµο Σενετάκη, ενώ είσοδο κάνει ο Κώστας Κεφαλογιάννης της γνωστής οικογένειας. Στη Λέσβο µένει να φανεί αν θα είναι υποψήφιος ο πρώην Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ ήδη εκεί δοκιµάζει τις δυνάµεις του ο δηµοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης.

Οσο για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, πέραν του ∆υτικού Τοµέα και του Εβρου, όπου έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρίτη του υποψηφιότητα θα είναι στη Λάρισα, όπου θα µεταβεί την ερχόµενη Πέµπτη.\

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις