Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σεισμός σε Τουρκία - Συρία: Περισσότερα από 260 παιδιά δίχως όνομα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία

AP PHOTO/GHAITH ALSAYED

AP PHOTO/GHAITH ALSAYED

Χωρίς κανένα στοιχείο για τα ίδια ή τους γονείς τους

Ετικέτες χωρίς ονόματα έχουν στα κρεβάτια τους στα νοσοκομεία εκατοντάδες μωρά που ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα μετά τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία.

Τα παιδιά αυτά μεταφέρθηκαν τραυματισμένα στα νοσοκομεία αφού ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα και παραμένουν αγνώστων στοιχείων, καθώς οι γονείς τους είναι είτε νεκροί ή δεν μπορούν να εντοπιστούν.

Όπως μεταδίδει σε ρεπορτάζ του το BBC που βρέθηκε στα τραυματισμένα παιδιά στο νοσοκομείο της πόλης των Αδάνων, γιατροί ταΐζουν με μπιμπερό στη ΜΕΘ ένα τραυματισμένο κοριτσάκι έξι μηνών του οποίου οι γονείς δεν μπορούν να βρεθούν.

Ο σεισμός τους πήρε τα σπίτια, τώρα και τα ονόματά τους. Η Δρ Nursah Keskin πιάνει το χέρι του κοριτσιού που νοσηλεύεται στην εντατική - γνωστό μόνο από την ετικέτα στο κρεβάτι του: "Ανώνυμη". Το κοριτσάκι έχει πολλαπλά κατάγματα, ένα μαυρισμένο μάτι και το πρόσωπό της είναι μελανιασμένο - αλλά φαίνεται να χαμογελάει.

"Ξέρουμε πού βρέθηκε και πώς ήρθε εδώ, όμως δεν μπορούμε να βρούμε μια διεύθυνση. Η έρευνα συνεχίζεται", αναφέρει η γιατρός.

Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις είναι παιδιά που διασώθηκαν από κτίρια που κατέρρευσαν σε άλλες περιοχές και μεταφέρθηκαν στα Άδανα επειδή το νοσοκομείο είναι ακόμη όρθιο.

Πολλά άλλα ιατρικά κέντρα στη ζώνη της καταστροφής έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί ζημιές. Τα Άδανα έγιναν κόμβος των διασωστικών συνεργείων.

Νεογέννητα μωρά μεταφέρθηκαν σε αυτό το νοσοκομείο εσπευσμένα από μαιευτήριο που είχε πληγεί σοβαρά στην πόλη Iskenderun.

Τούρκοι αξιωματούχοι υγείας λένε ότι σε όλη τη ζώνη καταστροφής της χώρας υπάρχουν σήμερα περισσότερα από 260 τραυματισμένα παιδιά, τα οποία δεν έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν

Ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σημαντικά καθώς από τις έρευνες θα προσεγγίζονται περισσότερες περιοχές και θα δοθεί μια πληρέστερη εικόνα της κλίμακας των αστέγων.

Οι διάδρομοι είναι γεμάτοι επιζώντες από τον σεισμό που κείτονται σε καροτσάκια, άλλοι είναι τυλιγμένοι σε κουβέρτες σε στρώματα σε έναν χώρο έκτακτης ανάγκης. Ο χειρουργικός θάλαμος είναι επίσης γεμάτος με τραυματισμένα παιδιά.

Ένα κορίτσι που οι γιατροί λένε ότι είναι πέντε ή έξι ετών κοιμάται και είναι συνδεδεμένο με ενδοφλέβιες ορούς. Έχει τραύμα στο κεφάλι και πολλαπλά κατάγματα. Το κοριτσάκι δεν έχει καταφέρει να τους πει το όνομά της, έχει μόνο οπτική επαφή και κάνει χειρονομίες.

"Λόγω του σοκ, αυτά τα παιδιά δεν μπορούν πραγματικά να μιλήσουν. Ξέρουν τα ονόματά τους. Μόλις σταθεροποιηθούν μερικές ημέρες αργότερα μπορούμε να προσπαθήσουμε να μιλήσουμε", εξηγεί η γιατρός.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι προσπαθούν να αντιστοιχίσουν τα παιδιά που δεν έχουν αναγνωριστεί με διευθύνσεις. Αλλά συχνά οι διευθύνσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από χαλάσματα. Σε τουλάχιστον 100 περιπτώσεις, ανώνυμα παιδιά έχουν ήδη τεθεί υπό φροντίδα.

Τα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με αναρτήσεις που δείχνουν αγνοούμενα παιδιά, δίνοντας λεπτομέρειες για το σε ποιον όροφο ζούσαν σε κτίρια που κατέρρευσαν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μπορεί να έχουν διασωθεί και να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Επιζώντες συγγενείς και αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας ταξιδεύουν μεταξύ νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων προσπαθώντας να τα βρουν.

Οι τραυματίες συνεχίζουν να φτάνουν στο νοσοκομείο των Αδάνων σε κατάσταση σοκ,εξαντλημένοι.

Η Δρ Keskin έχασε συγγενείς της στο σεισμό και κατέφυγε στο νοσοκομείο με τα παιδιά της όταν χτύπησαν οι μετασεισμοί. "Είμαι καλά, προσπαθώ να είμαι καλά, γιατί τα παιδιά μας χρειάζονται πραγματικά" αναφέρει.

"Αλλά λέω, δόξα τω Θεώ, έχω ακόμα τα παιδιά μου. Δεν μπορώ να σκεφτώ μεγαλύτερο πόνο για μια μητέρα από το να χάσει το παιδί της".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις