Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τουρκία: Μαρτυρίες για τον φονικό σεισμό - «Τα σπίτια έχουν κοπεί σαν χαρτόκουτα» λέει μέλος της ΕΜΑΚ

Τουρκία: Μαρτυρίες για τον φονικό σεισμό...

Η ΕΜΑΚ διέσωσε 6χρονη από τα συντρίμμια

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες Ελλήνων για τον σεισμό στην Τουρκία που είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι είτε είχαν πάει για ταξίδι στη χώρα ενώ τις τουρκικές αρχές συνδράμει και η ελληνική αποστολή, με τις συνθήκες να είναι πολύ δύσκολες.

Η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, έφτασε στην Τουρκία με C-130. Μαζί του, 21 πυροσβέστες από την πρώτη ΕΜΑΚ με δύο ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Όπως λέει στο Mega, μέλος από την ομάδα της ΕΜΑΚ που έσπευσε στην Τουρκία και ήδη επιχείρησε στα συντρίμμια σώζοντας μια 6χρονη και έναν 50χρονο, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του βρίσκονται μπροστά σε μια ολοκληρωτική καταστροφή.

«Είναι τα σπίτια τα οποία έχουν κοπεί σαν χαρτόκουτα, γερμένα το ένα δίπλα στο άλλο, είναι κάτι που δεν το βλέπεις, δεν μπορείς να το φανταστείς ότι γίνεται, πέρα από τα σπίτια που έχουν γκρεμιστεί ολοκληρωτικά» δηλώνει ενώ η νύχτα που έρχεται αναμένεται το ίδιο δύσκολη.

Στην εκπομπή, μίλησαν επίσης Έλληνες που είναι στην Τουρκία.

Ο κύριος Γιάννης μένει μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη. Οι στενοί συγγενείς του από την περιοχή Τοκατσλί στην Αντιόχεια, του έστειλαν τις φωτογραφίες της καταστροφής. Ο κεντρικός δρόμος έχει διαλυθεί, με τη γη να έχει ανοίξει σε διάφορα σημεία και λίγα μέτρα από εκεί η ορθόδοξη εκκλησία κατεστραμμένη. Οι δικοί του άνθρωποι σώθηκαν, αλλά πολλοί φίλοι τους δεν στάθηκαν τυχεροί. «Ναοί δεν υπάρχουν, τίποτα δεν υπάρχει».

Ο Νίκος Καρύδας βρίσκεται στην περιοχή Γκαζιαντέπ που επίσης χτυπήθηκε ανελέητα και τραβάει με την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου εικόνες καταστροφής. Το βράδυ και εκείνος έμεινε μέσα στο αυτοκίνητό του, σε υπαίθριο πάρκινγκ. «Όπου υπήρχε πάρκινγκ, υπήρχαν και αυτοκίνητα εκεί».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αντιόχειας λέει ότι κάτοικοι της κοινότητας βρίσκονται ακόμα κάτω από τα συντρίμμια.

Επίσης, ο Αλέξανδρος Παπαδάτος, ένας από τους Έλληνες που έζησε τον φονικό σεισμό και αυτές τις ημέρες έτυχε να βρίσκεται στη περιοχή, επέστρεψε στην Ελλάδα και μίλησε στον Alpha.

«Ήταν μία συγκλονιστική εμπειρία. Δεν εύχομαι σε κανέναν να τη ζήσει. Εγώ βρισκόμουν στην περιοχή για λίγες ημέρες για επαγγελματικούς λόγους. Είχα προγραμματίσει να φύγω τη Δευτέρα και δυστυχώς με πρόλαβε ο σεισμός. Την ώρα του σεισμού, ήμουν στο ξενοδοχείο και κοιμόμουν όπως ο περισσότερος κόσμος. Βγαίνοντας από το ξενοδοχείο, συνειδητοποίησα το μέγεθος της καταστροφής. Γύρισα και είδα το ξενοδοχείο και διαπίστωσα ότι το διπλανό κτήριο δεν υπήρχε. Μέσα στο ξενοδοχείο ήταν κάποια δευτερόλεπτα που το αίσθημα ήταν απίστευτο. Ό,τι κι αν σας περιγράψω είναι πολύ λίγο» σημείωσε αρχικά ο κ. Παπαδάτος.

Και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Πήγα κάτω από ένα γραφείο να προστατευτώ. Βέβαια έπεσε το ρεύμα κι άρχισαν να πέφτουν αντικείμενα αλλά και σοβάδες από τους τοίχους. Τότε κατάλαβα ότι έχει αρχίσει η κατάρρευση του κτηρίου. Ήταν κάποια δευτερόλεπτα στον σεισμό, που λες ''τώρα θα πέσουμε''. Σε ένα κτήριο περίπου 20 ορόφων, εγώ βρισκόμουν στον 6ο. Πολύ άσχημο συναίσθημα, συγκλονιστική εμπειρία. Πρόλαβα να βγω από το ξενοδοχείο και κατευθύνθηκα σε μία μεγάλη αλάνα με πολύ κόσμο. Εκεί αντικρίσαμε το μέγεθος της καταστροφής».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις