Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Δημοσκόπηση: Η «ακτινογραφία» των αναποφάσιστων- Τι κυβέρνηση θέλουν μετά τις εκλογές

Δημοσκόπηση: Η «ακτινογραφία» των αναποφ...

Τα κριτήρια ψήφου

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις προθέσεις των αναποφάσιστών καταγράφει το δεύτερο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης του OPEN που διενήργησε η MRB.

Στο δεύτερο μέρος της μέτρησης, καταγράφονται τα κριτήρια ψήφου των αναποφάσιστων (ανέρχονται στο 16%), το τι κυβέρνηση επιθυμούν μετά τις εκλογές 2023, αλλά και το πώς κρίνουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Δημοσκόπηση OPEN: Η πρόθεση ψήφου

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30,2% (από 29,1% το Νοέμβριο) έναντι 24,3% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ (από 23%), δηλαδή διαφορά 5,9 ποσοστιαίων μονάδων. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με 10,5% (από 11,5%), το ΚΚΕ με 5% (5%), η Ελληνική Λύση με 4,4% (από 4,5%), το ΜέΡΑ25 2,9% (από 3%) και το κόμμα Έλληνες 2,5% (από 2,6%). Στο 16% η αδιευκρίνιστη ψήφος (7,6% λευκό/άκυρο/αποχή – 8,4% δεν ξέρω/δεν απαντώ).

Τα κριτήρια ψήφου των αναποφάσιστων

Οι αναποφάσιστοι, σε ποσοστό 86,2% θα ψηφίσουν με κριτήριο την ακρίβεια, σε ποσοστό 81,8% με κριτήριο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σε ποσοστό 74,3% με κριτήριο την εγκληματικότητα, σε ποσοστό 68,3% με κριτήριο τα ελληνοτουρκικά και σε ποσοστό 48,3% τις υποκλοπές.

Πώς κρίνουν οι αναποφάσιστοι τα μέτρα στήριξης

Σε ποσοστό 68,5% οι αναποφάσιστοι εκτιμούν πως η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ το 15% απαντά πως η κυβέρνηση έλαβε μέτρα στήριξης που της επιτρέπουν τα δημοσιονομικά. Το 5,1% θεωρεί πως η κυβέρνηση ήταν… περισσότερο γενναιόδωρη απ όσο έπρεπε.

Τι κυβέρνηση θέλουν οι αναποφάσιστοι

Σε ποσοστό 25% οι αναποφάσιστοι θέλουν οικουμενική κυβέρνηση μετά τις εκλογές, σε ποσοστό 12% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 6,6% κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και σε ποσοστό 6% κυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιο σενάριο συνεργασίας προτιμούν
 Στο σύνολο του δείγματος στο οποίο διενεργήθηκε η δημοσκόπηση και σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση ούτε στις πρώτες, ούτε στις δεύτερες εκλογές:

Το 20,1% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ
Το 15,2% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ
Το 9,6% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και μικρότερα κόμματα της αριστεράς
Το 6,6% κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ με ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα της Δεξιάς.

Κυβέρνηση συνεργασίας ή νέες εκλογές;
Το 49,4% απαντά πως θέλει κυβέρνησης συνεργασίας που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις πρώτες εκλογές, την ώρα που το 43,9% ζητεί διεξαγωγή νέων εκλογών.
Ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ, το 58% θέλει νέες εκλογές και το 35% κυβέρνηση συνεργασίας.
Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 62% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας και το 35% νέες εκλογές.
Ως προς τους αναποφάσιστους, το 51,9% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας εάν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το 39,8% θέλει τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Ποιο κόμμα θα ήθελαν να επικρατήσει στις εκλογές 2023

 Το 36,8% θέλει να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς εκλογές έστω και με μία ψήφο, ενώ το 30% θέλει επικράτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Κανένα κόμμα», απαντά το 19,8%, «άλλο κόμμα», απαντά το 9%.

Στον αντίποδα, το 36,6% θα ήταν ενοχλημένο εάν η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές έστω και με μια ψήφο διαφορά, ενώ το 35,1% θα ήταν ενοχλημένο σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Κανένα κόμμα», απαντά το 17,4%, «άλλο κόμμα», το 3,6%.

 Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 72,3% συσπείρωση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συσπείρωση 70,8%.

Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38,8% (άνοδος 0,7 μονάδων σε σχέση με το Νοέμβριο), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 30,4% (άνοδος 1,2 μονάδας σε σχέση με το Νοέμβριο). «Κανένας από τους 2 απαντά το 25% (25,7% το Νοέμβριο).

Κατά τα άλλα, οι πολίτες σε ποσοστό 88,6% απαντάνε πως θα ψηφίσουν με κριτήριο το θέμα της ακρίβειας, το 82,8% με κριτήριο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, το 75,3% με κριτήριο τα θέματα εγκληματικότητας και ασφάλειας, το 73,3% με κριτήριο τα ελληνοτουρκικά και την αντιμετώπιση των διμερών θεμάτων και το 51,3% με κριτήριο το θέμα των υποκλοπών.

 Την ίδια στιγμή, οι πολίτες σε ποσοστό 45,2% έχουν αρνητική εικόνα για τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ, ενώ το 31,6% θετική εικόνα. Το 23,2% απαντά πως δεν ξέρει.

Τα βασικότερα προβλήματα – Τι λένε για το καλάθι του νοικοκυριού
 Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες:

Ακρίβεια 46,3%
Έλλειψη διαφάνειας 15,6%
Ανεργία 11,3%
Ελληνοτουρκικά 8,2%
Πόλεμος στην Ουκρανία 4,8%

Τι λένε για το καλάθι του νοικοκυριού
 

Στην απάντηση εάν το «Καλάθι του νοικοκυριού» θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 69,5% απαντά σίγουρα ή μάλλον όχι (46,3% σίγουρα όχι, 23,2% μάλλον όχι) και το 26,1% απαντά σίγουρα ή μάλλον ναι (6,7% σίγουρα ναι, 19,4% μάλλον ναι).

 Επιπρόσθετα, το 50,3% απαντά πως η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας, ενώ το 42,1% απαντά είτε πως έλαβε όσα μέτρα επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, ή ότι ξεπέρασε οικονομικές δυνατότητες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις