Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο: Η Ουκρανία είναι ζωντανή όσο ποτέ

Ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο: Η...

Νέα βοήθεια 1,85 δισ. δολαρίων με Patriot και βόμβες ακριβείας ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Δεκτός με θερμά χειροκροτήματα έγινε στο Καπιτώλιο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την ομιλία του σε ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου, σε μια προσπάθεια του να πείσει βουλευτές και γερουσιαστές να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούν τον αγώνα της πατρίδας του απέναντι στους ρώσους εισβολείς.

Ύστερα από τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ζελένσκι κληθηκε να πείσει ένα δικομματικό ακροατήριο, στο πρώτο γνωστό ταξίδι του εκτός Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επανειλημμένως εκφράσει επιφυλάξεις αναφορικά με τη δαπάνη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Οι επευφημίες πολλών δευτερολέπτων συνεχίστηκαν καθώς ο Ζελένσκι έφτασε στο βήμα, ενώ αρκετοί βουλευτές άπλωσαν το χέρι τους για να σφίξουν το δικό του.

«Είναι πάρα πολύ για μένα», αστειεύτηκε ο Ζελένσκι όταν ξεκίνησε την ομιλία του.

 

Ο Ζελένσκι πέρασε το πρώτο μέρος της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, συναντώντας τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο πριν την ομιλία του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης.

Η ομιλία του Ουκρανού προέδρου στο Κογκρέσο ξεκίνησε με ένα σημείωμα ευγνωμοσύνης για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα της Ουκρανίας κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας και διαβεβαίωσε τους νομοθέτες ότι η Ουκρανία είναι «ζωντανή όσο ποτέ». (Ukraine is "alive and kicking", όπως χαρακτηριστικά είπε).

«Η μάχη δεν είναι μόνο για τη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια των Ουκρανών ή οποιουδήποτε άλλου έθνους που η Ρωσία σκοπεύει να κατακτήσει», είπε ο Ζελένσκι. "Ο αγώνας θα καθορίσει σε ποιον κόσμο θα ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας και μετά τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Θα καθορίσει αν θα είναι μια δημοκρατία Ουκρανών και Αμερικανών για όλους."

Βασικό στοιχείο της ομιλίας του Ζελένκσι ήταν το επόμενο πακέτο βοήθειας και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που βρίσκεται σήμερα στην Ουάσιγκτον. «Μπορείτε να επιταχύνετε τη νίκη μας», είπε, ένα δυνητικά ισχυρό επιχείρημα για τους Ρεπουμπλικάνους που είναι αναποφάσιστοι για το νομοσχέδιο για τις δαπάνες ενώπιον του Κογκρέσου.

«Τα χρήματά σας δεν είναι φιλανθρωπία», συμπλήρωσε ο Ζελένσκι. «Είναι επένδυση».

Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστώνει την αμερικανική ηγεσία για την ένωση της Ευρώπης ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα. «Η Ευρώπη είναι τώρα πιο δυνατή και πιο ανεξάρτητη από ποτέ», είπε. Η συγκράτηση της Ευρώπης ενωμένη τους επόμενους μήνες θα είναι μια βασική πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις υψηλές τιμές ενέργειας και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα για να σπάσει τη συμμαχική βούληση να στηρίξει το Κίεβο.

Οι αποφάσεις του Κογκρέσου, πρόσθεσε ο Ζελένσκι, μπορούν να σώσουν την Ουκρανία. «Ας ληφθούν αυτές οι αποφάσεις», ανέφερε σε μια έκκληση να εγκριθεί ο νέος γύρος σχεδόν 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Ο κ. Ζελένσκι προσέφερε στο Κογκρέσο ουκρανική σημαία από την Μπαχμούτ, ένα από τα μέτωπα όπου εκτυλίσσονται οι πιο σφοδρές συγκρούσεις. Είπε ότι του την έδωσαν «οι ήρωές μας» όταν βρισκόταν την προηγουμένη στο μέτωπο. «Όταν ήμουν στην Μπαχμούτ χθες, οι ήρωές μας μου έδωσαν τη σημαία, τη σημαία τους, το λάβαρο αυτών που υπερασπίζονται την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο με τίμημα τη ζωή τους», είπε προτού παραδώσει το ουκρανικό εθνικό σύμβολο με τις υπογραφές στρατιωτών στην απερχόμενη πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι και στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ως εκ του αξιώματός της πρόεδρο της αμερικανικής Γερουσίας.

Το όνομα του Ζελένσκι προστέθηκε σε έναν μακρύ κατάλογο ηγετών που έχουν εκφωνήσει ομιλία σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η πρώτη ήταν του βασιλιά Καλάκαουα της Χαβάης το 1874. Εν καιρώ πολέμου, εκφώνησαν ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι. Η σχετική λίστα περιλαμβάνει επίσης βασιλείς και τον πάπα Φραγκίσκο, τον μοναδικό προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που έχει ανέβει στο βήμα του ομιλητή.

Ήταν επίσης μια από τις τελευταίες φορές που η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι προέδρευσε της συνεδρίασης προτού οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν και επισήμως την πλειοψηφία στις 3 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις