Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τσίπρας: "Δεν κάνετε μηνύσεις γιατί φοβάστε, όχι γιατί είστε υπεράνω"

Τσίπρας: "Δεν κάνετε μηνύσεις γιατί...

Μητσοτάκης vs Τσίπρας με φόντο τις υποκλοπές

Συνέχισε τη σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη δευτερολογία του, λέγοντας ότι «το τελευταίο καταφύγιο των ενόχων είναι ο διχαστικός λόγος και η πατριδοκαπηλία».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στο ερώτημα που είχε θέσει προς τον πρωθυπουργό: «Δεν κατάλαβα, στο κρίσιμο ερώτημα που έθεσα "αν μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο", ποια ήταν η απάντησή σας; Τα υποκλαπέντα στοιχεία από την παρακολούθηση του κ. Φλώρου πού βρίσκονται, για ποιανού λογαριασμό; Εσείς μου διαβάσατε ένα κείμενο σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να ξέρει ο πρωθυπουργός τι κάνει η ΕΥΠ. Η απάντησή σας είναι ότι "δεν ξέρω ή όχι;"». Στο σημείο εκείνο ο κ. Τσίπρας διέκοψε την αγόρευσή του και κατέβηκε από το βήμα της Βουλής, δίνοντας τον λόγο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει.

Αφού ο κ. Μητσοτάκης πήρε τον λόγο για την τριτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στο βήμα της Βουλής κάνοντας μία δήλωση: «Εκφράζω την βαθύτατη ανησυχία μου γιατί έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα στον πρωθυπουργό -αν παρακολουθούνταν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων-, αλλά φρόντισε να μην απαντήσει και να εξέλθει της αίθουσας. Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν παίζουμε. Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε, ίσως φοβήθηκε γιατί του έθεσα το ερώτημα περί παραίτησης. Η εικόνα της αποχώρησης από την αίθουσα δίχως να απαντήσει θα τον ακολουθεί για πάντα».

Για τις νόμιμες παρακολουθήσεις επί των ημερών του, που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι «μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα δίχως εμείς να επικαλεστούμε το απόρρητο». Προσέθεσε ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία για τα οποία τον είχε ενημερώσει ο τότε διοικητής της ΕΥΠ. Ακολούθως απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Όλα τα στοιχεία για την περίοδο 2015-2019 υπάρχουν και μπορείτε να τα ερευνήσετε. Μπορείτε κύριε Μητσοτάκη να πείτε κι εσείς το ίδιο; Δεν απαντήσατε για το αν η πρωτοβουλία που πήρα χθες -που ζήτησε τα στοιχεία από την ΑΔΑΕ-, είναι σύμφωνη με το νόμο. Πάμε μαζί στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να ρωτήσουμε αν υπάρχουν τα στοιχεία παρακολουθήσεων. Σας καλώ να πάμε μαζί αύριο το πρωί. Υπήρχε εισαγγελική διάταξη που αφορούσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, υπήρχε διάταξη που αφορούσε υπουργό σας; Πάμε αύριο το πρωί να το διαπιστώσουμε. Αλήθεια τώρα θυμηθήκατε τι κάναμε εμείς με τις παρακολουθήσεις; Εδώ και 3,5 χρόνια τι κάνατε ενώ είχατε όλα τα στοιχεία; Σας προειδοποιώ, μην επιβαρύνετε την θέση σας με κατασκευές».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν ήταν μόνο το Documento που έκανε αποκαλύψεις αλλά και άλλες εφημερίδες όπως το Βήμα και τα ΝΕΑ. Σημείωσε ότι σύμφωνα με τις αποκαλύψεις υπήρχε ενιαίο κέντρο μεταξύ του παράνομου λογισμικού Predator και των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ. Υποστήριξε ότι δεν έχουν ασκηθεί μέχρι τώρα μηνύσεις γιατί τότε οι δημοσιογράφοι θα μπορούν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους παρουσιάζοντας τα στοιχεία που διαθέτουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την αποκάλυψη των New York Times ότι η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την άδεια στην Intellexa στις 15-11-2021 να εξάγει το λογισμικό Predator, κάτι που επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Είπατε ότι «ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο που λειτουργούσε το Predator και προσθέσατε ότι δεν γνωρίζατε από ποιον γίνονταν οι παρακολουθήσεις. Ενώ δεν γνωρίζατε δίνατε άδεια για εξαγωγή του Predator;».

Υπερασπίστηκε την μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα λέγοντας ότι «είναι μεγάλη μεταρρύθμιση που γίνεται με ευθύνη μιας ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που καταθέτουν στην κυβέρνηση το πόνημά τους, το οποίο εμείς ακολούθως καταθέσαμε αυτούσιο. Μας ρωτάτε γιατί το καταθέσαμε πριν τις εκλογές. Γιατί γνωρίζαμε ποιες είναι οι πιέσεις της ολιγαρχίας και δη της τραπεζοκρατίας με την οποία έχετε ειδική σχέση, και δικαιωθήκαμε μετά τις εκλογές. Το πρώτο που έκανε η κυβέρνησή σας ήταν να φέρει τροπολογίες για να αλλάξετε τον ποινικό κώδικα και περάσατε διάταξη για την ασυλία στα στελέχη των τραπεζών ώστε να μη κατάσχονται οι λογαριασμοί στελεχών που εμπλέκονταν σε παράνομες πράξεις».

Τέλος αναφέρθηκε στο επεισόδιο στο οποίος πρωταγωνίστησε νωρίτερα η Φωτεινή Πιπιλή, λέγοντας: «Πολλές φορές έχουν γίνει συνεδριάσεις με ένταση, είναι μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας. Θέλω να πιστεύω ότι το περιστατικό που προκάλεσε μία συμπαθής σε μένα συνάδελφος που σηκώθηκε και κατευθύνθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης δεν θα επαναληφθεί».

Μ. Κατρίνης: ‘’Η κυβέρνηση νομιμοποιεί την αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία παρακρατικών μηχανισμών.’’

 ‘’Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΕΥΠ, κινείται στη λογική της συγκάλυψης και της αναδρομικής νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών του παρακρατικού μηχανισμού που είχε στηθεί ‘’ τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Κατρίνης αφού για πρώτη φορά , μετά από 18 χρόνια, αφαιρείται από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, η αρμοδιότητα και η ευθύνη να ενημερώνει αυτόν που παρακολουθείται, αν από την παρακολούθηση δεν έχει προκύψει κάτι επιβαρυντικό.

Όπως είπε ‘’πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί την αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία. Η άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας θα γίνεται χωρίς αιτιολόγηση από ένα και μόνο πρόσωπο, κανείς δεν θα μπορεί να μάθει ή να ελέγξει, για ποιους ακριβώς λόγους ο εισαγγελέας επιτρέπει στην ΕΥΠ να τον παρακολουθεί.’’

Επισήμανε ότι σε οποιαδήποτε άλλη δυτική κοινοβουλευτική δημοκρατία, το σκάνδαλο των υποκλοπών θα είχε οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ‘’ Η Ελλάδα όμως, με αυτή την κυβέρνηση, μοιάζει όλο και λιγότερο με κοινοβουλευτική δημοκρατία δυτικού τύπου.΄΄

Ο κ.Κατρίνης κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις για όσα είπε στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ-1, λέγοντας:

‘’Μιλήσατε για κέντρα παρακολουθήσεων που υπάρχουν στη χώρα, σαν να μην είστε εσείς ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας.

Μιλήσατε για επιχειρηματικά συμφέροντα , που θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση, να υπονομεύουν τη λειτουργία της.

Αλήθεια, ποια είναι αυτά τα κέντρα κύριε Μητσοτάκη; Γιατί δεν τα κατονομάζετε; Μήπως γιατί είναι τα ίδια κέντρα που σας στήριξαν;

Ήταν αυτή μια τηλεοπτική συνέντευξη ενός υπεύθυνου πρωθυπουργού ή μήπως ένας δίαυλος για ανταλλαγή μηνυμάτων με εξωθεσμικούς παράγοντες;

Ανταλλαγή μηνυμάτων που μάλλον θυμίζουν ένα άλλο πλαίσιο, εκτός πολιτικής.’’

Ο Μιχάλης Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αφήσει εμπόρους και μεσάζοντες του παράνομου λογισμικού στο απυρόβλητο, προστατεύοντας τους με πρωτοφανή και προκλητικό τρόπο.

Αναρρωτήθηκε μάλιστα πότε η Δικαιοσύνη θα καλέσει τους κ.κ Λαβράνο, Μπίτζιο, Κίλιαν αλλά και τους κ.κ. Δημητριάδη και Κοντολέοντα.

‘’Η χώρα, με αυτές τις πρακτικές γυρίζει πολλά χρόνια πίσω .Ζούμε ξανά τις ημέρες της διακυβέρνησης του πατρός Μητσοτάκη.

Η υπόθεση δεν έκλεισε, παραμένει και θα συνεχίσει να παραμείνει ανοιχτή μέχρι την αποκάλυψη της αλήθειας. Και το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, θα αγωνιστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας΄΄ ανέφερε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεσμεύεται για ένα ισχυρό πλαίσιο που δεν θα επιτρέψει ποτέ πια την επανάληψη τέτοιων πρακτικών.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνουν:

-Την επαναφορά της ΕΥΠ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

- Την πλήρη αιτιολόγηση της άρσης του απορρήτου στη σχετική εισαγγελική διάταξη ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η νομιμότητά της

-Την αναδρομική κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους

-Την τελική απόφαση για παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας να λαμβάνει τριμελές δικαστικό συμβούλιο εφετών, απόφαση που θα γνωστοποιείται με πλήρη στοιχεία στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

‘’ Όσο και αν ενοχλεί τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ , η επιλογή του ΠΑΣΟΚ θα είναι η αυτόνομη πορεία.

Η δημοκρατία, η διαφάνεια. Πάνω σε αυτές τις αρχές στηρίζεται το κράτος δικαίου που θα εγγυηθεί τις ίσες ευκαιρίες και την ευημερία των πολιτών.’’

 

-----

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή με μια σκληρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μέχρι τώρα στάση του στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό «θράσος και δειλία».

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Το χαρακτηριστικό των ενόχων είναι το θράσος και η δειλία. Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος». Έκανε σύνδεση με τις τοποθετήσεις για το θέμα των πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά (χθες) λέγοντας: «Αυτό που σας βαραίνει πιο πολύ είναι ότι ακόμη και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας οι δύο πρώην πρωθυπουργοί λένε ότι η επίκληση του απορρήτου επιβαρύνει την δημοκρατία και την παράταξή σας. Οι σταγόνες που δέχεστε δεν είναι από την βροχή αλλά από την παράταξή σας».

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας έθεσε μια σειρά ερωτήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Ποιος αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση να πάρει στην ευθύνη του πρωθυπουργικού γραφείου την ΕΥΠ; Ποιος διόρισε επικεφαλής κάποιον που δε πληρούσε τα τυπικά, σύμφωνα με το νόμο, προσόντα; Ποιος αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης; Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών; Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή; Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Βήμα μάλιστα, τα οποία είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ; Ποιος; Κάποιος τρίτος; Εσείς τα αποφασίσατε όλα αυτά».

Διαβάστε σημεία από την πρωτολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: 

«Να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις.
Κρυφτήκατε 5 εβδομάδες από τη Βουλή.
Κρυφτήκατε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Προσπαθήσατε να καλύψετε τα ίχνη σας, όπως και τη σφραγίδα της συγκάλυψης, που δεν κρύβεται.
Την ενοχή σας τη δηλώνουν οι πράξεις σας οι ίδιες.
Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε, με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, να αλλάξει αυτό που ίσχυε από την Μεταπολίτευση και να αναλάβει την ΕΥΠ στο δικό του γραφείο – στο πρωθυπουργικό.
Έχετε το θράσος να κατηγορείτε δημοσιογράφους.
Βάλατε διοικητή της ΕΥΠ έναν άνθρωπο που δεν τηρούσε τα προσόντα που προβλέπονται από τον νόμο.
Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην Επιτροπή πρόσωπα κρίσιμα για την υπόθεση.
Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο προκειμένου να αδρανοποιήσει στην πράξη την Εξεταστική.
Ποιος αρνήθηκε να ζητήσει την συνδρομή της ΑΔΑΕ για να γίνει έλεγχος στους παρόχους με βάση τον νόμο για να αποκαλυφθεί εάν όλα αυτά είναι μυθεύματα.
Γιατί δεν πήγατε με τους υπουργούς σας στους παρόχους; Να δουν εάν υπάρχουν τα κινητά τους τηλέφωνα επισυνδεδεμένα;.
Εξαπατηθήκατε από ποιον; Από τον ανιψιό σας; Στο δικό σας μυαλό η εθνική ασφάλεια της χώρας είναι μια οικογενειακή υπόθεση.
Εσείς δηλώσατε στους Sunday Times ότι τον αποπέμψατε, φορτώνοντάς του την ευθύνη για τις παρακολουθήσεις, αλλά εκείνος είπε ότι τον παρακαλούσατε να μείνει.
Φέρτε εδώ τα πρακτικά να τελειώνει αυτό το παιχνιδάκι με τους θεσμούς.
Ας μας πει ο κ. Μητσοτάκης ποια είναι η αλήθεια.
Η αλήθεια είναι ότι είστε ένας εξαπατημένος και παραπλανημένος πρωθυπουργός από το ίδιο σας το αίμα ή είστε ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός;.
Ήρθατε εδώ ως θύμα και ζητάτε και τα ρέστα. Θύμα συκοφαντικών επιθέσεων, μυθευμάτων και σκευωρίας.
Αυτούς που λέτε “άθλιους δημοσιογράφους”, κάντε τους μια μήνυση. Αφού είναι συκοφάντες και άθλιοι, και όσα λένε είναι ψευδή, και σέρνουν την πολιτική ζωή στον βούρκο, γιατί δεν τους μηνύετε;
Απόδειξη της ενοχής σας είναι ότι, την ίδια στιγμή που δεν τους μηνύετε, τους απειλείτε. Τους λέτε ότι θα πάνε φυλακή.
Οφείλετε να αναγνωρίσετε ότι, στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, η δημοσιογραφική έρευνα συλλέγει στοιχεία και κάνει αποκαλύψεις. Τον λόγο, στην συνέχεια, έχει η Δικαιοσύνη.
Εάν όπως λέτε είστε αθώος… ιδού η Ρόδος.
Αν είστε αθώος, αποχαρακτηρίστε τώρα το απόρρητο.
Ελάτε να πάμε τώρα στους παρόχους. Δώστε στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων που είχαν αποσπαστεί από το γραφείο σας για να διαχειρίζονται τα παράνομα λογισμικά της ΕΥΠ.
Χθες, απηύθυνα ένα αίτημα στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να αναζητήσει τα στοιχεία που επικαλείστε ότι δεν υπάρχουν.
Όλος ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια.
Διαβάζω διαρροές και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, ότι εκτροπή αποτελεί το να εφαρμοστεί ο νόμος και να πάρουμε τα στοιχεία.
Εάν αποδειχτεί ότι ψεύδεστε, θα παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη».

 

Tα ξίφη τους διασταυρώνουν στη Βουλή Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών. Πριν λίγο (13.00) ολοκληρώθηκε η ομιλία του Πρωθυπουργού ενώ αυτή την ώρα στιο βήμα είναι ο κ. Τσίπρας.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού

«Στα τέλη Αυγούστου είχα προαναγγείλει ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί η προστασία, η λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας και η λειτουργία των επικοινωνιών. Αφού είχε ήδη αντικατασταθεί η ηγεσία της ΕΥΠ και είχε καθιερωθεί διπλός έλεγχος στις νομιμες επισυνδέσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

«Να θυμίσω ότι το πλαίσιο προστασίας των επικοινωνιών στη χώρα μας νομοθετήθηκε το 1994» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως τότε μόνο ένας στους διακόσιους Έλληνες είχε κινητό, το διαδίκτυο δεν υφίστατο και ο όρος κυβερνοασφάλεια ήταν παντελώς άγνωστος. «Αυτή η πρώτη νομοθεσία έχει παραμείνει πρακτικά ακίνητη» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως είναι «προφανές ότι η σημερινή έκρηξη της τεχνολογίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εργαλεία από το παρελθόν». Έτσι, «Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται να οριοθετήσει ένα νέο πεδίο στο οποίο οφείλουν να κινούνται όλοι. Στην ανάγκη καθιέρωσης ενός νέου πλαισίου θεωρώ ότι συμφωνούμε όλοι, ακόμα και όσοι διατυπώνουν ενστάσεις επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου. Κοινή βάση θα πρέπει να αποτελεί ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να εμποδίζει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους όπως η ΕΥΠ ή η αντιτρομοκρατική».

Από εδώ και στο εξής διοικητής της ΕΥΠ θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός - Ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ, κ. Τσίπρα

«Παρακολούθησα τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές. Πιστεύω ότι ο εισηγητής και οι βουλευτές μας έχουν αναδείξει επαρκώς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Να αναφέρω εν τάχει τις επτά τομές που επιφέρει» συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως «κάποιες από τις προβλέψεις που νομοθετούμε καθιστούν τη χώρα πρωτοπόρα στην Ευρώπη με εμβληματική την καθολική απαγόρευση εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών».

«Τομή πρώτη, ποια τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ. Από εδώ και στο εξής θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. Ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ κ. Τσίπρα. Το ακούσατε καλά;» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Παράλληλα συστήνεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπίας για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών ενώ αποκτά η ΕΥΠ μονάδα εσωτερικού ελέγχου.

Τομή δεύτερη, γίνεται πιο αυστηρός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας»...

Τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου

«Με την τρίτη τομή τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου. Το αίτημα πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια την αναγκαιότητα της άρσης και θα πρέπει να συμφωνούν δύο και όχι ένας εισαγγελέας» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «Όταν αφορά αιρετά πρόσωπα, θα πρέπει να συνοδεύεται από την έγκριση του Προέδρου της Βουλής.

«Τέταρτη τομή η ενημέρωση όποιου τίθεται σε παρακολούθηση μετά την παρέλευση τριών ετών. Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που έχουν μεγαλύτερες χρονικές περιόδους που μεσολαβεί μεταξύ της παρακολούθησης και της δυνατότητας ενός πολίτη να πληροφορηθεί»...

Η λειτουργία τέτοιων λογισμικών στο εξής θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει ως δέκα έτη κάθειρξη

«Τομή πέμπτη αποτελεί το ίδιο το πρωτόκολλο το οποίο καταργεί την έως τώρα υποχρεωτική και χωρίς χρονική προθεσμία καταστροφή του υλικού της επισύνδεσης. Ο φάκελος θα κρατείται μετά από δέκα χρόνια και θα συντάσσεται έκθεση. Αν κάποιος αμφισβητήσει τους λόγους της παρακολούθησης θα μπορεί να την προσβάλει ως άδικη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις τομές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Η δημοσιοποίηση υποθέσεων αυτού του χαρακτήρα δεν πρέπει να γίνονται ούτε ανεύθυνα, ούτε επιπόλαια».

«Με την έκτη τομή απαγορεύονται πλήρως οι χρήσεις κακόβουλων λογισμικών από οποιονδήποτε ιδιώτη. Η λειτουργία τέτοιων λογισμικών στο εξής θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει ως δέκα έτη κάθειρξη. Αλλά και η εμπορία και η κατοχή επανέρχεται στον ποινικό κώδικα από τον οποίο εξοβελίστηκε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019»...

Είναι μια παρέμβαση η οποία ξεπερνά κενά και διορθώνει δυσλειτουργίες

«Συνενώνουμε τις δομές για την κυβερνοασφάλεια και ενσωματώνουμε 12 ενωσιακές κατευθύνσεις οι οποίες προστατεύουν την ιδιωτικότητα» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Είναι μια παρέμβαση η οποία ξεπερνά κενά, διορθώνει δυσλειτουργίες που θέλω να θυμίσω ότι αμέσως μόλις εντοπίστηκαν τις αναγνώρισα και δεσμεύτηκα να τις διορθώσω. Νέο, διαυγές πλαίσιο λειτουργίας στην άρση του απορρήτου. Περιλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων και των φορέων στη διάρκεια της διαβούλευσης. Δεν πρόκειται για μια επικίνδυνη διεύρυνση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας αλλά για την όσο πιο ακριβή περιγραφή της».

Όταν όλοι προσπαθούμε να κάνουμε πιο ανεκτή την καθημερινότητα εσείς κ. Τσίπρα στήνετε πάλι το δικό σας καλάθι της αθλιότητας και του διχασμού

«Είναι ένα νομοσχέδιο ευρύ, σημαντικό για να χωρέσει στο κλειστό περιβάλλον των τοξικών φημών που το συνοδεύουν» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής. «Όλες οι χώρες αμύνονται στο διεθνή πληθωρισμό. Κάποιοι στην Ελλάδα κατασκευάζουν το δικό τους πληθωρισμό από αλλεπάλληλες λίστες παρακολουθήσεων. Αυτό το εβδομαδιαίο σίριαλ της αθλιότητας χωρίς ποτέ να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς. Το βάρος της απόδειξης το έχει αυτός που κατηγορείται, όχι αυτός που κατηγορεί. Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη σκευωρία της Νοβάρτις» είπε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε: «Δεν είχατε ποτέ τα κότσια κ. Τσίπρα να ζητήσετε μία συγνώμη από αυτούς που στήσατε στα μανταλάκια. Φτάσανε να ισχυριστούν τα φιλικά σας μέσα ότι σώθηκε στο Μάτι σώθηκε η γυναίκα και τα παιδιά του Κ. Πιερρακάκη με το predator και αυτό σας έφταιγε όταν κάνατε κρουαζιέρα»... «Ισχυρισμοί χωρίς την παραμικρή απόδειξη και εκτοξεύονται σε μια περίοδο που η Πολιτεία και οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας πως «όταν όλοι προσπαθούμε να κάνουμε πιο ανεκτή την καθημερινότητα με αυξήσεις, επιδοτήσεις, εσείς στήνετε πάλι το δικό σας καλάθι της αθλιότητας και του διχασμού. Τελευταία εμπλέκετε και τις Ένοπλες Δυνάμεις και το πρόσωπο του αρχηγού κ. Φλώρου, το τελευταίο σκαλί της αθλιότητας. Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που ξεκινά το εθνικό καθήκον. Δεν θα αφήσω τα αντιπολιτευτικά τερτίπια στην Ελλάδα να γίνονται θέμα σχολιασμού στον τουρκικό τύπο.

Δεν θα δεχθούμε μαθήματα από αυτούς που διαφώνησαν με όλες τις αμυντικές συμφωνίες, από αυτούς που είπαν όχι στα νέα Ραφαλ και στις φρεγάτες μας. Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βγάλει άκρη στο σκοτεινό λαβύρινθο της λάσπης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο εθνικός συκοφάντης τώρα σκέφτεται πως θα αποκαλύψει τον πραγματικό του στόχο. Το ομολογεί. Δεν είναι άλλος από την εγκυρότητα των εκλογών. Δικαιώνονται όσοι υποστήριζαν ότι ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να βρει τρόπο να δικαιολογήσει την ήττα του σε λίγους μήνες. Περισσότερο παρά ποτέ αναγκαιότητα της χώρας επιμένω είναι η σταθερότητα, η συνέπεια και η συνέχεια».

 

AΠΕ-ΜΠΕ

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ Τα ξίφη τους θα διασταυρώσουν σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών. Οι πέντε ερωτήσεις που έχει καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο ζήτημα θα αποτελέσουν την… σπίθα, σε μια συζήτηση η οποία αναμένεται να φουντώσει από το «καλημέρα». Το πιθανότερο σενάριο θέλει την αντιπολίτευση να καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας (μετά και τα όσα είπαν οι φορείς στη συνεδρίαση της Επιτροπής) και την κυβερνητική πλειοψηφία να την απορρίπτει.

Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα εστιάσει ο Μητσοτάκης
 

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν στη φαρέτρα τους όπλα τα οποία θα χρησιμοποιήσουν. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κινηθεί στη γραμμή που έχει χαράξει εδώ και καιρό η κυβέρνηση, θα επισημάνει ότι ναι μεν τον πλαίσιο ήταν θολό, αλλά ουδέποτε η πολιτεία έχει προμηθευτεί παράνομα λογισμικά όπως το Predator. Κυρίως, όμως, θα εστιάσει στις προτεινόμενες ρυθμίσεις, όπως την αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, αλλά και το γεγονός ότι μπαίνει μια ακόμα δικλείδα ασφαλείας σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων.

Η ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος στον πυρήνα της τοποθέτησης Τσίπρα
 

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα «προβάλει» τις αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων. Ειδικότερα θα εξηγήσει γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «ο ιθύνων νους που έστησε τον παρακρατικό μηχανισμό και έδινε τις εντολές για τις παρακολουθήσεις είτε μέσω επίσημων επισυνδέσεων της ΕΥΠ είτε μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator». Παραλληλα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι έχει πληγεί ο πυρήνας της δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος, «διότι εκτός από τους πολιτικούς σας αντιπάλους, συνεργάτες, υπουργούς, κυβερνητικούς αξιωματούχους που διαχειρίζονταν μεγάλα κονδύλια και κοινοτικούς πόρους, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, τα νέα δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι παρακολουθούσατε μέχρι και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και εδώ και σχεδόν τρεις µήνες Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Καραµαλάκη, την εισαγγελέα της ΕΥΠ, κα Βλάχου, καθώς και τον οικονομικό Εισαγγελέα, κ. Χρήστο Μπαρδάκη που χειρίζεται σημαντικές υποθέσεις οικονομικής διαφθοράς, κ.α.».

 Είναι σαφές ότι η σημερινή συζήτηση στη Βουλή θα δημιουργήσει νέα πολιτικά δεδομένα, με την κυβέρνηση να θέλει να «κλείσει» τη συζήτηση όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ (και μέσω της Επιτροπής Θεσμών) θα επιμείνει να αναδεικνύει το ζήτημα, βάζοντάς το επιτακτικά στην πολιτική ατζέντα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις