Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Σαφάρι ΑΑΔΕ για μαζικούς ελέγχους επιχειρήσεων και επαγγελματιών

Σαφάρι ΑΑΔΕ για μαζικούς ελέγχους επιχει...

Από τον Μάρτιο

Έρχεται σειρά ελέγχων, που θα διενεργούν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, από τον προσεχή Μάρτιο, με την ταχύτατες διαδικασίες σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ενώ το αποτέλεσμά τους θα κοινοποιείται σε πραγματικό χρόνο στους ελεγχόμενους.

Στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί θα έχουν την βοήθεια της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής «ElenxisLive». Παράλληλα οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν μαζί τους tablet την ώρα που θα διενεργούν το φορολογικό έλεγχο.

Έτσι θα μπορούν να βλέπουν το οικονομικό προφίλ και το «φορολογικό παρελθόν» του επαγγελματία ή της επιχείρησης και να προχωρούν επί τόπου και με ταχείς διαδικασίες σε διασταυρώσεις στοιχείων, να ελέγχουν τη γνησιότητα ή  μη των αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές, να εκδίδουν φύλλα και αναφορές για τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Με τα tablet ανά χείρας οι ελεγκτές:

Θα έχουν τη δυνατότητα να «τσεκάρουν» επί τόπου και με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners),
Θα ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA.
Θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων.
Θα εκδίδουν σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.
Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι οι επιτόπιοι έλεγχοι με tablets θα επεκταθούν και στα πρατήρια καυσίμων αλλά και γενικότερα σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία και διάθεση πετρελαίου.

Σύμφωνα με το προγραμματισμό για το 2023, η ΑΑΔΕ έχει δώσει ήδη εντολές για τη διενέργεια 44.400 φορολογικών ελέγχων, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες οδηγίες.  Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70%  θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Στο μεταξύ μετά τη ψηφιακή εφαρμογή «Αppodixi» μέσω της οποίας οι πολίτες σκανάρουν τις αποδείξεις από το κινητό τους και να ελέγξουν τη γνησιότητά τους θα ενεργοποιηθεί μια νέα πλατφόρμα όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν είτε επώνυμα είτε ανώνυμα φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις