Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Μεγάλη ικανοποίηση και χαρά για την πραγματοποίηση της Λιτανείας του Αγίου Ανδρέα έπειτα από 4 ολόκληρα χρόνια

Πάτρα: Μεγάλη ικανοποίηση και χαρά για τ...
Μαρτάτος Tάκης

Ο κόσμος που περίμενε κατά μήκος της διαδρομής της πομπής ένιωσε ιερό δέος αντικρίζοντας την Τιμία Κάρα του Πολιούχου να περνάει από μπροστά του

Βλέποντας τον βροχερό και κρύο καιρό που επικρατεί από το πρωί της Πέμπτης 1η Δεκεμβρίου 2022, πολλοί Πατρινοί σχολίαζαν πως την ημέρα της εορτής  του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέου την Τετάρτη 30/11, ο καιρός «κράτησε», δεν έβρεξε και έτσι κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί η λιτανεία της ανθοστόλιστης Τιμίας Κάρας του Αγίου, Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου και της εικόνας του. Το σημαίνον πραγματικά γεγονός είναι πως χρειάστηκε να κυλήσουν 4 σχεδόν χρόνια προκειμένου να γίνει η λιτανεία. Η τελευταία φορά ήταν στην εορτή του Αγίου στις 30 Νοεμβρίου του 2019, προ δηλαδή covid 19.

Το Νοέμβριο του 2020 έχοντας ξεκινήσει το 2ο και πολύμηνο λοκντάουν, τα πράγματα ήταν τότε απαγορευτικά και ανατρέχοντας στο αρχείο μας είδαμε πως ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος είχε πραγματοποιήσει μία λιτή και συμβολική περιφορά της Τιμίας Κάρας γύρω από τον Ιερό Ναό του Πολιούχου ενώ όπως όλοι θυμόμαστε, δεν επιτρεπόταν στους πιστούς να πλησιάσουν στο ναό για να προσκυνήσουν.

Πέρυσι την ημέρα της εορτής του Αγίου είχε κάνει πρωτοφανή κακοκαιρία με θυελλώδεις ανέμους και δυνατή βροχή (είχαν μάλιστα προκληθεί και ζημιές σε περιοχές της Πάτρας όπως η Παραλία Πατρών, τα Βραχνέικα, κ.α.) με συνέπεια να μην διεξαχθεί η λιτάνευση ενώ παράλληλα και η σκιά του covid 19 συνέχιζε να είναι παρούσα.

Έτσι φέτος σαν ο Άγιος Ανδρέας θαυματουργικά μετά από τόσο καιρό, να επέτρεψε να γίνουν όλα όπως είχαν προγραμματιστεί και ομολογουμένως όσοι βρέθηκαν στους δρόμους, απ’ όπου πέρασε η λιτανεία και ήσαν αρκετοί (θα μπορούσε να είναι περισσότεροι αλλά ο καιρός νωρίς το πρωί ήταν βροχερός αποθαρρύνοντας πολλούς) ένιωσαν ιερό δέος και  τιμή παρακολουθώντας την Τιμία Κάρα, καλαίσθητα στολισμένη και τοποθετημένη σε στρατιωτικό όχημα, να περνάει μπροστά τους με όλες τις δέουσες τιμές. Στην αρχή της λιτανείας ήταν η Μπάντα του Δήμου Πατρέων και ακολουθούσε η αντιπροσωπεία σπουδαστών του Πανεπιστημίου Πατρών με τη σημαία και το έμβλημα του που είναι η εικόνα του Αγίου Ανδρέα στον χιαστό σταυρό. Στην πομπή συμμετείχαν επίσης μαθητές από δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Πάτρας, το Μουσικό σχολείο της πόλης που επίσης έδωσε έναν ξεχωριστό γιορτινό τόνο, άλλες αντιπροσωπείες όπως του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών, πρόσκοποι αλλά και η Δημοτική Φιλαρμονική Μουσική του γειτονικού Δήμου των Λεχαινών Ηλείας που επίσης είχε μία ξεχωριστή παρουσία.

Όλοι οι προσκεκλημένοι αρχιερείς με επικεφαλής τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο ακολούθησαν την πομπή με τη συμμετοχή και πολλών ιερέων ενοριών της Μητροπόλεως Πατρών ενώ στην ουρά της πομπής ήσαν οι επίσημοι με επικεφαλής τον Αχαιό εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τον εορτάζοντα Υφυπουργό εξωτερικών, αρμόδιο για τον απόδημο ελληνισμό, Ανδρέα Κατσανιώτη.

Από κάποιους σχολιάστηκε η απουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου μιας και είναι αλήθεια πως κατά το παρελθόν σχεδόν πάντα είχαμε την υψηλή παρουσία του εκάστοτε Προέδρου, από την εποχή του Αχαιού Κωστή Στεφανόπουλου έως τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  Προκόπη Παυλόπουλο. Βέβαια αρκετοί δικαιολόγησαν το γεγονός πως μεσούσης της εβδομάδος που έπεσε φέτος η εορτή του Πολιούχου, πράγματι το πρόγραμμα της Προέδρου θα ήταν βεβαρημένο αλλά και πως η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα έρθει και θα τιμήσει  την περιοχή της Αχαΐας στις 13 Δεκεμβρίου 2022, στις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς κατακτητές.

Να αναφέρουμε τέλος πως η διάθεση του κόσμου και η γενική ατμόσφαιρα ήταν χαρμόσυνη. Η πόλη είχε φωτιστεί και γιορτινά – Χριστουγεννιάτικα από την παραμονή, την Τρίτη το βράδυ και οι ευχές για χρόνια πολλά με υγεία ήσαν συνεχείς.

Επίσης εντύπωση έκανε το γεγονός πως ουδείς έδειξε να δυσανασχετεί με την ουρά που είχε σχηματιστεί και την αναμονή για να προσκυνήσει την Τιμία Κάρα και τον Χιαστό Σταυρό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και επίσης στο μυαλό όλων έμεινε χαραγμένο και αυτό που είπε στην ωραία ομιλία του στην πολυαρχιερατική Θεία λειτουργία την Τετάρτη 30/11 το πρωί ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου, κ.κ. Ιερόθεος πως η Πάτρα έχει την μοναδική ευλογία να είναι η μοναδική πόλη του ελλαδικού χώρου όπου έχει μαρτυρήσει ένας Άγιος και μάλιστα ο Πρωτόκλητος Άγιος Ανδρέας.

Στον πανηγυρικό εσπερινό την παραμονή, την Τρίτη 29/11 μίλησε ο νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός ενώ στον μεθεόρτιο εσπερινό και παράκληση την Τετάρτη 30/11 το απόγευμα προέστη και μίλησε ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον Bυζαντινό εκκλησιαστικό χορό «Εύφωνον» του Καθεδρικού Ναού της Του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη του συγκεκριμένου ναού, κ. Στυλιανού Ζαχαρίου που έψαλε και έδωσε το δικό του μουσικό χρώμα στην ιερά αγρυπνία την Τρίτη 29/11 στις 22.00.

Τέλος να σημειώσουμε πως το γενικό πρόσταγμα για τον εορτασμό είχε ο πρωτοσύγκελος, αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος και πράγματι όλα κύλησαν ομαλά ενώ είχαν έρθει και αρκετοί προσκυνητές από άλλες περιοχές όπως από το Κιάτο, την Αθήνα, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, την Κεφαλονιά, κ.α.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις