Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

«”Κόκκινο” στο Πράσινο Σημείο»

«”Κόκκινο” στο Πράσινο Σημείο»

Άρθρο της Ομάδας Εργασίας #Περιβάλλον της δημοτικής παράταξης σπιράλ

Η συντονισμένη συνεργασία σύσσωμης της αντιπολίτευσης και της συντονιστικής επιτροπής της Παραλίας έβαλαν «κόκκινο» και πέτυχαν να ακυρώσουν τον σχεδιασμό της απερχόμενης δημοτικής αρχής του Δήμου Πατρέων να εγκαταστήσουν Πράσινο Σημείο στη θέση Παλουργιά της Ενότητας Παραλίας. Παρά τη θαρραλέα παραδοχή του Αντιδήμαρχου Νίκου Ασπράγκαθου για αναγνώριση του λάθους και ανάληψη της ευθύνης, δεν ακυρώνονται οι υπόγειες μεθοδεύσεις και οι εν κρυπτώ αποφάσεις. 

Εκτός αυτού, θα πρέπει να επισημανθεί και η αδράνεια και αργοπορία της δημοτικής αρχής, την ώρα που τα Πράσινα Σημεία προβλέπονταν στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης του Δήμου Πατρέων που είχε εγκριθεί από το 2016. Σήμερα –έξι χρόνια μετά!- θα ξεκινούσε η έγκριση εγκατάστασης για το πρώτο Πράσινο Σημείο.

Επαναλαμβάνουμε ότι το σπιράλ επικροτεί τη φιλοσοφία των Πράσινων Σημείων, η οποία βοηθά στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Ωστόσο επισημαίνουμε ότι η επιλογή τους θα πρέπει να γίνεται με ορθά και τεκμηριωμένα κριτήρια, η διαδικασία επιλογής να είναι σύμφωνη με τα εγκεκριμένα Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων (Περιφερειακό και Τοπικό) και τους σχετικούς νόμους και να έχει προηγηθεί ευρεία τοπική διαβούλευση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση στην τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς. 

Σημειώνουμε εξάλλου το γεγονός ότι το «αναβληθέν» έργο κάλυπτε μόνο το 1/4 των αναγκών των κατοίκων της πόλης και μόνο το 2% του στόχου των ετήσιων ποσοτήτων ανακύκλωσης (990 τόνοι).

Οι πολίτες, τέλος, θα πρέπει να βλέπουν τα Πράσινα Σημεία ως μια βασική συνιστώσα της ανακύκλωσης που βοηθάει στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και όχι σαν μια περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής τους. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, διεθνώς τα Πράσινα Σημεία είναι σχεδόν μέσα στον αστικό ιστό. Αν θέλουμε να έχουμε μια ορθή και βιώσιμη διαχείριση αστικών αποβλήτων, πρακτικές και νοοτροπίες κοινωνιών «μακριά από την αυλή μας και οπουδήποτε αλλού» δεν χωρούν. Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετά πετυχημένα παραδείγματα λειτουργίας Πράσινων Σημείων, όπως στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, στον Δήμο Χαϊδαρίου και αλλού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις