Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ρωσία: Ασφυκτικές απαγορεύσεις στην ΛΟΑΚΤΙ κοινότητα

Ρωσία: Ασφυκτικές απαγορεύσεις στην ΛΟΑΚ...

Το ρωσικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που απαγορεύει την «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα» μεταξύ ενηλίκων

Το κοινοβούλιο της Ρωσίας ενέκρινε νομοσχέδιο που διευρύνει την απαγόρευση της «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδας» και περιορίζει την «επίδειξη» της ΛΟΑΤΚΙ συμπεριφοράς, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη κάθε έκφραση τρόπου ζωής των ατόμων που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.

 Σύμφωνα με το νέο νόμο, ο οποίος εξακολουθεί να χρειάζεται την έγκριση της άνω βουλής και του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, οποιαδήποτε ενέργεια ή πληροφορία που θεωρείται απόπειρα προώθησης της ομοφυλοφιλίας -είτε δημόσια, διαδικτυακά είτε σε ταινίες, βιβλία ή διαφημίσεις- μπορεί να επισύρει βαρύ πρόστιμο.

Προηγουμένως, ο νόμος απαγόρευε μόνο την προώθηση του τρόπου ζωής των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που απευθύνεται σε παιδιά. Το νέο νομοσχέδιο απαγορεύει επίσης την «επίδειξη» αυτού του είδους της συμπεριφοράς στα παιδιά.

Σύμφωνα με Ρώσους βουλευτές, κατέληξαν σε αυτή την απόφαση προκειμένου -όπως λένε- να υπερασπιστούν τις παραδοσιακές αξίες του «ρωσικού κόσμου» ενάντια στη φιλελεύθερη Δύση, που υποστηρίζουν ότι είναι αποφασισμένη να τις καταστρέψει – ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται επίσης όλο και περισσότερο από αξιωματούχους ως μια από τις δικαιολογίες για τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 
Οι αρχές έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τον υφιστάμενο νόμο για να σταματήσουν τις πορείες υπερηφάνειας των ομοφυλοφίλων και να συλλάβουν ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ο νέος νόμος έχει σκοπό να απομακρύνει εντελώς από τη δημόσια ζωή τους λεγόμενους «μη παραδοσιακούς» τρόπους ζωής των LGBT που εφαρμόζουν οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες, οι αμφιφυλόφιλοι και οι τρανς.

«Υβριδικός πόλεμος»
«Οι ΛΟΑΤΚΙ σήμερα είναι στοιχείο του υβριδικού πολέμου και σε αυτόν τον υβριδικό πόλεμο πρέπει να προστατεύσουμε τις αξίες μας, την κοινωνία μας και τα παιδιά μας», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Αλεξάντερ Κινστέιν, ένας από τους αρχιτέκτονες του νομοσχεδίου.

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι η ασάφεια της γλώσσας του νομοσχεδίου δίνει χώρο σε ευρεία ερμηνεία, αφήνοντας τα μέλη της LGBT κοινότητας σε κατάσταση μεγαλύτερης αβεβαιότητας.

 Η Ξένια Μιχαήλοβα, από την ομάδα υποστήριξης LGBT Vykhod, είπε ότι τα γκέι μπαρ ή κλαμπ μόνο για ενήλικες πιθανότατα θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν, αν και ίσως χωρίς να επιτρέπεται η διαφήμιση τους κι ότι -επίσης- το φιλί μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δημοσίως μπορεί να εκληφθεί ως παράβαση.

Η ίδια πρόσθεσε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια θα άρχιζαν να φοβούνται ότι το κράτος μπορεί να αφαιρέσει την κηδεμονία από τα παιδιά τους με το σκεπτικό ότι τους επιδεικνύουν έναν ΛΟΑΤΚΙ τρόπο ζωής.

Ο νόμος προβλέπει πρόστιμα έως 400.000 ρούβλια (6.600 δολ.) για φυσικά πρόσωπα και έως 5 εκατομμύρια ρούβλια (82.100 δολ.) για νομικά πρόσωπα. Οι αλλοδαποί ενδέχεται να αντιμετωπίσουν 15 ημέρες σύλληψη και στη συνέχεια απέλαση.

Η Μιχαήλοβα είπε ότι η αρχική απαγόρευση -πριν από εννέα χρόνια- για την «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα» προς ανηλίκους είχε προκαλέσει ένα κύμα επιθέσεων στην LGBT κοινότητα και ότι θα μπορούσε τώρα να προκύψει ένα νέο «τσουνάμι», καθώς η τροπολογία στην πραγματικότητα λέει ότι «το κράτος δεν είναι ενάντια στη βία προς τα LGBT άτομα».

Η πολιτική επιστήμονας Εκατερίνα Σούλμαν είπε ότι ο νόμος στοχεύει στην απαγόρευση σε  οτιδήποτε δείχνει σχέσεις ή τάσεις LGBT ως «κοινωνικά αποδεκτές» ή «ίσες με τις λεγόμενες παραδοσιακές οικογενειακές σχέσεις ή σεξουαλικές σχέσεις».

Στην εφαρμογή TikTok επιβλήθηκε πρόστιμο 3 εκατομμυρίων ρουβλίων τον περασμένο μήνα για την προώθηση «βίντεο με θέματα LGBT», ενώ η ρωσική ρυθμιστική αρχή μέσων ενημέρωσης ζήτησε από τους εκδοτικούς οίκους να εξετάσουν την απόσυρση όλων των βιβλίων που περιέχουν «LGBT προπαγάνδα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις