Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

E.E.T.E.M -Ν.Τ Αχαΐας: Eπιστολή στον Πρωθυπουργό για τα προβλήματα των Μηχανικών ΤΕΙ

E.E.T.E.M -Ν.Τ Αχαΐας: Eπιστολή στον Πρω...

Τι αναφέρει

Η E.E.T.E.M -Ν.Τ Αχαΐας σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό Κυρικάκο Μητσοτάκη για τα προβλήματα των Μηχανικών ΤΕΙ αναφέρει:

"Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ


Κύριοι Υπουργοί


Η Διοικούσα Επιτροπή του Νομαρχιακού Τμήματος Αχαΐας της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, σας καλωσορίζει στην Αχαΐα και ζητά Άμεση συνάντηση μαζί σας για την παρέμβαση σας στους υπουργούς και στελέχη της Κυβέρνηση σας.

 

Με την παρόν έγγραφο εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια μας καθώς,  παρότι έχουν περάσει έξι(6) μήνες από την συγκρότηση της νέας Κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία πρόοδος ,στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του κλάδου των Μηχανικών ΑΤΕΙ.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι  ενώ έχουμε απευθυνθεί εγκαίρως με κάθε ενδεδειγμένο τρόπο (τηλεφωνικές οχλήσεις, έγγραφα, email και υπομνήματα)στα αρμόδια, για τα θέματα μας, Κυβερνητικά Στελέχη (Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς) δεν έχουν βρει τον χρόνο, για να μας δώσουν μια στοιχειώδη απάντηση στα θέματα που έχουν τεθεί υπόψη, πόσο μάλλον να προχωρήσουν σε μια συστηματική προσπάθεια προώθησης προς επίλυση αυτών.

Ειδικότερα, έχουμε απευθυνθεί :

Στην Υπουργό Παιδείας, κα Νίκη Κεραμέως, η οποία γνωρίζει τα προβλήματα του κλάδου μας  από τη θητεία της ως Υπεύθυνη για θέματα Παιδείας, την περίοδο που η ΝΔ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση. Όχι μόνο δεν βρήκε τον χρόνο να μας συναντήσει αλλά στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν συμπεριέλαβε κάποια ρύθμιση για την άμεση επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών ΑΤΕΙ, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις μας, ενώ φρόντισε να τακτοποιήσει τις όποιες εκκρεμότητες των Κολεγίων.


• Στον Υφυπουργό Παιδείας, κ. Βασίλη Διγαλάκη

• Στον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, κ. Απόστολο Δημητρόπουλο, ο οποίος αρχικά είχε ορίσει συνάντηση στις 30Οκτώβρη, την οποία ακύρωσε ανήμερα της πραγματοποίησής της και, παρά τις σχετικές μας οχλήσεις μέσω τηλεφώνου και email, δεν έχει ορίσει εκ νέου συνάντηση.

• Στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή.

• Στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εντούτοις δεν έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση ούτε με τους άμεσους συνεργάτες τουγια την επίλυση ενός ήσσονος σημασίας θέματος ! 

• Στον Γ. Γραμματέα Βιομηχανίας, κ. Πελοπίδα Καλλίρη, ο οποίος επίσης ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση, ανήμερα της πραγματοποίησής της και ακόμα περιμένουμε τον εκ νέου προγραμματισμό της.

• Στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη. Παρότι είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους άμεσους συνεργάτες του δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος σχετικά με τα θέματα που τέθηκαν υπόψη . 

• Στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη.

Θεωρούμε ότι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες Πτυχιούχοι Μηχανικοί ΤΕΙ στην άσκηση του επαγγέλματος τους, δεν επιδέχονται περαιτέρω αναβολής και πρέπει να τύχουν άμεσης παρέμβασης της Κυβέρνησης, έτσι ώστε να σταματήσει η Επαγγελματική-Κοινωνική & Πολιτική ΟΜΗΡΙΑ των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.

Η αδράνεια της Κυβέρνησης όσον αφορά την επίλυση των  θεμάτων που συνδέονται με την επαγγελματική πορεία του κλάδου μας, μας προκαλεί αναστάτωση την ώρα μάλιστα που διαπιστώνουμε ότι αρμόδιοι Υπουργοί της ασχολούνται επισταμένως με την ικανοποίηση, για δεύτερη φορά, των αιτημάτων των αποφοίτων των ιδιωτικών Κολεγίων.

Επιπρόσθετα με την στάση αυτή η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι συνεχίζει την πολιτική απαξίωσης πτυχιούχων ελληνικών κρατικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προς χάριν των συντεχνιών (ΤΕΕ-ΓΕΩΤΕΕ & Καθηγητικού κατεστημένου), πολιτική την οποία εφάρμοσε και η προηγούμενη Κυβέρνηση σε υπερθετικό βαθμό.

Πρόσφατη περίπτωση αποτελεί η έκδοση του ΠΔ 12/2020 ΦΕΚ17Α  «Οργανισμός του ΤΕΕ» με το οποίο επιχειρείτε να «νομιμοποιήσετε»  αναθέσεις έργων προς το ΤΕΕ πριμοδοτώντας το, αποκλειστικά σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού και κατά παράβαση των κανόνων περί αθέμιτου ανταγωνισμού δεδομένου ότι εν τοις πράγμασι ενισχύετε το ΤΕΕ και κατ’ επέκταση τα μέλη του διπλωματούχους μηχανικούς. Σημειωτέον ότι το ΤΕΕ έχει χαρακτηριστεί ως  «Ένωση Επιχειρήσεων» με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και έχει καταδικαστεί με πρόστιμο για παράβαση των διατάξεων περί αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας, στην οποία δραστηριοποιούνται και τα μέλη μας, Πτυχιούχοι  Μηχανικοί των ΤΕΙ και επιπροσθέτως έχουν εκδοθεί παλαιότερες ναι νέες αποφάσεις του ΣτΕ, που εγκαλούν την Πολιτεία (εκάστοτε Κυβέρνηση), για την ΑΜΕΣΗ έκδοση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων. (Αριθμός 678/2005, Αριθμός 3/2018, Αριθμός 1754/2021

Παράνομο το «Μητρώο» Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε. του ΤΕΕ,

με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας


Δεν δικαιολογείται δε ως τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας να αναλαμβάνει και να διαχειρίζεται αποκλειστικά και μόνο αυτό, όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα έργων Μηχανικού και τα σχετικά Μητρώα τα οποία πρέπει να ανήκουν στο Κράτος ή δύναται να ανατίθενται από αυτό με νόμιμες διαδικασίες σε τρίτους μετά από σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Ευελπιστώντας ότι η στάση αυτή των Κυβερνητικών στελεχών (Υπουργών -    Γ. Γραμματέων)δεν εκφράζει την συνολική πολιτική της Κυβέρνησης έναντι του κλάδου μας,             

Ζητάμε,

Την παρέμβασή σας, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες επίλυσης  των δίκαιων  αιτημάτων μας:

1. Άμεση έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που εκκρεμούν  

2. Αναθεώρηση όλων των διατάξεων που ρυθμίζουν τα επαγγελματικά θέματα των Μηχανικών ΤΕΙ 

3. Θεσμική –νομοθετική κατοχύρωση  της ΕΕΤΕΜ προκειμένου να είναι σε θέση να  υποστηρίζει αποτελεσματικά τα συμφέροντα των μελών της.

 • Να επαναφέρει την αρμοδιότητα έκδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων στο Υπουργείο Παιδείας

• Να συνεργασθεί άμεσα με τον Φορέα των Μηχανικών ΤΕΙ, (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.)  προκειμένου να βρεθεί  μια κοινά αποδεκτή λύση. 

• Η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναμόρφωση της αναχρονιστικής νομοθεσίας (1930 έως 1980) που αναφέρεται σε ολιστικά επαγγελματικά δικαιώματα ειδικοτήτων Πολυτεχνικών, Γεωπονικών αλλά και των Οικονομικών Σχολών υπό το πρίσμα του σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας και με βάση τα σημερινά προγράμματα σπουδών στα Τ.Ε.Ι και στα Πανεπιστήμια.

• Να εξετάσει ως βάση συζήτησης, την νομοτεχνικά επεξεργασμένη πρόταση νόμου που είναι κατατεθειμένη στη Βουλή, αλλά και την αντίστοιχη που είχε κατατεθεί ενωρίτερα στο Υπουργείο παιδείας, ως καθ΄ύλην αρμόδιο,  η οποία περιλαμβάνει επαγγελματικές δραστηριότητες για τους Μηχανικούς ΤΕΙ και ισοτίμων σχολών, τεκμηριωμένες από τα αρμόδια Ακαδημαϊκά  Συμβούλια των Τμημάτων ΤΕΙ. 

Επειδή τα στελέχη της Κυβέρνησης σας απαξιούν μέχρι σήμερα να συνατηθούν θεσμικά και να συζητήσουν τα μακροχρόνια προβλήματα του κλάδου μας, Ζητάμε τον Άμεσο προγραμματισμό συνάντησης μαζί σας, ευελπιστούμε στην θετική αναταπόκριση σας". 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις