Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Συρία: Πάνω από 30 νεκροί από τουρκικές αεροπορικές επιδρομές - «Ήρθαμε τελικά μια νύχτα ξαφνικά…»

Συρία: Πάνω από 30 νεκροί από τουρκικές ...

Δείτε το βίντεο

Οι τουρκικές επιδρομές που έχουν ξεκινήσει στη βόρεια Συρία έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 31 ανθρώπων, οι οποίοι είναι στην πλειονότητά τους Κούρδοι μαχητές και Σύροι στρατιώτες, σύμφωνα με νέο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε χθες βράδυ και σήμερα πριν από την αυγή ο τουρκικός στρατός στις επαρχίες Ράκα και Χασάκε (βορειοανατολικά) και Χαλέπι (βόρεια) κόστισαν τη ζωή σε 18 Κούρδους μαχητές και μέλη τοπικών συμμαχικών δυνάμεων, 12 Σύρους στρατιώτες καθώς και σε έναν άμαχο, ανέφερε το Παρατηρητήριο που διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία. Τραυματίστηκαν επίσης 40 άνθρωποι.

Βίντεο - Ο Ερντογάν δίνει την εντολή της επέμβασης
 

Στο μεταξύ, την εντολή για το χτύπημα σε Συρία και Ιράκ φέρεται να την έδωσε ο Ερντογάν επιστρέφοντας από Ινδονησία. Μάλιστα, στη δημοσιότητα δόθηκε και το σχετικό βίντεο όπου ο Τούρκος πρόεδρος δίνει την εντολή για την επιχείρηση στον υπουργό Άμυνάς του.

 

Ο υπουργός Άμυνας του δείχνει σε χάρτη τις περιοχές που θα πραγματοποιηθούν τα χτυπήματα, ωστόσο στο βίντεο έχει ‘θολωθεί’ ο χάρτης, για να μην φαίνονται τα σημεία των επιθέσεων.

 

Πηγές Τουρκικού υπουργείου Άμυνας: «Ενημερώσαμε ΗΠΑ και Ρωσία»
 

Όπως μετέδωσε στο ethnos.gr η ανταποκρίτρια στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας διαψεύδουν ότι η Άγκυρα διαβουλεύτηκε πριν από την επιχείρηση, παρά μόνο «ενημέρωσαν» λίγο πριν πραγματοποιηθεί, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό.

 

να το συζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Τζο Μπάιντεν στο Μπαλί της Ινδονησίας, ενώ κι η Ρωσία έδωσε την άδεια να ανοίξει ο εναέριος χώρος στη βόρεια Συρία για να πραγματοποιηθεί η αεροπορική επέμβαση.

«Ήρθαμε τελικά μια νύχτα ξαφνικά…»
Η τουρκική κυβέρνηση αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης επιχαίρουν την επιχείρηση, χρησιμοποιώντας μάλιστα και τον στίχο του τραγουδιού «Μπορεί μια νύχτα να έρθουμε ξαφνικά» για να τονίσουν ότι η Τουρκία υλοποιεί τις απειλές της.
 
«Ήρθε η ώρα του λογαριασμού», έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο δικό του μήνυμα για την επιχείρηση, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, αναφέρει αντίστοιχα: «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας, που φώτισαν ξαφνικά τη νύχτα και τη μετέτρεψαν σε μέρα, ζητούν από τους προδότες να λογοδοτήσουν ένας προς ένας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τους προδότες να πληρώσουν το τίμημα. Είθε ο Κύριός μου να προστατέψει τους ήρωες στρατιώτες μας και να τους χρίσει νικητές».

Η ηγέτης του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, ευχήθηκε επίσης επιτυχία στον τουρκικό στρατό. «Εύχομαι επιτυχία στον τουρκικό στρατό για τη διασυνοριακή επιχείρηση που ξεκίνησε αργά το βράδυ. Ο Θεός μαζί σας! Ελπίζω όλα να εξελιχθούν σύμφωνα με το εθνικό αίσθημα. Είναι μια δύσκολη διαδικασία, ο Θεός να την κάνει εύκολη», δήλωσε.
Αντιδρά το φιλοκουρδικό κόμμα
Το φιλο-κουρδικό κόμμα HDP αντέδρασε στις αεροπορικές επιδρομές και κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει τις επιχειρήσεις το συντομότερο δυνατό.
«Προφανώς, η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει αυτό που δεν κατάφερε με το ISIS σε αυτά τα εδάφη, καταπατώντας το διεθνές δίκαιο. Οι επιθέσεις δεν είναι για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συνόρων, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αντίθετα αυξάνουν τις απειλές και τους κινδύνους κατά της Τουρκίας. Δεν είναι οι Κούρδοι που αποτελούν απειλή για την Τουρκία, αλλά το ISIS και τα παρακλάδια του, που ευδοκιμούν στις περιοχές διαβίωσης των Κούρδων. Η εξουσία ΑΚΡ-ΜΗΡ οδηγεί τη χώρα στο βάλτο. Η κυβέρνηση AKP-MHP, που δεν μπορεί να διαχειριστεί τη χώρα και προσπαθεί να παρατείνει τη ζωή της με τη στρατηγική της εσωτερικής πίεσης και της εξωτερικής σύγκρουσης, παρασύρει τη χώρα μέρα με τη μέρα σε ένα μεγάλο βάλτο. Καλούμε εθνικούς και διεθνείς δημοκρατικούς κύκλους, αντιπάλους του πολέμου να καταδικάσουν αυτήν την επίθεση και να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια σε αυτήν την άδικη επίθεση. Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτές τις επικίνδυνες πρωτοβουλίες και να μην γίνεται μέρος αυτής της συνωμοσίας».

πηγή ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις