Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γιατί οι παιδίατροι προτείνουν την επιστροφή της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους

Γιατί οι παιδίατροι προτείνουν την επιστ...

«Δεξαμενές των λοιμώξεων τα παιδιά»

Την έντονη ανησυχία της για τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού, γρίπης και αναπνευστικών ιώσεων στα παιδιά εξέφρασε την Πέμπτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, η οποία με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας ζητεί την άμεση λήψη προληπτικών μέτρων, προκειμένου να μην υπάρχει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

«Στα ιατρεία ήδη επικρατεί “πανικός” και ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Ανησυχώ για το τι θα γίνεται και τι θα αντιμετωπίσουμε τον Ιανουάριο» τόνισε, μιλώντας o παιδίατρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας.

Οι Έλληνες παιδίατροι ζητούν την άμεση επαναφορά της μάσκας, σε όλους τους κλειστούς χώρους, αρχής γενομένης από τις σχολικές αίθουσες, την χρήση συσκευών καθαρισμού αέρα στις τάξεις και το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού για όλα τα παιδιά και τους εφήβους 5- 17 ετών.

 «Δεξαμενές των λοιμώξεων τα παιδιά»
«Υπάρχει μεγάλη αύξηση των σοβαρών μικροβιακών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Πνευμονίες, ιογενείς πνευμονίες, ωτίτιδες, βαριές ωτίτιδες, μαστοειδίτιδες, γαστρεντερίτιδες, λαρυγγίτιδες. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι λοιμώξεις συνοδεύονται με έντονο βήχα που διαρκεί έως 10 ημέρες» εξηγεί  ο κ. Νταλούκας.

«Η επιστροφή της χρήσης της μάσκας στους κλειστούς χώρους είναι ο μόνος τρόπος να προστατευτούν όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και οι γονείς και οι παππούδες τους, καθώς τα παιδιά μεταφέρουν στο σπίτι τα μικρόβια και ολόκληρες οικογένειες ταλαιπωρούνται. Μάλιστα υπάρχουν και αρκετά παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με βαριές λοιμώξεις του αναπνευστικού» τόνισε.

Και συνέχισε «Τα παιδιά αποτελούν δεξαμενές των λοιμώξεων. Υπάρχει ένας αριθμός παιδιών, ηλικίας 2-3 ετών, που γεννήθηκαν λίγο πριν ή μέσα στην πανδημία του κορονοϊού και δεν έχουν έρθει σε επαφή με τις λοιμώξεις αυτές. Δεν έχουν το ανοσοποιητικό να αντιμετωπίσουν αυτούς τους ιούς και είναι ευάλωτα. Φέτος, εμείς οι παιδίατροι έχουμε δει λοιμώξεις που δεν είχαμε τα προηγούμενα έτη. Είναι ήδη βεβαρημένη η κατάσταση. Στα ιατρεία ήδη επικρατεί “πανικός” και ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Ανησυχώ για το τι θα γίνεται και τι θα αντιμετωπίσουμε τον Ιανουάριο».

«Εμείς συστήνουμε την επιστροφή της μάσκας σε όλους κλειστούς χώρους όχι μόνο στα σχολεία. Όχι υποχρεωτικά αλλά να υπάρξει ισχυρή σύσταση. Πρέπει να υπάρξει μίας περίοδος προσαρμογής, καθώς ξαφνικά τα ανοίξαμε όλα για τα παιδιά. Εμείς ως παιδίατροι έχουμε πει στους γονείς να δίνουν μάσκες στα παιδιά τους και να τα προτρέπουν να τις φοράνε μέσα στις τάξεις. Όμως, οι γονείς μάς έχουν καταγγέλλει ότι τα παιδιά τους δέχονται bullying από τους συμμαθητές τους που δεν φορούν μάσκες. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να υπάρξει σύσταση από το Υπουργείο Υγείας για την χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους. Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε την χρησιμότητα της μάσκας» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, κ. Νταλούκας.

Σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις της προέδρου του ΕΙΝΑΠ, κ. Ματίνα Παγώνη, η οποία ανέφερε πως «για εμένα προσωπικά τα παιδιά δεν χρειάζεται να φορέσουν ακόμη μάσκα στα σχολεία. Δεν έχουμε αριθμό που να πιέζει την κατάσταση», ο κ. Νταλούκας τόνισε πως «δεν μπορεί μπορεί όλοι οι παιδίατροι να συμφωνούμε και η κ. Παγώνη να μας ακυρώνει όλους».

Ολόκληρη η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας και τις νέες μεταλλάξεις της Όμικρον, η οποία μεταδίδεται αστραπιαία και όλα δείχνουν πως θα κυριαρχήσει φέτος τον χειμώνα, όπως προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC) σε επιδημιολογική του έκθεση.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC), η BQ.1 θα έχει μολύνει το 80% του πληθυσμού της Ευρώπης μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ εκτιμά ότι θα έχουμε άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού τις επόμενες εβδομάδες. Το ECDC μάλιστα χαρακτηρίζει την μετάλλαξη BQ.1, συμπεριλαμβανομένων των υποκατηγοριών της, ως “ιδιαίτερα σημαντική”;. Ήδη η BQ.1.1 έχει εντοπιστεί σε 29 χώρες όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μάλιστα, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, το μεταλλαγμένο στέλεχος BQ.1 μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας, προκαλώντας συχνές επαναμολύνσεις.

Δεδομένων των:

Χαμηλών θερμοκρασιών και της μεταφοράς του συνόλου σχεδόν των δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους
Της παρέλευσης σημαντικού χρονικού διαστήματος από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού έναντι του Covid παιδιών και εφήβων
Της παρατηρούμενης αυξημένης νοσηρότητας, τόσο του ιού της γρίπης αλλά και άλλων αναπνευστικών ιών με αποτέλεσμα την αύξηση της προσέλευσης παιδιατρικών ασθενών στις εφημερίες των νοσοκομείων
Προτείνουμε:

1. Την καθολική εφαρμογή προστατευτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους
2. Την χρήση συσκευών καθαρισμού αέρα σε όλες τις τάξεις όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων
3. Το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης εμβολιασμού έναντι του Covid για όλα τα παιδιά και τους εφήβους 5- 17 ετών
 

πηγη: enikos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις