Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Δημήτρης Παπαϊωάννου: Φρενίτιδα για τα εισιτήρια της νέας του παράστασης- ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Δημήτρης Παπαϊωάννου: Φρενίτιδα για τα ε...

Το «INC» θα φιλοξενηθεί τον Ιανουάριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Χθες το απόγευμα η ουρά έξω από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ξεπερνούσε τα 50 άτομα. Από τις 10 το πρωί δε, και για τις περισσότερες ώρες της ημέρας, η ιστοσελίδα του, στην κατηγορία αγορά εισιτηρίων, είχε κατακλυστεί από χιλιάδες χρήστες με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η είσοδος σε αυτήν. Η μαζική αυτή «υστερία» θυμίζει εποχές από το παρελθόν, τότε που μεγάλα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής έρχονταν στην Ελλάδα και οι φανατικοί φαν τους στήνονταν από τα χαράματα έξω από τα εκδοτήρια προκειμένου να εξασφαλίσουν το μαγικό χαρτάκι.

Κι όμως, αυτή τη φορά είναι ένας Έλληνας καλλιτέχνης, με διεθνή βεβαίως σταδιοδρομία, που επιθυμούν διακαώς να απολαύσουν ζωντανά επί σκηνής, χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον σπουδαίο Δημήτρη Παπαϊωάννου ο οποίος θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά στα πάτρια εδάφη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τις 12 έως 27 Ιανουαρίου, τη νέα του παράσταση με τίτλο «ΙΝΚ».

Χθες, στις 10 το πρωί, ξεκίνησε η προπώληση των εισιτηρίων, εξ’ ου και ο συνωστισμός. Εξάλλου έχει γίνει πλέον συνήθεια οι παραστάσεις του υπερταλαντούχου σκηνοθέτη, χορογράφου, εικαστικού και περφόρμερ να γίνονται sold out μέσα σε λίγες ώρες. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι έσπευσαν να κλείσουν τα εισιτήρια τους από την πρώτη κιόλας ημέρα προκειμένου να είναι σίγουροι. Κάποιοι τα κατάφεραν, αρκετοί πάλι όχι γι’ αυτό και θα χρειαστεί να συνεχίσουν την προσπάθεια. Με ανακοίνωσή του, πάντως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ζήτησε συγγνώμη από το κοινό για την αναμονή εξηγώντας πως η ηλεκτρονική ζήτηση των εισιτηρίων είναι τεράστια και προτρέποντάς το να προσπαθήσει αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση μόνο ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι, στην δύσκολη αυτή περίοδο που βιώνουμε, ο κόσμος βρίσκει διέξοδο στην τέχνη – αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς της – και σπεύδει μαζικά να παρακολουθήσει την παράσταση ενός Έλληνα καλλιτέχνη που έχει αποδείξει πως είναι ικανός να εντυπωσιάζει, να συγκινεί, να θέτει προβληματισμούς αλλά και να παρασύρει σε κόσμους μαγικούς χρησιμοποιώντας μια παγκόσμια καλλιτεχνική γλώσσα που γίνεται κατανοητή στα πέρατα του κόσμου.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι η προηγούμενη παραγωγή του Δημήτρη Παπαϊωάννου, ο «Εγκάρσιος Προσανατολισμός», έγινε ανάρπαστη όπου κι αν παρουσιάστηκε, με τα διεθνή μέσα να γράφουν διθυράμβους, και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 80.000 θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανάμεσά τους και καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, όπως o θρύλος του χορού Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, ο οποίος παρακολούθησε την παράσταση που έδωσε, πριν λίγες ημέρες, στην Νέα Υόρκη και έσπευσε να τον συγχαρεί μετά το φινάλε.

Τί είναι το «ΙΝΚ»

Αυτή τη φορά ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επιστρέφει στην Αθήνα με ένα έργο για δύο, βασικό συστατικό του οποίου αποτελεί το υγρό στοιχείο, το νερό. Η πρώτη του εκδοχή γεννήθηκε το 2020 για δύο σημαντικούς ιταλικούς πολιτιστικούς φορείς, το Torino Danza Festival και το Reggio Emilia Aperto Festival και τιμήθηκε στην Ιταλία με το βραβείο Ubu 2020–21 («Καλύτερη ξένη παράσταση που παρουσιάστηκε στην Ιταλία»).

Στη νέα εκδοχή του ο Παπαϊωάννου, εκτός από τον ρόλο του δημιουργού, αναλαμβάνει και αυτόν του πρωταγωνιστή καθώς θα τον δούμε να μοιράζεται τη σκηνή με τον Γερμανό χορευτή Šuka Horn, στενό συνεργάτη του από το 2020.

Τί είναι το ΙNC; Είναι ένα έργο πλημμυρισμένο νερό, που θέτει σε δοκιμασία σώμα και ψυχή, μια τολμηρή καταβύθιση στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης επιθυμίας,σύμφωνα με την περιγραφή του δημιουργού του. Ο φύλακας ενός σκοτεινού, κατακλυσμιαίου σύμπαντος πασχίζει να διατηρήσει την τάξη, ισορροπώντας πάνω σε μια διαρκή ευθραυστότητα. Η εισβολή ενός επισκέπτη από τα έγκατα της γης αναστατώνει τη μοναχική του ύπαρξη, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με την τρυφερότητα και την οδύνη, ακόμη και με τη βαναυσότητα. Σε ένα ντουέτο που σύντομα εξελίσσεται σε μονομαχία, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, αντιμέτωπος με τον χορευτή Šuka Horn, θέτει σε δοκιμασία τα όρια της πραγματικότητας μέσα από τα φίλτρα της επιστημονικής φαντασίας και της φρίκης. Το αποτέλεσμα είναι μια καθηλωτική καταδίωξη, ένα ονειρικό (ή μήπως εφιαλτικό;) ανθρωποκυνηγητό… Ή μήπως είμαστε εμείς που προσπαθούμε να δραπετεύσουμε από το ίδιο μας το υποσυνείδητο;

Οι παραστάσεις της Αθήνα θα σημάνουν την έναρξη της μεγάλης, παγκόσμιας περιοδείας της παράστασης η οποία θα περιλαμβάνει σταθμούς σε διάφορα σημεία του πλανήτη, από το Λονδίνο, τη Ρώμη, το Μιλάνο και τη Λυών μέχρι τη Σεούλ.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture