Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Πάτρα: Μια μαγική βραδιά στο θέατρο Απόλλων με μουσικές Bach, Mozart, ροκ και μιούζικαλ του Μπρόντγουει

Πάτρα: Μια μαγική βραδιά στο θέατρο Απόλ...

Επόμενος σταθμός της συναυλίας θα είναι την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας το βράδυ της Τρίτης 25 Οκτωβρίου 2022 πλημμύρησε με μουσικές Bach, Mozart, ροκ, μιούζικαλ του Μπρόντγουει, jazz, funk και με ήχους της Ελληνικής παράδοσης.

Το κοινό που κατέκλυσε το χώρο του θεάτρου απόλαυσε τους Αναστάσιο Πάππας (πιάνο), Βιλέν Καραπετιάν (κοντραμπάσο), Σωτήρη Ντούβα (ντραμς) και την Ορχήστρα Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών «Μίκης Θεοδωράκης», σε μία μοναδική συναυλία.

Η συναυλία επαναλαμβάνεται την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022 στις 8.15 το βράδυ. Στο ταμείο του Δημοτικού Θέατρου «Απόλλων» υπάρχει περιορισμένος αριθμός αδιάθετων εισιτηρίων.

Επόμενος σταθμός της συναυλίας θα είναι την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου τo Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τα ακούσματα και η μαγεία της μουσικής

Το πρώτο κομμάτι που ανοίγει τη συναυλία είναι του κλασσικού και τζαζ πιανίστα -  συνθέτη Keith Jarrett και ονομάζεται Fugata for harpsicord (Fugata για τσέμπαλο). Είναι ένα έργο το οποίο κινείται στις παρυφές τις μπαρόκ μουσικής με κάποιες «φωτοσκιάσεις» από το γνώριμο στυλ του συνθέτη.

Ακολουθεί το πρώτο μέρος από το κονσέρτο για πιάνο του W. A. Mozart. KW488. Το έργο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Cadenza (αυτοσχεδιαστικό μέρος όπου ο σολίστας δείχνει τις δεξιοτεχνικές του ικανότητες προς το τέλος του έργου) η οποία είναι γραμμένη από τον Chick Corea.

Από ένα πρόγραμμα που «φλερτάρει» με την κλασσική μουσική και την τζαζ δεν λείπει και η διασκευή πάνω σε έργα του Bach. Για αυτό φρόντισε ο συνθέτης και πιανίστας Konstantin Vilensky με τέσσερις παραλλαγές πάνω σε πολύ γνωστά θέματα του Bach.

Η συναυλία συνεχίζεται με ένα από τα γνωστά έργα του Johann Sebastian Bach την πολύ γνωστή άρια στη χορδή του σολ (Air on the G string). Με μία ευφάνταστη διασκευή για jazz piano trio του J. Loussier. (1η  Πανελλήνια Εκτέλεση) 

Ακολουθεί το έργο του Γάλλου συνθέτη και πιανίστα Claude Bolling για jazz piano trio «Jazz a la Francaise». Από αυτό το έργο έχει επιλέξει ο πιανίστας Α. Πάππας τρία χαρακτηριστικά κομμάτια στα οποία μπορούμε να ακούσουμε στοιχεία από κλασσική(μπαρόκ και ρομαντική περίοδο, ιμπρεσιονισμό) αλλά και jazz swing μέχρι Latin (Bossa Nova).(1η  Πανελλήνια Εκτέλεση)

Στη συνέχεια παρουσιάζεται μια διασκευή του Τάσου Πάππας για jazz piano trio και ορχήστρα του πολύ γνωστού τραγουδιού του George Gershwin «The Man I Love». Εδώ η πορεία της διασκευής είναι αντίστροφη : ενώ το συνηθισμένο σε κομμάτια κλασσικών συνθετών όπως π.χ. Μπαχ, Μότσαρτ που ακούγονται στο πρόγραμμα. Η διασκευή τα μεταφέρει στον χώρο της jazz.

Η «σοβαρή» μουσική αμέσως μετά «εγκαταλείπεται» και ακούγεται μια διασκευή του «ύμνου» της ροκ μουσικής. Το πασίγνωστο “Bohemian Rhapsody” (F. Mercury – Queen) για piano trio Jazz και ορχήστρα εγχόρδων.(1η Πανελλήνια Εκτέλεση)

Το τελευταίο κομμάτι αυτής της μεγάλης συναυλίας έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την Πάτρα αφού η πρώτη εκτέλεση έγινε το 1987 στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας. Το συγκεκριμένο έργο ήταν μια παραγγελία του τότε καλλιτεχνικού διευθυντή Θάνου Μικρούτσικου στον Κυριάκο Σφέτσα για το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας.

Τη συναυλία της Τρίτης 25 Οκτωβρίου παρακολούθησε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, η οποία σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε «τη σπουδαία δουλειά των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Πατρών «Μίκης Θεοδωράκης» ενώ αναφέρθηκε στο αναχρονιστικό νομικό πλαίσιο που ισχύει με ευθύνη των κυβερνήσεων, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα οι καθηγητές να μην έχουν σταθερή δουλειά».

Παραβρέθηκαν επίσης  αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι πρόεδροι οργανισμών, μέλη του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων και ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Πατρών Γεράσιμος Βουτσινάς.

*Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρακαλείται το κοινό να μην προσέρχεται στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» εάν δεν έχει στην κατοχή του εισιτήριο καθώς δεν θα είναι εφικτή η είσοδος στο χώρο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture