Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Επίδομα θέρμανσης: Το «χρονοδιάγραμμα» των πληρωμών

Επίδομα θέρμανσης: Το «χρονοδιάγραμμα» τ...

Ποιοι θα το λάβουν πρώτοι

Πριν από τα Χριστούγεννα θα πιστωθούν τα πρώτα χρήματα στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

Η αρχή θα γίνει με τους περυσινούς δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν, λίγες ημέρες αργότερα οι νέοι δικαιούχοι.

Οι πληρωμές θα γίνουν σε τέσσερις φάσεις, ενώ σε ότι αφορά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αυτή τοποθετείται χρονικά για τις αρχές της επομένης εβδομάδος, όπου και θα διασαφηνίζονται οι λεπτομέρειες για την χορήγηση του επιδόματος, όπως τα περιουσιακά κριτήρια, τα εισοδηματικά και βέβαια ο τρόπος πληρωμής του.

Όπως έγινε γνωστό χθες, έως τις 10 Δεκεμβρίου θα λάβουν ως προκαταβολή, οι περυσινοί δικαιούχοι, η οποία και θα είναι ίση με το περυσινό επίδομα. Στην συνέχει θα γίνουν οι απαιτούμενοι συμψηφισμοί και στις επόμενες προγραμματισμένες πληρωμές θα γίνει η εκκαθάριση.

Σε ότι αφορά τους νέους δικαιούχους, αυτοί θα λάβουν χρήματα στο τέλος του έτους, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχουν κάνει την σχετική αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει προς το τέλος του Νοεμβρίου.

Η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου.

Όλα τα παραπάνω καθώς και μία σειρά από άλλα ζητήματα θα διευκρινιστούν στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί εντός των ημερών δίνοντας τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να ανοίξει την πλατφόρμα MyΘέρμανση για υποβολή αιτήσεων εντός Νοεμβρίου.

Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν αιτήσεις και λάβουν εν συνεχεία χρήματα, υποχρεούνται να προσκομίσουν συνολικά παραστατικά αγοράς καυσίμων αξίας διπλάσιας του επιδόματος.

Το χρονοδιάγραμμα

Ας δούμε λίγο τις ημερομηνίες και το χρονοδιάγραμμα για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης:

Έκδοση ΚΥΑ: Θα πρέπει να εκδοθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, με βάση την οποία θα ξεκαθαρίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια. Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως και 800 ευρώ ενώ όσοι εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο το επίδομα διπλασιάζεται και φθάνει έως 1.600 ευρώ.
Πλατφόρμα: Το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων.
Υποβολή αιτήσεων: Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022 θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση οι περυσινοί δικαιούχοι προκειμένου να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Πρώτη πληρωμή: Έως τις 10 Δεκεμβρίου 2022 θα πληρωθούν την προκαταβολή του επιδόματος όσοι έλαβαν και πέρυσι επίδομα και προμηθεύτηκαν πετρέλαιο.
Αιτήσεις στο myθέρμανση: Στις 15 Δεκεμβρίου 2022 λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στο myθέρμανση από τους δικαιούχους.

Δεύτερη πληρωμή: Έως 30 Δεκεμβρίου 2022 θα πληρωθούν οι νέοι δικαιούχοι για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2022.

Τρίτη πληρωμή: Έως 28 Φεβρουαρίου 2023 θα γίνουν πληρωμές για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.

Τελευταία πληρωμή: Έως 28 Απριλίου 2023 θα πραγματοποιηθούν πληρωμές για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2023
Εισοδηματικά κριτήρια

Τα φετινά εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, προκειμένου να λάβουν περισσότεροι το επίδομα. Έτσι τα εισοδηματικά όρια διευρύνονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί ενώ για όλους τους δικαιούχους το περιουσιακό κριτήριο για τον άγαμο αυξάνεται από 180.000 σε 200.000 ευρώ και παραμένει στα 300.000 ευρώ για τα ζευγάρια και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Τέλος για να λάβει κάποιος διπλό επίδομα, έως 1.600 ευρώ, θα πρέπει να πληροί τα περυσινά κριτήρια, δηλαδή να έχει χαμηλότερο εισόδημα που είναι στα 14.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί με το περιουσιακό κριτήριο.

Πηγή:newsit

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις