Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Το ψήφισμα των κατοίκων του Ανατολικού Διαμερίσματος για τον Ριγανόκαμπο

Πάτρα: Το ψήφισμα των κατοίκων του Ανατο...

Όσα έγιναν στη χθεσινή συγκέντρωση

Όπως αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και φορέων του Ανατολικού Διαμερίσματος του δήμου Πατρέων:

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χθες Τετάρτη 19 του μηνός το απόγευμα στην πλατεία του Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα στην Εγλυκάδα για να διαμαρτυρηθεί για τη μη αξιοποίηση των παλιού σκουπιδότοπου του Ριγανόκαμπου  καθώς και για τη μεταστέγαση των εκεί διαμενόντων ρομά σε καλύτερες και πιο υγιεινές συνθήκες διαβίωσης, αξιοποιώντας τα σχετικά προγράμματα στεγαστικής αποκατάστασής τους.

Η πρόσκληση έγινε από την Συντονιστική Επιτροπή των συλλόγων και φορέων του Ανατολικού Διαμερίσματος με την συμμετοχή εκπολιτιστικών  συλλόγων,  συλλόγων γονέων και κηδεμόνων καθώς και περιβαλλοντικών οργανώσεων με αποτέλεσμα τη συμμετοχή κατοίκων με διαφορετική αφετηρία αλλά με ένα και βασικό αίτημα. Να δοθεί ο αναξιοποίητος αυτός χώρος στην πόλη  για να δημιουργηθεί ένα πολυθεματικό πάρκο καθώς και το θερινό θέατρο που τόσο έχει ανάγκη η πόλη και η ευρύτερη περιοχή.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων όπως οι κ. Ψωμάς, Ρώρος, Παναγιωτόπουλος, Τζανάκος, Τριανταφυλλόπουλος Ν., Χρυσανθακόπουλος, Νικολόπουλος, Ζαφειρόπουλος Γ., ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Ζαφειρόπουλος Ανδρέας και άλλοι

Το  λόγο πήραν αρκετοί από τους κατοίκους που ζήτησαν όχι μόνο την αξιοποίηση του χώρου του παλιού σκουπιδότοπου που ανήκει στο δημόσιο αλλά και του χώρου που ιδιοκτήτης είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών με την διάθεσή του στο Δήμο Πατρέων ή σε άλλο δημόσιο φορέα που θα αναλάμβανε την κατασκευή του πάρκου. 

Παράλληλα ζήτησαν να υπάρξει σωστή διαχείριση των Ρομά με άμεση μεταστέγασή τους και επίλυση του στεγαστικού τους προβλήματος με διάθεση έτοιμων κατοικιών που θα τους εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Για να  σταματήσει  επιτέλους να υφίσταται ο καταυλισμός αυτός με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής. Στο τέλος της συγκέντρωσης διαβάστηκε και εκδόθηκε ψήφισμα στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλα όσα συζητήθηκαν και το οποίο θα σταλεί στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους Υπουργούς στην Περιφέρεια και στο Δήμο Πατρέων και σε κάθε άλλο αρμόδιο φορέα και Υπηρεσία.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

του Ανατολικού Τομέα  του Δήμου Πατρέων

Σήμερα Τετάρτη 19/10/2022 το απόγευμα, μετά από πρόσκληση των Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Συλλόγων, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων  και της Συντονιστικής Επιτροπής  Αγώνα για το Ριγανόκαμπο,  οι κάτοικοι από τις συνοικίες Εγλυκάδας, Περιβόλας, Γηροκομειού, Μπεγουλακίου, Λάγγουρα, Σταδίου, Αγίας Ειρήνης, Ρωμανού, Νέου Σουλίου,   Ελεκίστρας, Συνόρων και από όλη την πόλη της Πάτρας,

Συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία I.N. Αγίου Ανδρέα Εγλυκάδας

για να συζητήσουμε το αίτημα παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο στο Δήμο Πατρέων, του παλιού σκουπιδότοπου των 130 στρεμμάτων,  στο Ριγανόκαμπο Πάτρας, προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος της πόλης και των  κατοίκων της.

Διαπιστώσαμε και διαμαρτυρόμαστε έντονα για:

·         Τη μακρόχρονη και συνεχή υποβάθμιση της ασφάλειας, της υγείας, της εργασίας, της κυκλοφορίας και γενικότερα της ποιότητας  της ζωής μας.

·         Την εγκατάλειψη επί 40 και πλέον έτη  και μη αξιοποίηση του χώρου  από τους ιδιοκτήτες του, το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ  και το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου σκουπιδότοπου και δράσεων ιδιαίτερα επικίνδυνων για τις όμορες λειτουργούσες εγκαταστάσεις του κεντρικού διυλιστηρίου της ΔΕΥΑ Πάτρας.

·          Την αδυναμία του Δήμου Πατρέων, στη διαχείριση του  καταυλισμού των Ρομά που, δυστυχώς, με την τακτική του και την ανυπαρξία συγκεκριμένης πολιτικής κοινωνικής  ένταξης και  στεγαστικής αποκατάστασης,  διευκολύνει στην  αύξηση του  αριθμού των παραπηγμάτων  με αποτέλεσμα την  υποβάθμιση  των συνθηκών διαβίωσης πρώτα και κύρια των ιδίων  των Ρομά  και ακολούθως των κατοίκων της περιοχής.

Αφού ακούσαμε τους ομιλητές και τα αιτήματα που έθεσαν οι κάτοικοι αποφασίσαμε και διεκδικούμε:

1.   Την ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ, σύμφωνα με τον Πολεοδομικό σχεδιασμό, του παλιού σκουπιδότοπου, με την άμεση παραχώρηση  της χρήσης από την ΕΤΑΔ και το Ελληνικό Δημόσιο στον Δήμο Πατρέων.

Αν, αυτή την πολυπόθητη και πολύχρονη διεκδίκησή μας για την αξιοποίηση του χώρου και τη μετατροπή του από σκουπιδότοπο σε ένα πολυθεματικό αθλητικό και περιβαλλοντικό  πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής, αποφασίσει να το σχεδιάσει και να το  κατασκευάσει το ίδιο το κράτος ή άλλος Δημόσιος φορέας, εξασφαλίζοντας και τα απαιτούμενα προς τούτο κονδύλια, εμάς δεν θα μας βρει αντίθετους.

2.   Την  ένταξη του χώρου 60 στρεμμάτων που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στην ευρύτερη αξιοποίηση και με  σκοπό τη δημιουργία ανοικτού θερινού Θεάτρου που θα εξυπηρετεί όχι μόνο τις επιτακτικές  ανάγκες της πόλης αλλά και του ίδιου του Εκπαιδευτικού μας Ιδρύματος με αναμόρφωση και επικαιροποίηση της μελέτης του 2006.

Μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη και  πιο αποτελεσματική περιφρούρηση του, για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης διερχόμενων και όχι δικαιούμενων  κατοίκων Ρομά της περιοχής.

3.   Την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων προγραμμάτων στεγαστικής  αποκατάστασης, ώστε επιτέλους, οι Ρομά της περιοχής να μεταστεγαστούν, εξασφαλίζοντάς τους υγιεινές και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης με την απόκτηση μόνιμης και αξιοπρεπούς στέγης.

Προς το σκοπό αυτό απαιτείται  η ουσιαστική ενεργοποίηση όχι μόνο του Δήμου Πατρέων αλλά και όλων των αρμοδίων  Δημόσιων Αρχών, Φορέων και Δομών,  για να σταματήσει επιτέλους η  λειτουργία του άθλιου και πέραν κάθε ανθρώπινης λογικής, σημερινού καταυλισμού.

Καλούμε την ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα στην ικανοποίηση του αιτήματος μας για την δωρεάν παραχώρηση της έκτασης στην Πόλη ή  εναλλακτικά με οποιαδήποτε άλλη μορφή κρίνουν σκόπιμη ( χρησιδάνειο, ενοικίαση κ.λ.π.).

Καλούμε επίσης την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Δήμο Πατρέων και το Πανεπιστήμιο Πατρών    να πάρουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη των παραπάνω δυσμενών φαινομένων. Σε αυτές τις δράσεις θα πρέπει να βρουν τη συμπαράσταση και αρωγή από  την Ελληνική Αστυνομία, το  Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ  ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ

Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΑ

Αν συνεχιστεί η αδιαφορία και ο εμπαιγμός μας τότε, δυστυχώς,  δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πραγματοποιήσουμε μεγαλύτερες και δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

 

Το παρόν ψήφισμα να επιδοθεί:

στον κ. Πρωθυπουργό,

στους αρμόδιους Υπουργούς,

στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,

στο Δήμο Πατρέων,

στο Πανεπιστήμιο Πατρών,

την Ελληνική Αστυνομία,

το  Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος

 

και κάθε άλλο αρμόδιο δημόσιο φορέα

 

 

Οι Σύλλογοι & Φορείς του Ανατολικού Τομέα του Δήμου Πατρέων

                                               

1.         ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΓΛΥΚΑΔΟΣ «Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΩΤΗΡΟΣ»

2.         ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΥΧ.

3.         ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ»

4.         ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΓΛΥΚΑΔΟΣ «ΕΚΦΡΑΣΗ»

5.         ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΙΓΑΝΟΚΑΜΠΟΥ

6.         ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΗΡΟΚΟΜΗΤΙΣΑ»

7.         ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΕΙΡΗΝΗΣ & ΦΙΛΙΑΣ"

8.         ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΡΩΜΑΝΟΥ»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις