Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Στο πόδι την Τετάρτη η Εγλυκάδα για την παραχώρηση της έκτασης στον Ριγανόκαμπο

Πάτρα: Στο πόδι την Τετάρτη η Εγλυκάδα γ...
Μαρτάτος Tάκης

Όπως είπε ο Δημήτρης Δημητρόπουλος από το σύλλογο Μεταμόρφωσης Σωτήρος Εγλυκάδας στο thebest.gr, στόχος είναι η ενημέρωση των κατοίκων για το αδιέξοδο γύρω από την παραχώρηση & για την μεταστέγαση των Ρομά

Κινητοποίηση θα γίνει στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου 2022 στην πλατεία μπροστά από τον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα Εγλυκάδος με κύριο θέμα όπως ανέφερε στο thebest.gr ο φαρμακοποιός Δημήτρης Δημητρόπουλος από το σύλλογο Μεταμόρφωσης Σωτήρος Εγλυκάδος, την ενημέρωση των κατοίκων και των φορέων για το αδιέξοδο και τη στασιμότητα στην οποία  έχει περιέλθει το θέμα της παραχώρησης του σημείου του πρώην σκουπιδότοπου στον Ριγανόκαμπο, αλλά και για το κρίσιμο θέμα της μεταστέγασης των περίπου 200 Ρομά που συνεχίζουν να διαβιούν στο σημείο.

Η υπομονή των κατοίκων εξαντλείται, καθώς το πρόβλημα χρονίζει και συνεχώς οξύνεται ενώ λύση δεν δίνεται παρά τις υποσχέσεις που έχουν κατά καιρούς δοθεί.

Το ζήτημα δεν είναι καινούριο και έχει ιστορία πίσω του. Κατ’ αρχάς για όσους δεν το γνωρίζουν ή δεν το θυμούνται, το σημείο ήταν έως τις αρχές του ’90 σκουπιδότοπος οπότε και η εναπόθεση απορριμμάτων μεταφέρθηκε στην Ξερόλακκα. Για πολλά χρόνια είχαν γίνει συζητήσεις για την ανάπλαση του χώρου εκτάσεως πλέον των 300 στρεμμάτων. Μάλιστα το 2000 επί δημαρχίας Ευάγγελου Φλωράτου και μερικά χρόνια αργότερα επί δημαρχίας Ανδρέα Φούρα είχε γίνει μία σχετική ανάπλαση με φύτευμα δέντρων και τοποθέτηση πρασίνου που στην πορεία χάθηκε.

Πλέον και έχοντας από το σημείο «διέλθει» η μεγάλη Περιμετρική, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο κάτω μέρος της Περιμετρικής όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο μεγάλο θεματικό πάρκο, ένα για την ακρίβεια θεματικό Ανατολικό πάρκο με παιδική χαρά αλλά και εμπορικές χρήσεις όπως χώρους αναψυχής, εστίασης και ψυχαγωγίας και όχι απλά ένα πάρκο με παγκάκια.

Ο Δήμος Πατρέων επί  Κώστα Πελετίδη έχει αιτηθεί πριν περίπου τέσσερα χρόνια από την ΕΤΑΔ - Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, την παραχώρηση της έκτασης, ωστόσο το θέμα έχει «κολλήσει». Ο κ. Δημητρόπουλος υποστήριξε μιλώντας στο thebest.gr ότι «η ΕΤΑΔ θέλει να εκμεταλλευτεί το χώρο και να πάρει ανταποδοτικά τέλη ωστόσο υφίσταται Προεδρικό Διάταγμα από το 2011 που αναφέρει ρητά πως ο χώρος έχει χαρακτηριστεί ως αποκλειστικά για χρήσεις αθλητισμού & πολιτισμού».

Την ίδια ώρα εντός του χώρου που επιθυμία των κατοίκων είναι η ανάπλαση του, υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα του καταυλισμού των Ρομά που συνεχίζει χρόνια τώρα να υφίσταται. Η λύση είναι η μεταστέγαση των Ρομά σε οργανωμένο χώρο που θα πληροί τις σύγχρονες συνθήκες υγιεινής και ασφαλούς διαβίωσης για αυτούς τους συνανθρώπους μας και αρμόδιος για το θέμα αυτό είναι ο Δήμος Πατρέων και οι υπηρεσίες του, όπως τονίζει ο κ. Δημητρόπουλος.

Σε πρώτη λοιπόν φάση όπως αναφέρει ο κ. Δημητρόπουλος είναι να επιλυθεί το θέμα της παραχώρησης της έκτασης με στόχο την μελλοντική μελέτη για την ανάπλαση και στο μεσοδιάστημα να «τρέξει» και το θέμα της μεταστέγασης και οριστικής μετακίνησης των Ρομά.

«Υπάρχουν προγράμματα της Ευρωπαικής Ένωσης για τέτοιους χώρους μέσω των οποίων θα μπορεί να επιδοτηθεί η δαπάνη για την ανάπλαση και διαμόρφωση της έκτασης σε θεματικό πάρκο. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν αρκεί να το θέλουμε. Εφόσον το έχουμε οραματιστεί, θα βρεθούν και τα κονδύλια για να γίνει πραγματικότητα αυτό το έργο που θα αλλάξει προς το καλύτερο την όμορφη αυτή περιοχή», είπε τέλος ο κ. Δημητρόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε πως ένα μέρος της έκτασης ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πατρών και πως πριν την Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2006 είχε γίνει μελέτη με την προοπτική κατασκευής ενός μεγάλου ανοικτού θεάτρου της πόλης, σχέδιο που δεν προχώρησε και είναι κρίμα μιας και συνεχίζει η πόλη εν έτει 2022 να μην διαθέτει ένα ανοικτό, θερινό θέατρο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις