Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ελβετία: Λιώνουν οι παγετώνες στην Ελβετία -ΦΩΤΟ

Ελβετία: Λιώνουν οι παγετώνες στην Ελβετία -ΦΩΤΟ

Πεζοπορίες, για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2022, στο πέρασμα Τρανσφλερόν της Ελβετίας, το οποίο βρισκόταν θαμμένο κάτω από πάγους για τουλάχιστον 2000 χρόνια

To 2022 ήταν δραματική χρονιά για τους παγετώνες της Ελβετίας καθώς οι πάγοι στις ελβετικές Aλπεις λιώνουν με ταχείς ρυθμούς, έχοντας χάσει φέτος περίπου 6% του όγκου τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής (στη φωτογραφία του Arnd Wiegmann/Reuters, επάνω, νερό ρέει από το λιώσιμο του πάγου, στον παγετώνα Pers, κοντά στο αλπικό θέρετρο Ποντρεσίνα).

Αποχαιρετώντας τους ελβετικούς πάγους

Η συγκεκριμένη αεροφωτογραφία, που τραβήχτηκε τέλη Ιουνίου 2022, δείχνει τον παγετώνα του Ροδανού να δημιουργεί μία λίμνη, με τα νερά του να λιώνουν. Σύμφωνα με την Ελβετική Ακαδημία Επιστημών (SCNAT), οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν φέτος πάνω από το 6% του όγκου τους. Συγκριτικά, χρονιές με απώλεια όγκου πάγου περί τα 2% έχουν χαρακτηριστεί ως «ακραίες».


Πρώτη φορά δίχως πάγους, μετά από 2000 χρόνια

Πεζοπορίες, για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2022, στο πέρασμα Τρανσφλερόν, το οποίο βρισκόταν θαμμένο κάτω από πάγους για τουλάχιστον 2000 χρόνια. Μέχρι πριν μία δεκαετία, το πάχος του παγωμένου στρώματος που σκέπαζε το πέρασμα ήταν 15 μέτρα. Οι λόγος για τη σημερινή κατάσταση: Ελάχιστες χιονοπτώσεις τον περασμένο χειμώνα, υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σκόνη από τη Σαχάρα και στην Ελβετία: Κίτρινη και επικίνδυνη

Και σαν να μην ήταν αρκετά όλα αυτά: Μετά τον ήπιο χειμώνα, η σκόνη από τη Σαχάρα επιδείνωσε ακόμη περισσότερο το φαινόμενο την περίοδο ανάμεσα στον μήνα Μάρτιο και Μάιο. Στη φωτογραφία, το όρος Μπρίζεν πίσω από κίτρινη ομίχλη. Το χιόνι στη συνέχεια απορροφούσε περισσότερες ακτίνες ηλίου, με αποτέλεσμα οι παγετώνες να χάνουν ακόμη πιο σύντομα το στρώμα χιονιού που τους προστάτευε.

Παρελθόν οι πεζοπορίες στους πάγους;

Με το λιώσιμο των πάγων, ίσως εικόνες όπως αυτή, στον παγετώνα Γκρις, μπορεί σύντομα να αποτελούν παρελθόν. Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, οι περισσότεροι παγετώνες στις Αλπεις θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2100.

Θησαυροί, κρυμμένοι σε παγωμένα σπήλαια

Πόλος έλξης τουριστών: Μία σπηλιά μέσα στον παγετώνα του ποταμού Ροδανού, ο οποίος χάνει ετησίως περίπου 5 μέτρα όγκου την τελευταία δεκαετία. Οι πάγοι, μερικοί από αυτούς ηλικίας χιλιάδων ετών, λειτουργούν ως ζωντανά αρχεία, τα οποία διατηρούν υπολείμματα ζώων και φυτών – μάρτυρες όλων των αλλαγών κατά τη διάρκεια της κλιματικής αλλαγής, παγκοσμίως.

Στερεύει και ο ποταμός Ροδανός

Ο ελβετογαλλικός ποταμός, μήκους 807 χιλιομέτρων, αναδύεται μετά τον παγετώνα του Ροδανού. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού καύσωνα ο ποταμός στέγνωσε σχεδόν εντελώς. Ακόμα και όταν γέμισε και πάλι, μετά τις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου, το νερό ήταν πολύ ζεστό για να ψύξει τους γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς κατά μήκος της διαδρομής του.

«Πρώτες βοήθειες» για χιόνια και πάγους

Εργαζόμενοι σε ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο καλύπτουν το χιόνι που έχει απομείνει από τον περασμένο χειμώνα με μουσαμάδες για να… καθυστερήσουν το λιώσιμό του. Ο πάγος έχει και έναν σταθεροποιητικό ρόλο στα βουνά: το λιώσιμο ενέχει κινδύνους κατολισθήσεων βράχων και λάσπης. Οι ελβετικές αρχές κλείνουν ήδη την πρόσβαση σε τμήματα των Αλπεων λόγω επικινδυνότητας.

Πηγή: Deutche Welle

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις