Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πέθανε στα 75 της χρόνια η Ινδιάνα ακτιβίστρια και ηθοποιός, Σατσίν Λίτλφεδερ

Πέθανε στα 75 της χρόνια η Ινδιάνα ακτιβ...

Εκπροσωπώντας τον Μάρλον Μπράντο στα Όσκαρ του 1973, είχε αρνηθεί εκ μέρους του το βραβείο Όσκαρ α' ανδρικού ρόλου για το "Νονό"

Έφυγε από τη ζωή η Σατσίν Λίτλφεδερ, η Ινδιάνα ακτιβίστρια και ηθοποιός όπως είχε αποδειχθεί κατόπιν, η οποία είχε παραστεί στην απονομή των Όσκαρ το 1973 και είχε αρνηθεί εκ μέρους του Μάρλον Μπράντο το βραβείο Όσκαρ καλύτερου Α' Ανδρικού Ρόλου, το οποίο κέρδισε εκείνη τη χρονιά ο Μάρλον Μπράντο για την εξαιρετική ερμηνεία του στην ταινία "Ο Νονός" του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Η Λίλτφέδερ όπως έγινε γνωστό, πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και επιστημών ανακοίνωσε τον θάνατο της Sacheen Littlefeather μέσω του Twitter επικαλούμενη τα λόγια της: "Όταν δεν θα είμαι πια εδώ, να θυμάστε πάντα ότι κάθε φορά που θα υπερασπίζεστε την αλήθεια σας, θα διατηρείτε ζωντανή την φωνή μου και τις φωνές των εθνών μας και των λαών μας".

Πριν από δύο εβδομάδες, η Ακαδημία πραγματοποίησε μια τελετή στο νέο μουσείο της στο Λος Άντζελες προς τιμήν της Λίτλφεδερ και ζήτησε δημοσίως συγγνώμη, ένα είδος απολογίας για την αντιμετώπιση που είχε στην τελετή απονομής των Όσκαρ πριν από σχεδόν 50 χρόνια όπου είχε αποδοκιμαστεί.

Η Λίτλφεδερ, η οποία είναι Ινδιάνα Γιακούι και Απάτσι, γιουχαρίστηκε το 1973 στην τελετή απονομής των Όσκαρ, την πρώτη σε απευθείας μετάδοση σε όλο τον κόσμο, καθώς εξηγούσε για λογαριασμό του Μάρλον Μπράντο γιατί δεν αποδέχεται ο ηθοποιός το Όσκαρ.

Τη δύσκολη εκείνη στιγμή στη σκηνή των Όσκαρ ήταν οι ηθοποιοί Ρότζερ Μουρ και Λιβ Ούλμαν.

Ο Μάρλον Μπράντο της είχε ζητήσει να παραστεί αντ' αυτού για να αρνηθεί να παραλάβει το συγκεκριμένο βραβείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία αντιμετώπιζε τους ιθαγενείς.

"Πήγα εκεί σαν περήφανη Ινδιάνα με αξιοπρέπεια, με θάρρος, με χάρη και με σεμνότητα", είχε πει η Λίτλφεδερ στην εκδήλωση στο μουσείο.

Με στοιχεία από το ΑΠΕ

*H φωτ. από τα Όσκαρ είναι από το ABC.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight