Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: Ξεχωριστό το Μελωδικό ταξίδι στις αλησμόνητες Πατρίδες από την ενορία Παντανάσσης -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Πάτρα: Ξεχωριστό το Μελωδικό ταξίδι στις...
Μαρτάτος Tάκης

Η όμορφη εκδήλωση που συνδύασε ψαλμούς, χορευτικά, παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας αλλά και τραγούδια όπως "Το Μαργούδι κι ο Αλεξανδρής", έγινε την Τετάρτη 28/9 το βράδυ στα προπύλαια του ναού

Φροντισμένη, καλαίσθητη, συγκινητική και με εξαιρετική δουλειά στον ήχο και τους φωτισμούς ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε η ενορία του ιερού ναού Παντανάσσης Πατρών το βράδυ της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου 2022 στα προπύλαια του ναού με τον κόσμο που ξεπέρασε τα πεντακόσια άτομα, να κάθεται στην πλατεία Παντανάσσης.

Η εξωτερική όψη του ιστορικού ναού λουσμένη στο φως πραγματικά ήταν εντυπωσιακή και αιχμαλώτιζε το βλέμμα ακόμη και των περαστικών. Ευτυχώς παρότι ο καιρός το μεσημέρι της Τετάρτης ήταν βροχερός στη συνέχεια άνοιξε κι έτσι επέτρεψε στους διοργανωτές που είχαν κοπιάσει για ενάμιση μήνα για την προετοιμασία της συγκεκριμένης εκδήλωσης με τίτλο «Μελωδικό Ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες», για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, να πραγματοποιήσουν το event που κράτησε γύρω στις 2 ώρες και είχε πολλές ξεχωριστές στιγμές.

Κατ’ αρχάς την απουσία του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου που σύμφωνα με πληροφορίες, μετέβη εκτάκτως στα Ιεροσόλυμα, αναπλήρωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος και έκανε με το μειλίχιο λόγο του μία εξαιρετική αναφορά στα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922.

Από τις πολύ ωραίες στιγμές της εκδήλωσης ήταν αναμφίβολα όταν ο συμπολίτης ιεροψάλτης του ιερού ναού Αγίας Βαρβάρας, Δημήτριος Γαλάνης ερμήνευσε αγαπημένα παραδοσιακά κομμάτια της Μικράς Ασίας, ανάμεσα τους τον θρήνο «Τρία καράβια πάνε», το συρτό «Από Ξένο τόπο», το «Μενεξέδες και ζουμπούλια», το γρήγορο χασάπικο «Ρουμπαλιά» αλλά και το πολύ δημοφιλές «Έχε γεια Παναγιά». Μάλιστα τα τραγούδια συνδυάστηκαν με χορευτικά από είκοσι μέλη του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου Πατρών που υφίσταται από το 2009, με ρούχα εποχής που επιμελήθηκε η συμπολίτισσα Ελένη Καραχάλιου ενώ συνέπραξε και η 4μελής παραδοσιακή ορχήστρα «Καθ’ ημάς» (βιολί – Σενίχ -Καλλίνικος Ούνδεγερ, κανονάκι – Αλέξης Γαλάνης, κιθάρα – Ιωάννης Γαλάνης και παραδοσιακά κρουστά ο Άκης Χατζημικές, ο οποίος και είχε την εύθυνη της ενορχήστρωσης των κρουστών).

Πιο πριν και μετά την προσφώνηση του προϊσταμένου του ναού Παντανάσσης, π. Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου που έκανε και την παρουσίαση, έψαλαν ύμνους και δοαξαστικά ο Γεώργιος Μακρυγιάννης, πρωτοψάλτης της Παντάνασσας, ο Δημήτριος Γαλάνης αλλά και χορός ψαλτών, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Τζουραμάνης, λαμπαδάριος του ναού Παντανάσσης ενώ στη συνέχεια η εκδήλωση επιφύλαξε μία ακόμα ξεχωριστή στιγμή που ήταν η φωνητική απόδοση τραγουδιών όπως "Το Μαργούδι κι ο Αλεξανδρής" (παραδοσιακό της Θράκης) ή η «Κανελόριζα» από τα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, από 7μελές γυναικείο φωνητικό σύνολο όπου τη τρίφωνη γραφή και τη διεύθυνση της χορωδίας είχε η Ιουλία Παπαδοπούλου, κόρη του π. Κωνσταντίνου, ο οποίος και εμφανώς συγκινημένος έκανε αναφορά σε αυτήν στο τέλος της βραδιάς.

Ο κόσμος που ήταν ενορίτες της Παντάνασσας, συμπολίτες από άλλες ενορίες, επίσημοι (παρέστησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Χριστίνα Αλεξοπούλου, Ιάσων Φωτήλας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Νέα Πάτρα, Νίκος Νικολόπουλος, κ.α.), πολλοί ιερείς, κ.α. χάρηκαν μία καλοστημένη εκδήλωση με θέμα την τραγική επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής που απέπνεε μουσικότητα, σεβασμό, θρησκευτικότητα, και μαζί μία νοσταλγία αλλά και μία μελαγχολία για τα γεγονότα εκείνα που στιγμάτισαν τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Και φυσικά ο περίλαμπρος ιερός ναός της Παντάνασσας έδειχνε καθηλωτικός λουσμένος στις εναλλαγές του φωτός.

Το Δίηχο ήταν αυτό που είχε αναλάβει να στήσει και να φροντίσει τον ήχο και τα φώτα της εκδήλωσης ενώ πολύτιμοι χορηγοί για την πραγματοποίηση της βραδιάς ήταν όπως είπε στο τέλος ο π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, η εταιρεία Λουξ – Μαρλαφέκας, τα σούπερ μάρκετ  Ανδρικόπουλος αλλά και η βιομηχανία ανδρικών ενδυμάτων Dur, από το 1960, με παρόντα στην εκδήλωση τον κ. Νίκο Δούρο.

Η μουσική – αφιερωματική εκδήλωση «Μελωδικό Ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες» βιντεοσκοπήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών «Λύχνος» και αναμένεται να μεταδοθεί τις επόμενες μέρες για να την παρακολουθήσουν και όσοι δεν μπόρεσαν να έρθουν.

Τις φωτογραφίες μας έδωσε ευγενικά ο Δημήτρης Τσακούμης από τον «Λύχνο».

*Ο ιερός ναός Παντανάσης ευχαρίστησε και την Αστυνομία και την Τροχαία καθώς και το Δήμο Πατρέων για τη διευκόλυνση διοργάνωσης της εκδήλωσης μιας και η οδός Αλ. Υψηλάντου είχε κλείσει το βράδυ της Τετάρτης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture