Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Πόλεμος στην Ουκρανία Ρούλα Πισπιρίγκου Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σχεδόν 3 στα 10 νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι επαναλοιμώξεις

Σχεδόν 3 στα 10 νέα κρούσματα κορωνοϊού ...

Κρίσιμο το 90ήμερο μετά την πρώτη μόλυνση

Τρεις από τους 10 που μολύνονται καθημερινά πλέον στην Ελλάδα με κορονοϊό, έχουν νοσήσει ξανά. Καθώς ο κίνδυνος να προσβληθεί ξανά κάποιος από τον ιό εξαρτάται από τις παραλλαγές, οι ειδικοί κρούουν ξανά το «καμπανάκι» για τους εμβολιασμούς και κυρίως με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της υποπαραλλαγής Όμικρον 5, η οποία κυκλοφορεί σε συντριπτικά ποσοστά σήμερα στην Ελλάδα.

Η τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι μέσα σε μια εβδομάδα καταγράφηκαν 44.775 νέα κρούσματα κορονοϊού, αριθμός αυξημένος κατά 24% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Από τα κρούσματα αυτά, το 26% είναι επαναλοιμώξεις, κυρίως με την Όμικρον 5. 

Δηλαδή, από τους σχεδόν 6.500 ανθρώπους που κολλάνε κορονοϊό καθημερινά, οι σχεδόν 1.600 έχουν μολυνθεί ξανά, ακόμη και πάνω από μία φορές.

Το ποσοστό των επαναλοιμώξεων, μάλιστα, είναι διαρκώς αυξανόμενο, όσο ο ιός επεκτείνεται και καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερα ποσοστά του πληθυσμού.

Ο προηγούμενος εμβολιασμός κατά της Covid και επιπλέον η νόσηση, παρέχει αρκετή προστασία από την εκ νέου εμφάνιση του κορονοϊού στον ίδιο άνθρωπο. Ωστόσο, οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος ξανά εξαρτάται από τις παραλλαγές του SARS-CoV-2 (κορονοϊός) που κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο οι επιστήμονες τονίζουν ότι εξαιρετικά σημαντικό για τα ευάλωτα άτομα και τους ηλικιωμένους να κάνουν έγκαιρα την ενισχυτική δόση, η οποία προστατεύει περαιτέρω από τις παραλλαγές της Όμικρον.

Ήδη, η χώρα μας έχει παραλάβει τα επικαιροποιημένα δισθενή εμβόλια της Pfizer κατά των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5 (ΒΑ 4 και ΒΑ 5), ενώ έχει ανοίξει και η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού.

Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα (03.10.2022),  σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Πότε θεωρείται επαναμόλυνση
Η πλειονότητα των επαναμολύνσεων εμφανίζεται τουλάχιστον 90 ημέρες μετά την αρχική μόλυνση Covid-19.

Ωστόσο, μέσω της γονιδιωματικής αλληλουχίας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και «πρώιμη επαναμόλυνση», δηλαδή νωρίτερα από τη συμπλήρωση των 90 ημερών.

Μελετώντας μάλιστα το γενετικό υλικό του ιού που προσέβαλλε κάποιο άτομο, σε σχετική μελέτη με πολίτες από το Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως αρκετοί από αυτούς μολύνθηκαν με δύο διαφορετικές παραλλαγές, μέσα σε λιγότερο από 90 ημέρες.

Τι πρέπει να κάνετε
Αν κάποιος αισθάνεται ότι παρουσιάζει ξανά συμπτώματα Covid-19, δηλαδή, πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγούμενη νόσηση και ενώ δεν εμφάνιζε συμπτώματα, τότε θα χρειαστεί να κάνει εκ νέου εξέταση.

Ωστόσο, τα μοριακά τεστ μάλιστα (PCR ή NAAT), τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν την προηγούμενη λοίμωξη έως και 90 ημέρες πριν, δεν συστήνονται στην περίπτωση αυτή, καθώς το θετικό τεστ μπορεί να προέρχεται είτε από μία νέα λοίμωξη, είτε να υπάρχουν ακόμα «ίχνη» από την προηγούμενη νόσηση.

Εάν έχουν περάσει λιγότερο από 30 ημέρες
Ένα θετικό τεστ εντός 30 ημερών από την προηγούμενη λοίμωξη και ενώ το άτομο είχε πάψει στο μεταξύ να έχει συμπτώματα, μπορεί να μην επιβεβαιώνει μια νέα μόλυνση.

Τα rapid test, συμπεριλαμβανομένων και των self test στο σπίτι, μπορούν να ανιχνεύουν μια λοίμωξη για αρκετές εβδομάδες μετά την ανάρρωση. Ένα τεστ αντιγόνου μέσα σε 30 μέρες από προηγούμενη νόσο, μπορεί να είναι θετικό από την πρώτη μόλυνση.

Έτσι, εάν κάποιος έχει εκτεθεί στη λοίμωξη Covid-19 ερχόμενος σε επαφή με μολυσμένο άτομο εντός 30 ημερών από την τελευταία του μόλυνση και ταυτόχρονα εμφανίζει ξανά συμπτώματα, οι ειδικοί συνιστούν:

Μείνετε σπίτι μέχρι να αρχίσουν να βελτιώνονται τα συμπτώματά σας (εάν είχατε πυρετό, περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες αφού είστε ελεύθεροι πυρετού για να είστε κοντά σε άλλους)
Να φοράτε μια υψηλής προστασίας και καλής εφαρμογής μάσκα όταν βρίσκεστε με άλλα άτομα για 10 ημέρες μετά την έκθεσή σας.
Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τα συμπτώματά σας.
Εάν έχουν περάσει περισσότερες από 30 ημέρες
Κάντε ένα rapid ή ένα self test στο σπίτι, εάν έχουν περάσει περισσότερες από 30 ημέρες από την τελευταία σας μόλυνση.
Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε περισσότερα από ένα τεστ για να λάβετε το ακριβές αποτέλεσμα.
Εάν έχουν περάσει λιγότερες από 90 ημέρες
Εάν έχετε εκτεθεί και έχετε βρεθεί σε επαφή με άτομο που έχει λοίμωξη Covid-19 κι δεν έχουν περάσει 3 μήνες από την προηγούμενη μόλυνσή σας, τότε θα πρέπει να φοράτε μια μάσκα υψηλής προστασίας όταν βρίσκεστε με άλλους μέσα στο σπίτι, ή σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους για 10 ολόκληρες ημέρες μετά την έκθεσή σας.

Τεστ και μέτρα για κάθε περίπτωση επαναλοίμωξης
Πιο αναλυτικά σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει:

Αν έχουν περάσει περισσότερες από 30 ημέρες από την τελευταία σας μόλυνση, τότε κάντε μια εξέταση αντιγόνου (rapid ή self test) τουλάχιστον 5 ημέρες μετά την έκθεσή σας.
Αν έχουν περάσει περισσότερες από 90 ημέρες από την τελευταία λοίμωξή σας, κάντε ένα ένα rapid test ή ένα μοριακό τεστ (PCR) τουλάχιστον 5 ημέρες μετά την έκθεσή σας.
Εάν εμφανίσετε συμπτώματα οποιαδήποτε στιγμή μετά από μια πρόσφατη μόλυνση, απομονωθείτε στο σπίτι και κάντε εξετάσεις. Όταν χρησιμοποιείτε οικιακά τεστ, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε περισσότερες από μία δοκιμές.
Εάν έχουν περάσει 31-90 ημέρες από την τελευταία λοίμωξη και είστε θετικοί για την Covid-19 με rapid test, ή ο γιατρός σας διαγνώσει ότι έχετε επαναμόλυνση COVID-19, απομονωθείτε στο σπίτι για 5 ολόκληρες ημέρες (η ημέρα 0 είναι η ημέρα που ξεκίνησαν τα συμπτώματα, ή η ημέρα που κάνατε το τεστ εάν δεν είχατε συμπτώματα).
Μετά τον τερματισμό της απομόνωσης, να φοράτε μια μάσκα υψηλής προστασίας και καλής εφαρμογής, όταν βρίσκεστε με άλλα άτομα, έως και 10 ημέρες.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις