Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σία Αναγνωστοπούλου: Αναφορά προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μενδώνη

Σία Αναγνωστοπούλου: Αναφορά προς την Υπ...

"Ψήφισμα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για την Συμφωνία επιστροφής 161 αντικειμένων από τις ΗΠΑ"

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ   και βουλευτής Αχαΐας, Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου , κατέθεσε  αναφορά προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κυρία Μενδώνη, το Ψήφισμα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με την συμφωνία  για την επιστροφή 161 αντικειμένων από τις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με το ψήφισμα ,το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης εκφράζει τον βαθύτατο προβληματισμό του ,για την κύρωση της εν λόγω Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, καθώς πρόκειται όπως λέει για μια «[…] καινοφανή εκ μέρους του ελληνικού κράτους πρακτική διαχείρισης προϊόντων αρχαιοκαπηλίας που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και αποτελεί θεματική μεταστροφή της σχετικής πολιτικής του […] Καινοφανής είναι επίσης η παραχώρηση της κατοχής αρχαιοτήτων σε ένα Ινστιτούτο στο Δ.Σ. του οποίου συμμετέχουν ο γιος του συλλέκτη, ο οικονομικός διευθυντής εταιρείας συμφερόντων του συλλέκτη, εκπρόσωπος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, αλλά ουδείς εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους».

Ακόμη, επισημαίνεται ότι: «[…] ο τελικός απολογισμός δείχνει να λειτουργεί συντριπτικά υπέρ του ιδιώτη Αμερικανού συλλέκτη» και καλούν την Πολιτεία να επανεξετάσει την στάση της για «ένα δυνητικά επικίνδυνο προηγούμενο όσον αφορά στην στάση του ελληνικού κράτους απέναντι στην διεκδίκηση ελληνικών αρχαιοτήτων, που έχουν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα».

Η "συμφωνία επαναπατρισμού", υπεγράφη εν κρυπτώ στις 21.7.2022 μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού και τριών ιδιωτικών φορέων (ΜΕΤ, Ινστιτούτο στο Ντελαγουέρ, Μουσείο Γουλανδρή), την επικύρωσαν με την ψήφο τους  στις 8.9.2022, μόνο οι Βουλευτές της ΝΔ, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να την καταψηφίζει .

Επειδή, η αδιαφορία της κυρίας Μενδώνη απέναντι στις κραυγές αγωνίας της εγχώριας και παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, για την καταστροφή που υφίστανται τα μνημεία της χώρας μας,  είναι πια η συνήθης κανονικότητα της «πολιτιστικής πολιτικής » που εφαρμόζει -το είδαμε αυτό με τον πιο τραυματικό τρόπο στον ακρωτηριασμό των αρχαιοτήτων στο μετρό της Θεσσαλονίκης, το βλέπουμε και στο πολύπαθο μνημείο της Αμφίπολης που κινδυνεύει με κατάρρευση - περιμένουμε τις απαντήσεις και τις ενέργειες του υπουργείου σε σχέση με την συγκεκριμένη αναφορά.

Η κοινοβουλευτική αναφορα

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ   και βουλευτής Αχαΐας, Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου  καταθέτει αναφορά προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κυρία Μενδώνη το «Ψήφισμα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με την συμφωνία  για την επιστροφή 161 αντικειμένων από τις ΗΠΑ». 

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω του Ψηφίσματος εκφράζει τον βαθύτατο προβληματισμό του για την κύρωση της εν λόγω Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή καθώς πρόκειται για μια «[…] καινοφανή εκ μέρους του ελληνικού κράτους πρακτική διαχείρισης προϊόντων αρχαιοκαπηλίας που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και αποτελεί θεματική μεταστροφή της σχετικής πολιτικής του […] Καινοφανής είναι επίσης η παραχώρηση της κατοχής αρχαιοτήτων σε ένα Ινστιτούτο στο Δ.Σ. του οποίου συμμετέχουν ο γιος του συλλέκτη, ο οικονομικός διευθυντής εταιρείας συμφερόντων του συλλέκτη, εκπρόσωπος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, αλλά ουδείς εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους».

Ακόμη, επισημαίνουν ότι: «[…] ο τελικός απολογισμός δείχνει να λειτουργεί συντριπτικά υπέρ του ιδιώτη Αμερικανού συλλέκτη» και καλούν την Πολιτεία να επανεξετάσει την στάση της για «ένα δυνητικά επικίνδυνο προηγούμενο όσον αφορά στην στάση του ελληνικού κράτους απέναντι στην διεκδίκηση ελληνικών αρχαιοτήτων, που έχουν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα».

Επειδή,  η προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς είναι αδιαπραγμάτευτη και πρέπει να γίνεται προς εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και όχι των ιδιωτών.

Επειδή, προκαλείται σοβαρός κίνδυνος για την μελλοντική διεκδίκηση των αρχαιοτήτων που παράνομα βρίσκονται εκτός της χώρας.

Επειδή ο τελικός απολογισμός της συμφωνίας που ονομάζεται «επαναπατρισμός κυκλαδικών αρχαιοτήτων» δείχνει να λειτουργεί συντριπτικά υπέρ του ιδιώτη αμερικανού συλλέκτη.


Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες σε σχέση με το ως άνω  Ψήφισμα. 

Ψήφισμα Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με συμφωνία για επιστροφή 161 αρχαίων αντικειμένων από ΗΠΑ
 

Το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης εκφράζει τον βαθύτατο προβληματισμό του για την κύρωση συμφωνίας από την ελληνική βουλή στις 8/9/2022 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του  Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού με έδρα το Ντέλαγουερ των ΗΠΑ, προκειμένου να περιέλθει στη κυριότητα του ελληνικού δημοσίου η ιδιωτική  συλλογή αρχαίων του αμερικανού πολίτη Λέοναρντ Στερν (161 αντικείμενα, κυρίως ειδώλια του κυκλαδικού πολιτισμού της 3ης π.Χ. χιλιετίας). 

Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, το ελληνικό κράτος διατηρεί την κυριότητα της ιδιωτικής συλλογής, ωστόσο η κατοχή τους παραμένει στη δικαιοδοσία του προαναφερθέντος Ινστιτούτου και τα αντικείμενα θα φυλάσσονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Με την παρέλευση 25ετίας το 2049, και αφού θα έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα 60 αντικείμενα επί συνόλου 161, το ελληνικό κράτος μπορεί να παρατείνει την παραμονή τους στη Νέα Υόρκη για επιπλέον 25 χρόνια ή να την διακόψει, οπότε το σύνολο της συλλογής θα κατέλθει στην Ελλάδα. Στην τελευταία περίπτωση το ελληνικό δημόσιο υποχρεούται να αποστείλει 122 κυκλαδικές αρχαιότητες από ελληνικά μουσεία (αδιευκρίνιστο ποια) για 25 χρόνια ως το 2073. 

Αυτή η καινοφανής εκ μέρους του ελληνικού κράτους πρακτική διαχείρισης προϊόντων αρχαιοκαπηλίας που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας αποτελεί θεαματική μεταστροφή της σχετικής πολιτικής του. Δεν είναι σαφές, εν πρώτοις, αν αρμόδιος επιστήμονας έχει εξετάσει το σύνολο της συλλογής, ώστε να αποφανθεί αν πρόκειται για γνήσια ή κίβδηλα αντικείμενα, ως είθισται. Η εξέταση της συλλογής και των πιστοποιητικών προέλευσης των αντικειμένων, και η συνακόλουθη εκτίμηση επί της γνησιότητάς τους θα βοηθούσαν οπωσδήποτε να κριθεί η σκοπιμότητα και οι πιθανότητες επιτυχίας της διεκδίκησης δια της νομικής οδού, η οποία φαίνεται να απεμπολήθηκε οικειοθελώς. Καινοφανής είναι επίσης η παραχώρηση της κατοχής των αρχαιοτήτων σε ένα Ινστιτούτο, στο ΔΣ του οποίου συμμετέχουν ο γιος του συλλέκτη, ο οικονομικός διευθυντής εταιρείας συμφερόντων του συλλέκτη, εκπρόσωπος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, αλλά ουδείς εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους. 

Τα παραπάνω συνιστούν τις αιτίες του προβληματισμού μας σχετικά με το σκεπτικό της ίδιας της συμφωνίας, αλλά και την ωφέλεια της, καθώς ο τελικός απολογισμός δείχνει να λειτουργεί συντριπτικά υπέρ του ιδιώτη αμερικανού συλλέκτη. Καλούμε τους αρμόδιους φορείς και την πολιτεία να επανεξετάσουν τη στάση τους, η οποία δημιουργεί ένα δυνητικά επικίνδυνο προηγούμενο όσον αφορά στη στάση του ελληνικού κράτους απέναντι στη διεκδίκηση ελληνικών αρχαιοτήτων που έχουν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις