Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Ο Κώστας Καζάκος και το δυναμικό πέρασμά του από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Ο Κώστας Καζάκος και το δυναμικό πέρασμά...
Μαρτάτος Tάκης

Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής από το Μάιο του 2015 έως και το τέλος του καλοκαιριού του 2017

::

Μεγάλη είναι η συγκίνηση και η λύπη στην Πάτρα για το θάνατο του σπουδαίου Κώστα Καζάκου και ο λόγος είναι πέρα από την καλλιτεχνική αξία του και το διαμέτρημα του, είναι το ότι ο Κώστας Καζάκος που έσβησε ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με αναπνευστικά προβλήματα, στα 87 του χρόνια, είχε διατελέσει για περίπου δυόμιση χρόνια από τον Μάιο του 2015 έως και το τέλος του καλοκαιριού του 2017, καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Πάτρας αφήνοντας ένα δυνατό αποτύπωμα.

Καταγόμενος από τον γειτονικό Πύργο της Ηλείας ο Κώστας Καζάκος που ήταν και από τα πιο γνωστά ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου με σημαντικές παρουσίες και ρόλους, όποτε περνούσε από την Πάτρα πάντα σταματούσε για να χαιρετίσει τους εργαζόμενους του ΔΗΠΕΘΕ και σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, μόλις μαθεύτηκε η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του, οι εργαζόμενοι του θεάτρου λυπήθηκαν πολύ και η συγκίνηση είναι διάχυτη.

Ο Κώστας Καζάκος  είχε θεωρηθεί από κάποιους ως «πολιτική» κατά κάποιο τρόπο επιλογή της δημοτικής αρχής Πελετίδη, εν τούτοις στη θητεία του στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας άφησε τη σφραγίδα του. Δικό του δημιούργημα είναι το νέο ευέλικτο σχήμα του ΔΗΠΕΘΕ, το Άρμα Θέσπιδος με στόχο το θέατρο να φτάσει και στο πιο μικρό χωριό και κοινότητα.

Επίσης μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία γνώρισε η κεντρική θεατρική παραγωγή που σκηνοθέτησε και στην οποία κράτησε ο ίδιος τον κεντρικό ρόλο, με τίτλο «Η Ζωή του Γαλιλαίου» που είχε κάνει τη λαμπρή πρεμιέρα της στις 30 Οκτωβρίου 2015 στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.

Την παράσταση είδαν εκατοντάδες θεατές και μάλιστα πέρα από το ανέβασμά της στο ιστορικό Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, παρουσιάστηκε στη συνέχεια και σε καλοκαιρινή περιοδεία και στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας. Η επόμενη θεατρική παραγωγή που ο ίδιος επίσης σκηνοθέτησε ήταν οι «Μικροαστοί» του Μαξίμ Γκόρκι που παίχθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων έως το τέλος Ιανουαρίου 2017 με τον Κώστα Καζάκο στο ρόλο του Μπεσσέμενωφ και συμπρωταγωνιστές του, τους Μελίνα Βαμβακά, Αλμπέρτο Φάις, Κοραλία Καράντη, Βίκυ Μαραγκάκη, Διονύση Βούλτσο, Φάνη Δίπλα, Περικλή Βασιλόπουλο, Γεράσιμο Ντάβαρη, κ.α.

Σε δηλώσεις του για την επιλογή του Κώστα Καζάκου το 2015, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, είχε πει: «Είναι μεγάλη τιμή για το θέατρό μας να έχει έναν άνθρωπο, που όλη του η ζωή είναι ταυτισμένη με το θέατρο και τις αξίες του». 

Στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου τον Αύγουστο του 2017, ο τότε πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Ανδρέας Τερζής είχε αναφέρει: «Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε δημόσια τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Κώστα Καζάκο του οποίου η θητεία έληξε πρόσφατα, για τη συνολική συμβολή του στην αναβάθμιση της δραστηριότητας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

Το μυστικό της εξαιρετικά πετυχημένης δίχρονης θητείας του κ. Καζάκου, εμβληματικής μορφής του Ελληνικού θεάτρου και της νεότερης ιστορίας της χώρας μας, δεν βρίσκεται μόνο στην τεράστια καλλιτεχνική του αξία αλλά και στον απίστευτα καλοσυνάτο και σεμνό χαρακτήρα του που οδήγησε σε ιδιαίτερα καλές σχέσεις με όλο το δυναμικό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και με τους δεκάδες συνεργάτες του θεάτρου από  την περιοχή μας και όλη την Ελλάδα. Η συμβολή όλων αυτών, οι οποίοι πίστεψαν στο “όραμα” του μεγάλου αυτού θεατράνθρωπου και προσέφεραν ό,τι καλύτερο είχαν με όλη τους την ψυχή, είναι πάρα πολύ σημαντική».

Επί θητείας του Κώστα Καζάκου στο τιμόνι του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ανέβηκαν στην Παιδική Σκηνή, η παραγωγή “Μόμο” (διασκευασμένο διήγημα του Μίχαελ Έντε σε σκηνοθεσία της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη) όπου δόθηκαν 96 παραστάσεις και υπολογίζεται πως τν είδαν περίπου 12.000 μαθητές σχολείων, κυρίως Δημοτικών και το πολυβραβευμένο έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου, «ΟδυσσεΒάχ» (σε σκηνοθεσία του Περικλή Βασιλόπουλου), με 128 παραστάσεις & περίπου 13000 θεατές.

Η τελευταία θεατρική παρουσία του Κώστα Καζάκου στην Πάτρα ήταν πέρυσι στα τέλη Αυγούστου και πιο συγκεκριμένα στις 24/8 όταν παρουσιάστηκε η μουσικοθεατρική παράσταση "Πώς να Σωπάσω" με τον Κώστα Καζάκο ως αφηγητή, στο χώρο του Εργοστασίου Τέχνης στην Ακτή Δυμαίων στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ.

Η μουσικοθεατρική παράσταση "Πως να σωπάσω" που δεν είχε προλάβει λόγω της καραντίνας να παρουσιαστεί τον χειμώνα στο θέατρο Τζένη Καρέζη, στην Αθήνα βγήκε πέρυσι «λεύτερη» στα θερινά θέατρα της χώρας. Μάλιστα ο Κώστας Καζάκος είχε τότε μιλήσει στο thebest.gr γι’ αυτήν την ξεχωριστή δουλειά που περιελάμβανε διαχρονικά τραγούδια μεγάλων μας συνθετών, ενώ τα κείμενα και η σκηνοθεσία ήταν της ηθοποιού και συζύγου του, Τζένης Κόλλια.

«Η Πάτρα έχει άλλες δυνατότητες. Στο θέατρο της γίνεται δουλειά. Δεν τον ξέρω προσωπικά τον Λουκά Θάνο, είναι μουσικός απ’ όσο γνωρίζω και δεν έχω προσωπική άποψη αλλά με τη στήριξη του Δήμου αλλά και του ένθερμου, ψυχωμένου προσωπικού που δουλεύει στο ΔΗΠΕΘΕ όλα αυτά θα βοηθήσουν να τα καταφέρει», είχε πει μεταξύ άλλων ερωτώμενος για τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή.

Ο Κώστας Καζάκος ήταν και στο θίασο της φετινής παράστασης «Ματωμένα Χώματα» που βασίστηκε στο βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη (και συμπρωταγωνιστές τους Μιχάλη Σαράντη και Αντίνοο Αλμπάνη). Κι ενώ όλα ήταν έτοιμα για την παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο Κώστας Καζάκος δεν έπαιξε τελικά ποτέ λόγω των προβλημάτων υγείας. Το ρόλο του, του αφηγητή υποδύθηκε συγκλονιστικά ο Νικήτας Τσακίρογλου όπως είδαμε όταν ήρθε και εδώ στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας η παράσταση στις 26 Ιουλίου 2022 όπου έπαιζε και η σύζυγος του Κώστα Καζάκου, Τζένη Κόλλια.

Ο Κώστας Καζάκος ήταν ένας άνθρωπος πάνω απ’ όλα, ευγενής, προσιτός παρά τη μεγάλη καλλιτεχνική του φήμη. Ήταν κι ένας σταρ με σκηνική και προσωπική γοητεία αλλά κι ένας ανήσυχος πολιτικά καλλιτέχνης που το είχε αποδείξει περίτρανα από την εποχή του 1973 όταν με την αείμνηστη Τζένη Καρέζη με την οποία ερωτεύτηκαν στην ταινία "Κονσέρτο για πολυβόλα" του Ντίνου Δημόπουλου, είχαν ανεβάσει το εμβληματικό "Μεγάλο μας τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Η απουσία του θα είναι μεγάλη και είναι σημαντικό πως αυτός ο μεγάλος καλλιτέχνης ήταν στις επάλξεις της θεατρικής σκηνής μέχρι και λίγο πριν το τέλος.

*Αξίζει να αναφέρουμε πως μετά τη Μάγια Λυμεπροπούλου και τον Γιάννη Βόγλη που είχαν διατελέσει καλλιτεχνικοί διευθυντές του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και έχουν φύγει από τη ζωή, τώρα προστίθεται & ο Κώστας Καζάκος.

Δείτε εδω την πρωτη του συνέντευξη στο thebest.gr: O Kώστας Καζάκος στο thebest.gr - "Η Πάτρα είναι ο τόπος μου - Έρχομαι για να δουλέψω με ό,τι πείρα και γνώση έχω συγκεντρώσει 60 χρόνια "

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture