Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Ο Κ. Καζάκος στο thebest.gr για το "Πώς να σωπάσω" και το νέο διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ: Δεν έχω προσωπική άποψη, αλλά θα τα καταφέρει

Ο Κ. Καζάκος στο thebest.gr για το "...
Μαρτάτος Tάκης

Αφηγητής στην μουσικοθεατρική παράσταση "Πώς να σωπάσω" που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021 στο Εργοστάσιο Τέχνης "Θάνος Μικρούτσικος"

Την ερχόμενη Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021 στις 21.30 στο Εργοστάσιο Τέχνης "Θάνος Μικρούτσικος" στην Ακτή Δυμαίων, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας η μουσικοθεατρική παράσταση «Πώς να σωπάσω» όπου αφηγητής είναι ο σπουδαίος ηθοποιός μας Κώστας Καζάκος.

Μιλώντας στο thebest.gr, ο κ. Καζάκος που είναι Ηλείος στην καταγωγή, μας είπε πως η παράσταση αυτή μιλά για την ιστορία του τόπου μας. «Το “Πώς να σωπάσω” είναι μουσικό θέατρο. Δεν είναι ένα ιστορικό έργο αλλά περισσότερο ένα ποιητικό κείμενο για το λαό μας. Ο λαός μας τις δυστυχίες, τις δυσκολίες και τους πολέμους που έζησε τους τραγούδησε και τα έκανε ποίηση γιατί διαφορετικά δεν αντέχονται όλα αυτά για να επιζήσεις. Αυτή είναι και η δουλειά της τέχνης να μετατρέπει τη δυστυχία, τη λύπη και τον πόνο και να τα κάνει δύναμη για τη ζωή δίνοντας κουράγιο στον άνθρωπο να προχωρήσει. Σκοπός της παράστασης είναι ο θεατής να θυμηθεί, να προβληματιστεί και να χαρεί», ανέφερε ο κ. Καζάκος, ο οποίος ετοιμάζεται για το ξεκίνημα της παράστασης «Πώς να σωπάσω» που την Παρασκευή  2 Ιουλίου 2021 θ’ ανέβει στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη", στον Βύρωνα στην Αθήνα για να ξεκινήσει κατόπιν το ταξίδι της. Η παράσταση ήταν να παιχθεί τον χειμώνα που μας πέρασε στο θέατρο Τζένη Καρέζη ωστόσο η πανδημία και το πολύμηνο λοκντάουν ανέτρεψαν τα πάντα και τώρα όπως αναφέρουν με χαρά και συγκίνηση οι συντελεστές της, η παράσταση λεύτερη πια ξεκινά την περιοδεία της.

Μαζί με τον Κώστα Καζάκο επί σκηνής θα είναι 4 εξαιρετικοί ερμηνευτές, ο Χρήστος Θηβαίος, η Ανδριάνα Μπάμπαλη, η Βιολέτα Ίκαρη και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Για τη σύμπραξη των ταλαντούχων αυτών καλλιτεχνών ο κ. Καζάκος μας εξήγησε πως «βρέθηκε κοινός τόπος μεταξύ μας κι έτσι αποφασίστηκε αυτή η συνεργασία». Μάλιστα ο κ. Καζάκος δούλεψε και τα κείμενα μαζί με την σύζυγο του, ηθοποιό Τζένη Κόλλια, η οποία και υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης.

Ο Κώστας Καζάκος που είναι μία ισχυρή καλλιτεχνική προσωπικότητα του τόπου, πάντα εξέφραζε χωρίς δισταγμό και τις πολιτικές του ανησυχίες με σκέψη και προσεκτικό λόγο. «Το Αιγαίο είναι ένα καζάνι που βράζει ασταμάτητα με πολέμους, ξεριζωμούς, πείνα. Όλη η ιστορία της Οδύσσειας του Ομήρου όπου έσμιξε η ποίηση με τη μουσική είναι η ανθρώπινη περιπέτεια, στο έπος αυτό αποτυπώθηκε ο κυνηγημένος, περιπλανώμενος άνθρωπος, έτσι και οι ιστορίες, τα παραμύθια μας αντανακλούν και μιλούν για τον πόνο, τη ξενιτιά και τον ξεριζωμό».

Τα τραγούδια που θα ακουστούν στην παράσταση προέρχονται από την παράδοση ενώ θα αποδοθούν και τραγούδια μεγάλων μας συνθετών, όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Μάνος Λοΐζος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μάρκος Βαμβακάρης, κ.α.

Ο Κώστας Καζάκος ρωτήθηκε από το thebest.gr για το πώς βλέπει το φετινό καλοκαίρι. «Όχι πολύ καλά», μας είπε, «δεν μοιάζει εύκολο ο κόσμος να σηκωθεί και να έρθει φορώντας μία μάσκα. Πίσω από κάθε παράσταση κρύβεται πολύς κόσμος που δουλεύει γι’ αυτή. Στη δική μας είναι επί σκηνής ζωντανά, για παράδειγμα 7 μουσικοί.

Είναι πολλαπλάσιος ο κόσμος που ζει και βιοπορίζεται από το θέαμα και με όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ζει μία τραγωδία και έχει εξαθλιωθεί μένοντας χωρίς μεροκάματο. Είναι σκληρή η κατάσταση. Τα μέτρα που ακούω τώρα για εμβολιασμένους και μη και την ευθύνη που θα έχουν οι καταστηματάρχες, αν είναι σωστά, δεν μπορώ να τα κρίνω, ωστόσο αυτό που έχω να πω είναι ότι όλοι αυτοί που μας εποπτεύουν, οι επιστήμονες, επιδημιολόγοι, πνευμονολόγοι πήραν και μέτρα που ήταν αλλοπρόσαλλα και είναι επίφοβο τον χειμώνα να έχουμε πάλι λοκντάουν».

Για το «Πώς να σωπάσω» μας λέει με χαρά πως είναι μία ωραία δουλειά με σπουδαίους συντελεστές και πως το έργο είναι ουσιαστικά ένα μαγευτικό ταξίδι στη μνήμη και την ιστορία.

Τέλος δεν μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε τον κ. Κώστα Καζάκο που είχε περάσει από τη θέση του Καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (είχε αναλάβει καθήκοντα τον Ιούνιο του 2015) για τις εξελίξεις που είχαμε με την επιλογή του συνθέτη και σκηνοθέτη Λουκά Θάνου ως νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου.

«Η Πάτρα έχει άλλες δυνατότητες. Στο θέατρο της γίνεται δουλειά. Δεν τον ξέρω προσωπικά τον Λουκά Θάνο, είναι μουσικός απ’ όσο γνωρίζω και δεν έχω προσωπική άποψη αλλά με τη στήριξη του Δήμου αλλά και του ένθερμου, ψυχωμένου προσωπικού που δουλεύει στο ΔΗΠΕΘΕ όλα αυτά θα βοηθήσουν να τα καταφέρει».

*Να αναφέρουμε πως τα πρώτα εισιτήρια κοστίζουν 12€, και 18€ το κανονικό εισιτήριο και 15€ το μειωμένο.

Προπώληση στην www.ticketservices.gr  αλλά και στο ταμείο του Δημοτικού θεάτρου 11.00 – 16.00, πλην Κυριακής.

Στην παράσταση «Πώς να σωπάσω» παίζουν οι μουσικοί:

Πιάνο : Θανάσης Βήχος

Τύμπανα: Γιώργος Κατσίκας

Μπουζούκι : Μάκης Πελέκας

Μπάσο: Μίμης Ντούτσουλης

Βιολί: Ανδρέας Τράπαλης

Ακορντεόν: Ντίνος Χατζηιορδάνου

Κιθάρα: Γιάννης Παπαζαχαριάκης

Προσαρμογή κειμένων: Κώστας Καζάκος - Τζένη Κόλλια

Σκηνοθεσία: Τζένη Κόλλια

Ενδυματολογική και σκηνική επιμέλεια: Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μπεζάνης

Ήχος: Δημήτρης Ευαγγελάτος, Θοδωρής Μίχαλος.   

Την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021 η παράσταση θα παιχθεί στον Πύργο, στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή.

*Να θυμίσουμε πως ο Κώστας Τριανταφυλλίδης που τραγουδά στην παράσταση «Πώς να σωπάσω» ερμήνευσε μοναδικά το «Όνειρο απατηλό» σε μουσική Απόστολου Καλδάρα και στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου σε διασκευή του Μίνου Μάτσα, στην κινηματογραφική ταινία «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή που συγκίνησε το κοινό.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture